Підміна трудових відносин: відповідальність роботодавця та працівника

Підміна трудових відносин: відповідальність роботодавця та працівника

Нерідко роботодавці підміняють факт трудових відносин з працівником шляхом укладання цивільно-правової угоди на виконання певної роботи. У такому випадку працівник допускається до роботи без укладення трудового договору та без повідомлення територіального органу Державної фіскальної служби України. Детальніше про відповідальність за підміну трудових відносин в рамках проекту «Я маю право!» розповіли фахівці Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Цивільно-правові договори, які оформляються при цьому, містять ознаки трудових, зокрема: працівник виконує роботу протягом певного часу, має відповідне робоче місце, дотримується режиму роботи закладу, не може на власний розсуд організувати свій режим роботи та відпочинку, не має права самовільно залишити робоче місце, виконує вказівки роботодавця щодо послідовності проведення робіт, не має права передоручити роботу іншій особі.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України за фактичний допуск до роботи найманого працівника без оформлення трудового договору встановлено штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, щодо якого скоєне порушення.

У такому випадку територіальні органи Державної служби України з питань праці за порушення частини 1 та частини 3 статті 24 КЗпП України можуть застосувати до роботодавця штрафну санкцію у розмірі 96 тис. грн.

Відео дня

Слід звернути увагу, що для фізичної особи, яка не має статусу підприємця і регулярно виконує роботи за цивільно-правовими договорами, є ризик визнання такої діяльності підприємницькою і застосування адмінвідповідальності на підставі статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За ведення господарської діяльності без державної реєстрації ця стаття передбачає штраф у розмірі від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up