Паспорт-книжку на ID-карту замінювати необов’язково

Паспорт-книжку на ID-карту замінювати необов’язково

Повідомлення про обов’язкову заміну паперового документу на id-картку до 1 січня 2020 року стали чи не найпопулярнішими протягом останніх днів.

Йшлося у них про зменшення віку для заміни паспорта з 16 на 14 років та пояснювались нібито причини, чому всі про це мовчать. Чому мовчать? «Ну, по-перше, ажіотаж у грудні 2019 року і цілодобові черги чиновнику завжди будуть на руку, – йдеться у пості нотаріуса Олени Куртак, на який послалось кілька десятків ЗМІ. – І друге. Усі громадяни України зобов’язані замінити теперішні паспорти на нові id-картки (пластикові паспорти) до 1 січня 2020 року».

Журналісти газети «20 хвилин» звернулись до прес-служби ДМС у Житомирській області із запитаннями: чи обов’язковою є заміна паперового документу на id-картку, які потрібні документи для того, аби замінити паперовий документ на картку, куди звертатись і в яку суму це обійдеться?

«Заміна паперових на картку – не обов’язкова! Законодавство України не визначає кінцевої дати чинності паспортів громадянина України зразка 1994 року», – запевнив керівник прес-служби ДМС у Житомирській області Анатолій Шнайдер.

Відео дня

Тому українці, у яких є паспорт-книжечка, можуть користуватися ним до закінчення строку його дії, який зазначений у самому документі. ID-картка видається у всіх випадках, коли необхідна заміна паспорта: втрата, крадіжка, псування, зміна прізвища або інших даних особи власника документа. Тому обов'язку змінювати паспорт зразка 1994 року на ID-картку немає, запевнили в міграційній службі.

«Оформлення та видача першої ID-картки після досягнення 14-річного віку або видача замість паспорта-книжечки зразка 1994 року здійснюється територіальним підрозділом ДМС за зареєстрованим місцем проживання. Після оформлення ID-картки у подальшому всі послуги із оформлення паспорта особа зможе отримувати у будь-якому місці України за місцем звернення. Про це йдеться в пункті 17 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою КМУ 25.03.2015 №302», – каже Анатолій Шнайдер.

Юрист Роман Гуртовенко також спростовує думку про обов'язковість заміни паспортів та не виключає, що в майбутньому влада може змінити своє рішення.

«Державна міграційна служба наголошує, що ID-картка є більш надійною, оскільки має кращий захист від підробок, ніж паспорт˗книжечка. Разом з тим особисто я не можу виключити, що у майбутньому з метою наповнення бюджету за рахунок простих громадян законодавець може скасувати паспорт˗книжечку та змусити українців оформлювати за свій рахунок ID-картку. У крайньому разі, у нас в країні влада полюбляє змінювати дозвільний порядок з бюрократично˗матеріальною метою, аби закривати діри у бюджеті за рахунок людей. Однак наразі говорити про те, що оформлення ID-картки є обов’язком, ˗ не є вірно», – розповідає юрист Роман Гуртовенко.

Вартість послуги

При оформленні ІD-паспорту вперше – послуга безкоштовна. Загальна вартість адміністративного збору при оформленні ІD-картки впродовж 20 робочих днів становить 279,00 грн. З них 87 грн – вартість адміністративної послуги за оформлення та видачу паспорта громадянина України у формі картки та 192 грн – вартість бланка. У разі обміну замість втраченого чи пошкодженого паспорта сплачується держмито у розмірі 34 грн. Це два неоподаткованих мінімуми доходів громадян.

Довідково:

У Житомирській області 33 тис. 321 особа отримала внутрішній паспорт України у вигляді ID-картки. У Корольовському районі Житомира – 3503 особи, у Богунському – 4238 осіб. У найбільших містах області нові паспорти отримали: у Бердичеві – 3628 осіб, у Коростені – 2503 особи та у Новограді-Волинському – 2868 осіб.

Аліна Бойко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up