Опалювальний сезон продовжується: рятувальники закликають до безпеки

Опалювальний сезон продовжується: рятувальники закликають до безпеки

Управління ДСНС України у Житомирській області нагадує мешканцям Житомирщини про трагічни випадок, який наприкінці лютого сколихнув громадськість Радомишльщини. Пожежа, що сталась у с. Спірне, боляче вдарила по багатодітній сім’ї, позбавивши життя 11-річного сина. Хлопчик отримав опіки тіла, які виявились несумісними з життям.

Рятувальники Радомишльської об’єднаної територіальної громади, аби запобігти подібним трагедіям, посилили протипожежний контроль в житловому секторі. Основою подібного заходу є відвідування осель фахівцями ДСНС та виявлення недоліків пожежної безпеки. Загалом протягом 2017 року на території району виникло 84 пожежі, внаслідок яких загинуло 5 осіб. За неповні 3 місяці поточного року вже сталось 13 загорянь, на яких загинуло 3 людини.

Людям, які хочуть безпечно обігрівати свої домівки, багато не треба. Пояснити, як правильно розпалювати піч, показати, на якій відстані повинні стояти меблі від печі… Ідеальних будинків не буває, а ті, де проживають багатодітні сім’ї, одинокі пристарілі вимагають підвищеної уваги. Саме з метою донести до населення елементарні знання фахівці ДСНС спільно із представниками районної освіти, соціальними працівниками, журналістами та поліцейськими провели комплексне пожежно-профілактичне відпрацювання житлового сектору на території Верлоцького старостинського округу. 

…На подвір’ї першого ж будинку вправно рубає дрова завзятий дідусь. Від такої кількості людей господар спочатку дещо розгубився, але після привітного: «Як Ваші справи» довіра та бажання до діалогу одразу зросли. На прохання показати влаштування пічного опалення в оселі, з посмішкою махнув рукою та покликав у дім. Будиночок старенький, але всюди порядок та чистота. Проживає дідусь разом зі своєю дружиною уже багато років. Рідні відвідують їх, як правило, на свята, і в них не завжди є час ретельно оглядати пічку. Неозброєним оком фахівців одразу видно тріщину в кладці печі. Дідусь пояснює, що ніяк руки не доходять до неї та опалюється дім не лише за допомогою печі.

Відео дня

І іншому будинку пані Валентина гостинно кличе на поріг. В оселі граються онуки, донька куховарить… Але вже біля груби можна побачити банальну проблему – простелений впритул килим під топковим отвором. Люди часто допускають подібну похибку, мабуть не усвідомлюючи, що фахівці недарма наголошують саме на металевому листі, який має бути там прибитий. Адже всього одна жаринка, випавши із топки на килим, може призвести до великої пожежі.

Досить часто виникають пожежі через пошкоджений комин. Тому в оселях ми піднімалися на горище та оглядали комини. Яскравий приклад – звичайне помешкання, всередині будинку видимих пошкоджень немає. Піч без тріщин, меблі стоять не впритул, металевий лист набитий перед топковим отвором. Коли ж фахівці оглядали комин, то з’ясувалось, що цеглини не щільно прилягають одна до одної. А на горищі ще й зберігається сіно. У результаті всього – це суцільна «порохова бочка»… Небезпека буквально над головою господарів.   

Дослухайтеся до основних порад фахівців:

- Якщо у вашому житлі холодно, використовуйте для опалювання приміщень тільки електрообігрівачі заводського виробництва, найкраще підійдуть масляні радіатори.

- Водночас не перевантажуйте електромережу, вмикаючи одночасно кілька потужних споживачів електроенергії, побутових приладів та використовуйте тільки калібровані запобіжники.

- Щоб запобігти пожежі у приватних будинках, насамперед огляньте печі та димарі: чи справні вони, чи не мають тріщин, а також обов’язково захистіть підлогу перед топковим отвором печі металевим листом.

І пам’ятайте – відповідальність рятує життя!

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up