Оновлене шкільне меню: про смаки не сперечаються

Оновлене шкільне меню: про смаки не сперечаються
Обід за оновленим меню в одній з житомирських шкіл

Уже тиждень житомирські школярі харчуються у їдальнях за новим рекомендованим меню, що розробив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.

Критики полилось в бік оновленого шкільного меню немало. То що ж не так зі шкільним меню, яке вперше за 30 років незалежності вирішили переглянути?

Загалом було розроблено 160 страв, на основі яких складене чотиритижневе сезонне меню. Згідно з технологічною картою, діти мають споживати менше хліба, менше солі, менше цукру, натомість більше овочів, фруктів та м’яса.

Плов з булгуру, ліниві голубці, болоньєзе та кебаб, а ще французька печеня, тушкована риба з овочами, чахохбілі, мінестроне, кускус, банош, куліш, овочі під соусом бешамель і мак енд чіз – у переліку десятки страв із незвичними для шкільного меню пропозиціями. Дітей, мабуть, це мало б зацікавити, але чомусь їсти такі страви вони погоджуються геть не завжди. 

Відео дня

Багато житомирських батьків нарікають на оновлене меню: дитина приходить додому голодна, нові страви не їсть та й какао чи чай без цукру пити відмовляється. Деякі батьки навіть вимагають повернути старі добрі сосиски та булочки. Особливо батькам не подобається, що більшість страв повністю без солі чи без цукру.

Обід за оновленим меню в житомирській школі №5

Інші ж батьки натішитись не можуть: дітям і страви подобаються, і порції достатні. Тож не варто категорично судити: чи буде дитина їсти шкільне меню, залежить і від кухарів, що його приготували, і від батьків, що прищепили харчові звички, і від самої ж дитини (або навіть від її настрою).

Важливо розуміти, що меню, розроблене Клопотенком, є рекомендованим. А обов'язкові для впровадження лише затверджені норми щодо сировини, продуктів, їхньої кількості та техніки приготування. Отже, за бажанням школи можуть розробити власне меню з дотриманням необхідних вимог.

«Ми не прив'язуємося до рецептурного довідника, який створив Євген Клопотенко. Він просто показав приклад. Але кожна школа може сама розробляти свої технологічні картки залежно від харчових звичок того чи іншого регіону», – заявив міністр освіти Сергій Шкарлет.

Хоч і Євген Клопотенко отримав свою порцію критики, зупинятися не планує. Шеф-кухар заявив про підготовку книги рецептів із 500 стравами для українських шкіл. Збірку планують випустити у середині цього року.

За словами шеф-кухаря, вони з командою зараз розробляють та проробляють нові страви для шкільного меню. Усі вони увійдуть до збірки із 500 рецептами: там будуть 160 вже затверджених страв та ще 340 нових.

«Працюючи над реформою шкільного харчування, ми побачили потребу кухарів у збільшенні вибору страв, які вже відповідають новим стандартам, для можливості формування меню школами», – пояснив Клопотенко.

Пів тисячі рецептів, як зазначив шеф-кухар, дозволять школам формувати унікальні меню, які відповідатимуть нормам калорійності, білків, жирів та вуглеводів. Крім того, включення до меню найкращих страв кухонь світу, зокрема української, сприятиме розвитку загальної гастрономічної культури.

Марія Кравчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up