Обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків та його виконання

Обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків та його виконання

 Як і обов'язки батьків та дітей, аліментні зобов'язання теж мають взаємний характер. 

Це означає, що закон покладає на повнолітніх дітей обов'язок утримувати своїх непрацездатних батьків. Про це у межах проекту «Я маю право» інформує Романівське бюро правової допомоги. 

 Відповідно до ч. 1 ст. 202 СК України обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків виникає за наявності сукупності юридичних фактів:

 – кровне споріднення чи наявність родинних відносин (усиновлення) між батьками та дитиною;

Відео дня

 – непрацездатність батьків;

 – потреба батьків у матеріальній допомозі.

 Обов'язок утримувати батьків виникає у повнолітніх дітей. Зі змісту ч. 1 ст. 202 СК України випливає, що неповнолітні діти, навіть якщо мають самостійний дохід, не можуть бути платниками аліментів по відношенню до батьків. Лише у виняткових випадках, якщо мати, батько є тяжкохворими, інвалідами, а неповнолітня дитина має достатній дохід (заробіток), суд може постановити рішення про стягнення з неї одноразово або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов'язаних з лікуванням та доглядом за ними (ст. 206 СК України).

 Відповідно до ч. З ст. 75 СК України особа вважається непрацездатною у разі досягнення пенсійного віку, встановленого законом, або якщо є інвалідом I, II чи III групи.

 Як правило, обов'язок з утримання непрацездатних батьків діти виконують добровільно. Не виключається можливість укладення договору між повнолітніми сином, дочкою та непрацездатними батьками щодо утримання.

 Закон передбачає судовий порядок стягнення аліментів на непрацездатних батьків у випадку невиконання його дітьми добровільно. Розмір аліментів на батьків визначається судом у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу).

 Крім аліментів, сімейне законодавство допускає можливість стягнення з повнолітніх дочки та сина додаткових витрат на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

 Батьки мають право пред'явити позов щодо стягнення аліментів до одного з дітей. Але це не означає, що весь тягар з утримання батьків ляже на плечі цієї дитини. Визначаючи розмір аліментів та додаткові витрати, суд повинен взяти до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків. Крім цього, при визначенні розміру аліментів до уваги також береться матеріальне становище та сімейний стан одержувача та платника аліментів.

 В окремих випадках обов'язок повнолітніх дочки, сина з утримання непрацездатних батьків не виникає. Зокрема, якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає (ч. 2 ст. 202 СК України).

 Крім цього, дочка, син можуть бути звільнені судом від обов'язку утримувати матір, батька та обов'язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків (ч. 1 ст. 204 СК України). Ці обставини повинні знайти підтвердження у судовому засіданні на підставі поданих доказів. Слід звернути увагу, що у зазначеній нормі йдеться про право, а не обов'язок суду звільняти дітей від обов'язку утримувати непрацездатних батьків. Відповідно до ч. 2 ст. 204 СК України у виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більш як три роки.

 Якщо ви або ваші знайомі стикнулися з правовими проблемами, пропонуємо звертатися за безоплатною правовою допомогою до Романівського бюро правової допомоги за адресою: смт Романів, вул. С. Лялевича, 2 (4-й поверх, кім. 425) або телефонувати за номером 2-32-58.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up