Новий ринок газу: як житомирянам змінити постачальника блакитного палива. ІНФОГРАФІКА

Новий ринок газу: як житомирянам змінити постачальника блакитного палива. ІНФОГРАФІКА

Відтепер житомиряни можуть без проблем змінити постачальника газу та обрати ту компанію, яка пропонує вигідніші умови договору. 

Для цього потрібно буде подати новому надавачу послуги заявку на приєднання та невеликий пакет документів, що посвідчують особу, право власності або розпорядження помешканням та останню платіжку за доставку газу.

Як перейти до іншого постачальника

Змінити газового постачальника можна двома шляхами: відвідати центр обслуговування клієнтів нового постачальника або подати заявку онлайн на сайті газової компанії. Необхідно визначитись із новим газовим постачальником, зайти на його сайт та подати заяву на приєднання. Разом із заявкою необхідно надіслати копії документів, таких як паспорт, ІПН, документ на право володіння об'єктом та останню платіжку за газ. Після цього ви маєте отримати підтвердження від нового постачальника про перехід. Останнім кроком буде оплата крайньої платіжки від попереднього постачальника, з яким у вас був укладений договір, протягом 10 днів. Новий постачальник може розглядати подані документи протягом 20 робочих днів, а постачання газу має відбутися не пізніше 21 робочого дня з моменту реєстрації заяви-приєднання. 

Відео дня

Що пропонують у листопаді

Газопостачальні компанії вже оприлюднили ціни на листопад. Тож вигіднішою пропозицією цього місяця стала ціна 6 грн за кубометр від компанії ТОВ «ВЕК ПАЛІВЕНЕРГО». Другою за дешевшою пропозицією стала компанія «Megawaat», яка запропонувала ціну 6,22 грн за кубометр. Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» встановила ціну 6,33 грн за кубометр.

Трохи дорожче природний газ пропонує ТОВ «Кіровоградська енергопостачальна компанія», її тариф – 6,36 грн за кубометр та постачальник «Yasno» – 6,49 грн за кубометр. Далі в рейтингу розташувалися ТОВ «Львівенергозбут» з ціною 6,62 грн, ТОВ «ВКФ Теплобуд» з ціною 6,65 грн і «TAS Energi» – 6,84 грн за кубометр. Ціни інших постачальників коливаються від 7,20 до 8,95 грн за кубометр.

Варто відзначити, що тарифи «Житомироблгазу» в листопаді виявилися в рейтингу одних з найдорожчих. Його пропозиція по блакитному паливу становить 8,89 грн за кубічний метр.

Якщо ж компанії вирішать змінити ціну на газ, то вони повинні будуть оприлюднити актуальну пропозицію за 5 днів до початку нового місяця. Тобто ціну за листопад повинні були опублікувати до 26 жовтня. 

Можна і зекономити

Звичайно, що ціна на побутовий газ буде змінюватись щомісяця, але деякі компанії дають споживачам можливість зекономити. Для цього потрібно поцікавитися, які пропозиції надають постачальники. Наприклад, «Нафтогаз України» пропонує своїм клієнтам місячний і річний тариф. Останній дорожчий, але він гарантує стабільну ціну газу на рік. Клієнти, які підключили тариф «Річний» в попередні періоди, продовжуватимуть сплачувати за газ за ціною, яка була зафіксована при переході.

У листопаді у межах тарифу «Місячний» вартість складає 6,33 грн/куб. м. Для тих клієнтів, які у листопаді підключать тариф «Річний», ціна газу на наступні 12 місяців становитиме 6,45 грн/куб. м. Сума буде визначатися відповідно до запланованих вами об’ємів. 

Інші ж постачальники також пропонували подібні умови, але в основному їхні пропозиції були дійсні до кінця жовтня. 

Підводні камені

Як виявляється, облгази пішли на хитрість та у платіжках перестали вказувати так званий ЕІС-код, який потрібно вказати у заяві-приєднанні до договорів з розподілу та постачання природного газу. Деякі ж облгази надрукували його вертикально на зрізі платіжки, фактично на лінії відриву. Тому люди просто відривають його, через що не можуть знайти код для зміни постачальника. Варто зауважити, що проблема з відсутністю газових кодів у платіжках виникла не вперше. Саме тому Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), зобов'язала постановою всіх операторів газорозподільних мереж зазначати EIC-код споживача в електронному кабінеті та платіжці.

«На постійній основі в особистих кабінетах (за наявності) та щомісячно у платіжному документі побутового споживача зазначає його EIC-код (за наявності) його точки комерційного обліку», – йдеться в документі.

Споживачу, який не знайшов свого ЕІС-коду у платіжці від облгазу та в особистому кабінеті, потрібно звернутися на гарячу лінію облгазу та попросити надати ЕІС-код. Якщо ж облгаз не надасть інформацію, варто надіслати письмову претензію облгазу, а також скаргу до національного регулятора – НКРЕКП. 

Змінити постачальника можна в Приват24

Від 22 жовтня ПриватБанк запустив онлайн-сервіс, де користувачі можуть змінити надавача послуг з постачання газу. Однак вибір там не дуже великий, а точніше лише одна компанія – «Нафтогаз Україна». Як зазначили в кол-центрі банку, якщо ви бажаєте укласти договір на поставку газопостачання з «Нафтогаз Україна», то для цього необхідно зайти в Приват24, обрати нового надавача послуг, заповнити необхідні дані та підкріпити своє рішення електронним підписом. 

Інструкція, як змінити постачальника газу через Приват24

ЕІС-код (Energy Identification Code) – це ідентифікаційний код споживача/газового лічильника споживача. Він містить 16 алфавітно-цифрових символів. Завдяки ЕІС-кодам здійснюється електронний обмін даними між суб’єктами ринку природного газу. ЕІС-код безкоштовно присвоює споживачу облгаз (оператор ГРМ) при підключенні до «труби». Потім оператор ГРМ  вносить цей код споживача у власну базу даних та передає ці дані оператору газотранспортної системи.

Наявність ЕІС-коду дозволяє споживачу швидко змінити постачальника газу. У разі згоди надавати послуги новому клієнтові, постачальник подає запит в електронну систему оператора газотранспортної системи та закріплює цього споживача у своєму реєстрі. А система повідомляє попереднього постачальника про виключення цього споживача з його реєстру.

Світлана Цимбалюк

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up