Невитребувані паї: у власників ще є час

Невитребувані паї: у власників ще є час

До 1 січня 2025 року власники земельних часток (паїв) мають оформити на них право власності, бо інакше земля перейде до громади. 

Згідно зі статтею 2 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. 

Документами, що посвідчують право на земельну частку (пaй), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Виявляється, наявність сертифікату на земельну частку (пай) не дає право сповна нею користуватися. Оскільки сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), потрібно ще й потурбуватися про виділення земельної ділянки в натурі, тобто на місцевості. 

Відео дня

Про те, що таке невитребувана земельна ділянка і куди звернутися, щоб виділити її на місцевості, журналісти «20 хвилин» поцікавилися у Головному управлінні Держгеокадастру у Житомирській області. 

На інформаційний запит газети в управлінні відповіли: «Відповідно до статті 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" (далі Закон), невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості)». 

За інформацією Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, станом на 25.09.2021 площа невитребуваних паїв на території Житомирської області становила 89415,1190 га.

Як одержати земельну частку на місцевості

«Відповідно до Закону особам, власникам сертифікатів на право на земельну частку (пай), щоб одержати належну їм земельну частку (пай) в натурі (на місцевості), необхідно звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради із заявою про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості), укласти із землевпорядною організацією договір на виконання робіт із землеустрою щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) з метою виготовлення документації із землеустрою, після чого зареєструвати право власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відповідно до Закону України «Про державну peєcтрацію речових прав на нерухоме майно та ïxніх обтяжень», – розповіли у Головному управлінні Держгеокадастру у Житомирській області. 

Куди перейдуть невитребувані паї 

Частиною 4,5 статті 13 Закону визначено, що у разі якщо до 1 січня 2025 pокy власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки, – зазначили у Держгеокадастрі.  

Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (у paзі необхідності формування) за заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

Що робити, якщо пропустили строки 

Якщо вказана вище дата минула, а ви не витребували пай, але мали на це поважну причину, зверніться до суду. 

«Згідно з частиною 6 статті 13 Закону, за позовом власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцю у разі пропуску строку для оформлення права власності на земельну ділянку з поважної причини суд може визначити додатковий строк, достатній для такого оформлення», – роз`яснюють у Головному управлінні Держгеокадастру у Житомирській області. 

Ольга Сідлецька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Токай Іхто

    Ви офігіли коли видавались паї складались карти і виділялись в натурі . Чурки хочуть знову грошенят срельнути з народу . А ви народ що будете мовчати. Мені пофіг я отримав свідоцтво там тризуб і ідіть у сраку.

    Новости Житомира от 20minut.ua reply Токай Іхто

    Токай Іхто Якщо ваш пай вже виділений на місцевості — немає чого переживати. Це стосується тих, хто ще не зробив це.

keyboard_arrow_up