Несподівані новини про житомирське провалля

Несподівані новини про житомирське провалля

Наші читачі неодноразово цікавилися, коли ж нарешті відкриють локацію над проваллям на Великій Бердичівській.

Раніше ми повідомляли про те, що практично два роки тому, у жовтні 2016 року, на Великій Бердичівській під час реконструкції тротуарів у підземелля провалився екскаватор.

Нагадуємо, тоді краєзнавець Георгій Мокрицький розповів, що підземелля є технічним підпіллям триповерхового будинку ХІХ століття та значної історичної цінності не має. Але житомирянам захотілося теж мати якусь «цікавинку» в місті, тож знайдене підземелля збиралися облаштувати на кшталт оглядового майданчика. У березні 2017 року депутати вирішили не проводити археологічні дослідження підземелля та виділили кошти на проект накриття.

На сесії міської ради було вирішено це питання, всі комісії підтримали питання щодо виділення коштів на закриття провалу.

Відео дня

Наприкінці минулого року начальник управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов розповідав, що практично всі роботи виконані, а після того, як змонтують скло, буде поставлена огорожа та підключено електроосвітлення.

На сьогодні (23 січня – ред.) ми бачимо, що скло вже встановлено, але дошки не зняті.

Спеціаліст управління капітального будівництва Олександр Діхтяр поінформував:

– В зв'язку з тим, що внизу в проваллі вирішено зробити тематичну експозицію для того, щоб було цікаво, закінчення робіт трошки відкладається. Скоріше за все, відкриття буде, коли стане тепліше.

Цікавий коментар надав нашому виданню директор та засновник народного музею історії ремесел «Ремісничий двір» Федір Євтушенко:

– Ми зараз робимо там інсталяцію купецького підвалу – погребу. Насправді там так і було, там були купецькі будинки. Тому в інсталяції будуть діжки з вином, пивом, посуд приблизно того часу. Трошки грошей буде старих, які зберігалися в таких місцях. Ймовірно, буде манекен з киркою та іншим інструментом, тому що існує легенда, навіть історичний факт, що з цього боку вулиці до казначейства, де зараз приміщення коледжу, робився підкоп. Ми зробимо фігуру людини, яка збирається копати підземний хід.

Ідея з'явилася спільно з головним архітектором міста Житомира Юрієм Безбородовим, відомим краєзнавцем Георгієм Мокрицьким, який дуже багато розповів про цю добу історії нашого міста, та музеєм «Ремісничий двір». Це колективна ідея та робота.

Матеріалами та оформленням буде займатися музей історії ремесел «Ремісничий двір», і це буде вважатися частиною експозиції нашого музею. Ми плануємо при погодженні з містом робити тимчасові експозиції на різні теми, які змінюватимемо кожні півроку-рік. Може, будуть ще якісь історичні теми, ми все це відображатимемо в інсталяціях. Легенд багато, й кожен зможе відкрити для себе щось нове, але так чи інакше, це буде історія нашого міста. Може, ми зможемо знайти якісь прізвища людей, що мешкали в цих будинках, які їм належали, якісь факти з їхнього життя. Над цим ми працюємо разом з Григорієм Павловичем Мокрицьким. Відкриття плануємо зробити, коли трошечки потеплішає, щоб ми змогли закінчити роботи над експозицією. Там великий об'єм роботи, і містянам та гостям Житомира буде цікаво дивитися на частинку історії нашого міста.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up