Кілька тижнів тому наше видання розмістило розширену статтю щодо небезпеки, яку несе з собою борщівник Сосновського поряд з людськими будівлями.
Прочитати статтю можна ТУТ.
Але незважаючи на вжиті заходи, яких, чесно кажучи, було недостатньо, зараз почався період дозрівання насіння борщівника Сосновського, після чого його насіння буде рознесено на ще більшу площу.
Особливо велика небезпека зараз спостерігається в районі м’ясокомбінату, при виїзді з Житомира в бік Левкова, біля невеличких річок, які впадають у Тетерів.
Нагадуємо, що борщівник Сосновського становить загрозу: визнаний бур'яном, він важко піддається знищенню, але при цьому активно поширюється і виживає навіть у холодному кліматі, попутно пригнічуючи інші рослини.
Небезпека борщівника в тому, що всі частини рослини містять фурокумаріни – речовини, що різко підвищують чутливість організму до ультрафіолетового випромінювання. Зіткнення із стеблами, листям, квітками борщівника призводить до того, що на шкірі з'являються опіки. Ділянки тіла, на які потрапив сік, незабаром починають свербіти і червоніти. «На пам'ять» залишаються темні пігментні плями, що зберігаються до шести місяців, а у більш важких випадках – і на все життя.
Нагадаємо, в управлінні комунального господарства Житомирської міськради від жителів міста приймають заяви на знищення борщівника. Цього року на знищення його та інших небезпечних рослин виділили 620 тисяч гривень.
Руслан Мороз
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер