Накипіло: жителі мікрорайону Хінчанка хочуть від`єднатися від території Житомира?!

Накипіло: жителі мікрорайону Хінчанка хочуть від`єднатися від території Житомира?!

Тривала пора вихідних і святкових днів, якими фінішував квітень і стартував травень 2019-го року, особливих новин у житті нашого міста не принесла.

Житомиряни відпочивали, поралися по господарству і поминали родичів на кладовищах. Дощова прохолода дещо вгамувала популярні у народі вилазки на природу, а тому Житомир прозаїчно і звично поринув у суто побутові проблеми. Більшість з них усім житомирянам добре відома – поганий стан доріг, засміченість міської території, а так звані стихійні звалища сміття, схоже, вже не піддаються жодним суботникам чи місячникам весняного прибирання.

В епіцентрі міського дискомфорту – Хінчанка!

На такому фоні міського побуту ситуація на одній із найбільших житомирських вулиць виглядає особливо гнітюче і вкрай плачевно. Йдеться, звісно ж, про майже кілометровий відрізок вулиці Корольова, який розташований в межах популярної міської околиці – Хінчанки. Популярної тому, що житомиряни добре знають цей мікрорайон як колишню серцевину промисловості обласного центру. Сьогодні про колишню промислову могутність Житомира вже ніщо не нагадує, але, тим не менше, Хінчанка не втратила свого значення як мікрорайон, що постійно розростається. В основному – за рахунок приватної забудови, добудови та прибудови вже існуючих будинків. Про колишню індустріально-промислову значимість Хінчанки сьогодні нагадує хіба що автомагістраль вулиці Корольова, яка за рівнем інтенсивності транспортного руху не поступається жодній із центральних вулиць міста. І якраз стан автомобільної дороги, яку розмежовують колії житомирського трамваю, сьогодні опинився у полі зору багатьох житомирян. Чи не кожен житомирський водій хоча б раз на місяць, а дехто і щодня, змушений пізнати на собі (точніше на міцності своєї автівки) те, що залишилося від асфальтового покриття вулиці Корольова. Хоча вираз «таких доріг Житомир ще не бачив» дехто вважає перебільшенням або пояснює забудькуватістю жителів нашого міста, але на вулиці Корольова, у районі вище згаданої Хінчанки, і справді склалася небувало жахлива ситуація. Дороги як такої – немає. Ями і вибоїни глибиною 15-20 сантиметрів створюють тут досі небачену мозаїку майже кілометрової «смуги перешкод», яку щоразу доводиться долати за допомогою філігранної шоферської техніки. При цьому водійська винахідливість знаходить кілька варіантів полегшення і пришвидшення руху по скаліченій дорозі: автомобілі час від часу знаходять нові колії для руху обабіч дороги, обираючи в якості автотраси території тротуарів. Ще частіше водії знаходять траєкторію для полегшення руху по колії трамвая, оскільки асфальтове покриття тут трималося якнайдовше. Проте сьогодні й тут – суцільні вибоїни, які стають пастками для колес автомобілів. Не буває такого дня, щоб по вулиці Корольова не стовбичило по 3-4 автомобілі, власникам яких доводилося діставати «запаски» або ж викликати допомогу при більш серйозних пошкодженнях. Дивовижно, але автомобілісти неохоче і дуже зрідка звертаються зі скаргами чи позовами щодо жахливого стану шляхового покриття по вулиці Корольова. Але місцеві жителі, які живуть у будинках обабіч вулиці, змушені терпіти не лише гуркіт багатотонажного транспорту. Хмари пилу і куряви, що піднімаються над Хінчанкою у часи сонячної погоди, перевищують будь-які норми і межі забрудненості довкілля. Коли настає час для дощу – на Хінчанці виникає інша біда: шляхова поверхня вулиці Корольова вкривається величезними калюжами, які ховають у собі більшість ям і вибоїн та стають незримими пастками для водіїв. Для пішоходів дощі – це взагалі суцільний ризик опинитися під шквалами брудної каламуті, що вилітає з-під колес автомобілів.

Найбільше зло – бути безпритульною околицею міста!

Якщо бути об’єктивним, то складнощі дорожньої ситуації на Хінчанці трапляються не вперше, але до суцільної руйнації дороги по вулиці Корольова ще не доходило. І калюжі під час дощів раніше траплялися тут не такі великі, як тепер. А з грязюкою та брудом жителі Хінчанки вже, мабуть, звиклися, бо лише місцеві старожили пам’ятають пору тридцятилітньої давності, коли вулицю Корольова прибирали щотижня. У старі та добрі часи робилося це силами поряд розташованого заводу-гіганта «Верстатуніверсалмаш», який більш-менш ретельно шефствував над дорогами і тротуарами Хінчанки. Але сьогодні ні «Універсалмашу», ні льонокомбінату вже не існує, а бруд, пил, тонни дорожнього змету на Хінчанці вже багато років не прибирає ніхто. Хіба що навесні, коли приходить пора суботників, на Хінчанку приїздять комунальники невідомого «походження» і так-сяк згрібають осіннє-зимовий шар з піску, гравію, щебеню та залишків асфальту. Торік, якраз на травневі свята, з ініціативи директора тоді ще існуючого комунального управління житомирських автошляхів, на Хінчанці з якогось дива розпочали «зістригати» верхній шар асфальту. Зазвичай така процедура засвідчує близькість хоча б поточного ремонту дорожнього полотна. Але ні влітку, ні восени 2018-го року жодних ремонтів шляхового покриття на Хінчанці навіть не розпочинали. Взимку, як відомо, ремонтів на дорогах не роблять, але минула зима змусила комунальників вдаватися до періодичного засипання дорожніх воронок відсівом гранітного виробництва. Значного ефекту такі «ремонти» не давали, але навесні 2019-го жителі вулиці Корольова відчули наслідки кам’яного запилення на парканах, стінах і вікнах своїх будинків. І при цьому – жодної реакції із владних кабінетів. Мешканці приватних будинків ще торік, певно відчуваючи повну руйнацію шляху і цілий калейдоскоп випробувань, які наступають у часи дорожньої «руїни», зверталися до Житомирського міського голови, до його заступників, оббивали пороги начальників всіляких транспортних та інших управлінь. Відповіді здебільшого нагадували анекдотично-знущальний тон: якщо будуть кошти, вулиця Корольова потрапить у перелік доріг, де проведуть ремонтні роботи. Остання за хронологічним походженням інформація із владних кабінетів мерії Житомира, яка стосується стану «дороги» на Хінчанці, звучить у стилі чиновницької невизначеності: десь у середині травня 2019-го буде завершено проведення тендерів, а вже на початку червня Хінчанку можуть ощасливити початком ремонтно-дорожніх робіт.

Відео дня

Варіант порятунку для Хінчанки – повернення до Глибочиці?

Ось саме у таких умовах і виникло звернення ініціативної групи жителів Хінчанки до сусідів по вулиці із цілою низкою пропозицій щодо наведення елементарного порядку у мікрорайоні, що активно розростається і потребує хоча б елементарних комунальних зручностей. Адже місцевий люд досі не має тут звичного для житомирян централізованого водопостачання та водовідведення, а про прибирання тротуарів та вивіз сміття тут вже й не мріють. До шляхових випробувань та страждань на Хінчанці вже хронічно звикли, але багаторічна бездіяльність міської влади сьогодні вже остаточно «дістала» людей, які все рішучіше і наполегливіше починають шукати вихід із глухого кута. У середовищі жителів Хінчанки вже навіть народилася ідея про… від’єднання від території Житомира. Тутешній люд ще пам’ятає ті часи, коли Хінчанка територіально належала до земель Глибочицької сільради. Тому й сьогодні лунають думки про те, щоб повернутися до колишнього статусу і приєднати Хінчанку до території Глибочицької ОТГ. Тим паче, що сьогодні у Житомирі ухвалено Статут міської  об’єднаної територіальної громади, у якому передбачено конкретний механізм реалізації ініціатив громад окремих вулиць та мікрорайонів. Якщо керівництво міста вже багато років виявляє цілковиту байдужість до потреб Хінчанки, то чому б жителям колишнього приміського хутора сьогодні не поставити питання про вихід зі складу міської громади із наступним приєднанням до громади приміської? Звісно, сьогодні таких випадків, або, як кажуть – прецендентів, в Україні ще не було, але, якщо закон цього не заперечує, то чому б і ні? Адже не можуть бути люди заручниками чиновницької байдужості та недбальства, очікуючи вирішення елементарних побутово-комунальних проблем. Питання, очевидно, зрозуміле, і воно вимагає негайного вирішення. І яким воно буде, має відповісти найближче майбутнє. Зрештою, недарма кажуть, що 2019-й рік стане для житомирян періодом помітних змін. То чому б не розпочати такі зміни зі сходу Житомира? Якраз – із Хінчанки!

Микола Корзун

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Natalia Ozhegova

    Дякуємо Сергій Сухомлин  що від нашого міста тепер хоче від'єднатися мікрорайон!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up