На Житомирщині розширили межі ландшафтних заказників

На Житомирщині розширили межі ландшафтних заказників

Дані рішення було прийнято під час 4-ї сесії обласної ради восьмого скликання, - повідомляє пресслужба обласної ради. 

Присутні проголосували «за» розширення меж ландшафтного заказника місцевого значення «Глушець» на 280,0 га за рахунок Овруцького лісництва ДП «Словечанський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради,  встановивши його загальну площу у розмірі 1224 га. 

Ландшафтна територія заказника – це мозаїчні лісоболотні мезотрофні комплекси з переважно середньовіковими вільхово-дубовими, а також сосновими лісами. 

Пріоритетами охорони у заказнику є рідкісні види тварин, занесені у Червону книгу України (2009), а саме: лось, рись, а також види птахів, що охороняються за Бернською конвенцією, -  глушець, чорний лелека.

Відео дня

Також підтримали розширення меж ландшафтного заказника місцевого значення «Древлянський» на 119,0 га за рахунок кварталів 67, 68 Базарського лісництва ДП «Народицьке спеціалізоване лісове господарство», встановивши його загальну площу у розмірі 25454 га. Найбільша частина території заказника представлена лісами, інша – перелогами, які повільно заліснюються.

Після аварії на Чорнобильській АЕС антропогенний вплив на лісові та інші природні екосистеми є мінімальним. На території заказника поширеними є види рослин, занесені у Червону книгу України (2009): булатка довголиста, гніздівка звичайна, коручка морозниковидна, лілія лісова, любка дволиста, пальчатокорінник Фукса, плавун колючий, беоеза темна.  З видів тварин, занесених у Червону книгу України, зустрічаються глушець, беркут, лелека чорний, рись звичайна, заєць-біляк, підорлик малий, підорлик великий.

Ботанічний заказник місцевого значення «Черевківський» з’явиться на території Коростенського району. Даний проєкт рішення підтримано депутатами під час сесії.  Пріоритетами охорони у заказнику є єдина існуюча у Житомирській області популяція зозулиних черевичків звичайних, занесених у Червону книгу України, а також ряду міжнародних конвенцій та угод (Бернська конвенція, список CITES тощо); популяція рідкісних видів рослин, занесених у Червону книгу України, – любки дволистої та коручки морозниковидної; глід український, занесений у Європейський червоний список видів, які зникають у всесвітньому масштабі; з тваринного світу – підорлик малий та сичик-горобець – види, занесені у Червону книгу України; види, включені у Бернську конвенцію, – канюк звичайний, боривітер звичайний, сова сіра.

На території Коростенського району також від сьогодні буде пам’ятка природи місцевого значення загальною площею 20,5 га. Означена ділянка лісу цінна не тільки  збереженою природною віковою і просторовою структурою, але й тим, що вона є джерелом для відтворення видової різноманітності лісів Полісся, басейну річки Прип’ять. Флористичне різноманіття представлене не менше ніж 20 видами судинних рослин. Фауністичне різноманіття є типовим для соснових лісів. Створення заповідного об’єкта сприятиме збереженню старовікових лісів та утворенню біорізноманіття.

Дані проєкти підтримані майже одноголосно.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up