Місто героїв Охтирка: тут народжується супротив

Місто героїв Охтирка: тут народжується супротив

Охтирка — місто, де було розбито значну частину сил російських окупантів.

24 лютого Охтирка стала чи не першим великим населеним пунктом України, куди на танках та іншій бронетехніці зайшли російські окупанти. Їх зустріли військові й бійці територіальної оборони, дали бій і розбили значну частину ворожих колон.

Це перше місто на Сумщині, яке протягом п’яти днів жорстко вибивало ворога поза межі міста.

Через стратегічне значення цього напрямку бої за Охтирку є окремою сторінкою оборони у ході повномасштабного російського вторгнення в Україну. Не зумівши взяти Охтирку, росіяни перейшли до тактики терору. Місто обстрілювати Градами, а 26 лютого з літаків скинули на нього три вакуумні бомби. Вони зруйнували будівлі на території військової частини, де загинули щонайменше 70 людей.

Відео дня

27 лютого на околицях Охтирки та прилеглих населених пунктів відбувалися бойові зіткнення між окупантами й захисниками України. 5 березня російська авіація знову бомбардувала місто.

У подальші дні російські загарбники щодня обстрілювали Охтирку з реактивної артилерії та здійснювали авіанальоти. У ніч на 8 березня розбомбили центр міста. 16 березня в районі Охтирки точилися серйозні бої, відразу з декількох позицій російські окупанти відступили.

За незламність та безперервний опір, 24 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким присвоїв звання «Міста-героя України Охтирці, відзначивши мера Охтирки – Павла Кузьменка орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

За свою свободу місто заплатило надвисоку ціну людських життів. Зазнало жахливих руйнувань, але залишилось вільним українським містом. Охтирка встояла, не пустила ворога далі, вглиб країни.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up