«Ми боїмося подивитися на страждання»: Ірма Вітовська змусила Житомир заплакати

«Ми боїмося подивитися на страждання»: Ірма Вітовська змусила Житомир заплакати

У приміщенні Житомирського облмуздрамтеатру 29 жовтня відбулася вистава театрального арт-проекту «Оскар і Рожева Пані», мета якого – привернути увагу суспільства загалом і чиновників зокрема до проблем паліативної та хоспісної допомоги.

Ініціатором проекту «Оскар і Рожева Пані» стала Заслужена артистка України Ірма Вітовська. Попри те що вистава подорожує Україною вже другий рік, до Житомира команда завітала вперше.

Як розповіли під час прес-конференції журналістам, одна із цілей проекту «Оскар і Рожева Пані» – привернути увагу влади й суспільства до проблеми паліативної та хоспісної допомоги онкохворим дітям, оскільки така допомога не те що недостатня – вона відсутня як така.

В Україні майже не знають поняття «паліатив»

Відео дня

Паліативна допомога – це комплексний підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнта та членам його родини, які зіткнулися з невиліковною хворобою. Паліативна допомога надається в різних закладах: це може бути консультативна допомога фахівця у лікуванні болю в лікарні або у відділенні паліативної допомоги, в консультаційному кабінеті паліативної допомоги в поліклініці, виїзною бригадою допомоги вдома, і так само – у хоспісі.«Ми не можемо додати днів до життя, але ми можемо ці дні скрасити», – наголосив під час прес-конференції священик Житомирської єпархії УПЦ Діонісій Буренко.

На цей час недосконалість нашого законодавства суттєво відбивається на наданні допомоги, тому що навіть зі звичайним придбанням знеболювальних препаратів існує величезна проблема.

«Головне для нас – зачепити й узяти за горлянку чиновників, від яких це все залежить»

Ініціатор проекту і виконавиця ролі Рожевої Пані Ірма Вітовська розповіла, що вперше зіткнулася з проблемою паліативної допомоги онкохворим дітям, відвідавши фотовиставку Русі Арсєєвої, після чого у 2011 році долучилася до діяльності Всеукраїнської інформаційної кампанії доступу до знеболення «Stop Біль».

За словами акторки, щоб привернути увагу загалу до проблем дітей, хворих на рак, потрібно було розгорнути проект, котрий зачепить якомога більшу аудиторію.«Нам потрібно було зробити інформаційний резонанс, підняти суспільство, розбурхати його. Для цього ми хотіли створити дійсно масштабний проект і вирішили створити виставу», – розповідає Ірма Вітовська.

Свою згоду приєднатися й допомогти одразу дав співак Святослав Вакарчук і художник Андрій Єрмоленко.

«У цьому є дещо унікальне явище, адже Андрій ніколи не малював для театру, а “Океан Ельзи” ніколи не писав для театру музику, – ділиться виконавиця ролі Рожевої Пані. – Тобто цей проект дав для всіх унікальні можливості та новаторство».

За задумом організаторів, обов’язковою умовою вистави була присутність на сцені не професійного актора, а реальної дитини, ровесника Оскара.

«Ми, звичайно, отримали велику порцію критики, мовляв, це великий удар, це ж дитина… – згадує Ірма Вітовська. – Але ми йшли свідомо на цю провокацію, тому що для нас, у першу чергу, важливо було зачепити чиновників, які прийдуть до залу і від яких це все залежить, взяти їх за горлянку. Для мене головною ідеєю було зробити проект, у якому людина дивитиметься на це все онлайн. Отак жорстко, цинічно взяти й витягнути вас із зони комфорту; показати, що це не книжка, не вистава, що це відбувається в реанімаціях, у будинках, у квартирах… Реально так дитина проживає ці останні дні», – пояснює актриса.Для того щоб вжитися в ролі, маленькі актори відвідували лікарні й спілкувалися з важкохворими дітьми. Також разом з ними працювали над текстом.

«Що ж стосується моменту “говорити з дітьми про смерть”, то діти, здається, легше ставляться до смерті, ніж дорослі, оскільки дорослі з часом обростають цими всіма матеріальними цінностями», – розмірковує виконавиця ролі Рожевої Пані.«Останнім пострілом» у кінці вистави стають фотокартки, на яких зображені реальні українські діти, котрі вже пішли з життя.

«Вони дивляться зі світлин на нас і змушують мобілізуватися для того, щоб ми об’єднувались в цій боротьбі й провокували людей, від яких це залежить у законодавчому полі, змусили їх не спати, не їсти, не жити, поки вони не зможуть це вирішити», – говорить ініціатор проекту.

«У нас дике ставлення до смерті. Але безсмертних немає»

На думку виконавиці головної ролі у виставі Ірми Вітовської, проблема нашого суспільства полягає в тому, що ми боїмося говорити й думати про тяжкі хвороби та про смерть, відгороджуючи себе від цього і від людей, котрі стикнулися з недугою.«У нас несвідоме ставлення до людей, які залишилися один на один зі своєю бідою. Ми боїмося подивитися на страждання. У нас дике ставлення до смерті, але це обов’язково станеться у нашому житті, прийняти це потрібно як сакральне явище. Безсмертних немає», – наголошує актриса.

Над театральним арт-проектом «Оскар і Рожева Пані» об’єднали зусилля митці з Києва та Івано-Франківська. І саме в Івано-Франківську в 2015 році громада сама зібрала кошти й облаштувала хоспіс, зробивши ремонт. Влада лише виділила приміщення. Саме це і є прикладом справжньої свідомості та згуртованості людей.

За словами режисера-постановника вистави Ростислава Держипільського, проект «Оскар і Рожева Пані» – приклад того, як мистецтво загалом і театр зокрема може впливати на суспільні та політичні процеси, які стосуються гуманності й милосердя.

За період з жовтня 2015 до червня 2016 року арт-проект зібрав і передав на проблеми паліативних дітей по всій Україні понад 800 тис. грн адресної допомоги. Крім того, після вистави майже в кожній області розгорнулися широкі дискусії й обговорення на рівні департаментів, почали з’являтися паліативні відділення і виїзні бригади. Врешті-решт, люди дізналися, що таке паліативна допомога.У Житомирі вистава «Оскар і Рожева Пані» збирала кошти для благодійного фонду «Разом за життя», який допомагає онкохворим дітям Житомира і Житомирської області придбати ліки, зібрати кошти на лікування, забезпечити лікуванням за кордоном, а також допомагає дітям, які потребують паліативної допомоги.

Цікавим моментом стало те, що ще до початку вистави 77-річний волонтер з Житомира Семен Галабурда передав фонду «Разом за життя» зібрані напередодні 2 тис. грн.Автори арт-проекту «Оскар і Рожева Пані» особистим прикладом доводять, що надаючи проблемі розголосу, пробуджуючи свідомість людей, можна змінити ставлення суспільства до паліативної допомоги та зробити її реальністю для тисяч людей, котрим це так необхідно вже сьогодні.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up