Масштабна екологічна катастрофа: 600 тисяч тонн отруйного грунту вивезено в район Малинського ринку, аеропорту та дитячої лікарні в Станишівці

Масштабна екологічна катастрофа: 600 тисяч тонн отруйного грунту вивезено в район Малинського ринку, аеропорту та дитячої лікарні в Станишівці

Влада робить вигляд, що нічого не відбувається

Минулого тижня у район Малинського ринку почали вивозити отруйний грунт. Зараз його вже вивозять з району колишньої нафтобази на будівництво полоси в аеропорту та на приватну ділянку біля обласної дитячої лікарні в Станишівці. 

Наше видання повідомляло про те, що майже тиждень тому мешканці житлового масиву «Крошенський» раптово почули різкий запах бензину. Як з’ясувалося, біля Малинського ринку невідомий підрядник влаштовує майданчик для автостоянки самого ринку. Але земля, завезена для підняття рівня майданчика, повністю просякнута нафтопродуктами та іншими невідомими речовинами, які виділяють різкий сморід бензину. У земельному відділі Оліївської сільради нам повідомили, що ця земля не відведена навіть у кадастрі.

Наступного дня, дізнавшись про те, що приїде знімальна група телебачення та журналісти, підрядники робіт намагалися притрусити зверху отруйний грунт нормальною землею і різним будівельним сміттям. Але мешканці житлового масиву «Крошенський» викликали поліцію, яка зафіксувала факт порушення. Також було написано звернення до екологічної служби та обласної ради. Поліція офіційно нам повідомила про те, що заява була зареєстрована та почато кримінальне провадження за статтею 239 Кримінального кодексу України (забруднення або псування земель). Санкції цієї статті передбачають майже символічне покарання у випадку, якщо отруйні речовини потраплять до ґрунту та призведуть до важких наслідків. Зараз, після дощів, нафтопродукти обов'язково опиняться у річці Крошенці і криницях мешканців житлового масиву «Крошенський», адже там відсутнє централізоване водопостачання і мешканці цього району вживають воду із власних криниць. 

Відео дня

Під час кримінального провадження, як нас завірили у поліції, будуть здійснені всі необхідні процедури та експертизи. Але, як нам повідомили місцеві жителі, приїжджали тільки санітарно-екологічні служби. Судова експертиза на даний час навіть не призначена.

Після того, як скандал із вивезенням забрудненого отруйними речовинами ґрунту в район Малинського ринку почав розгортатися, у середу, 2 жовтня 2019 року, відбулося засідання громадської ради при Житомирській районній державній адміністрації за присутністю всіх зацікавлених сторін. 

Серед присутніх була депутатка Оліївської селищної ради округу №5 Світлана Бекманюк, яка саме й балотувалася від цього округу. До того ж вона – голова земельної комісії. Директор Малинського ринку твердо запевнив усіх, що він особисто вирішить питання вивезення отруйного ґрунту з його території. Але виникло наступне питання, більш нагальне, – куди саме будуть вивозити даний ґрунт та в який спосіб буде здійснено дезактивацію отрути і відновлення екосистеми в районі житлового масиву «Крошенський»? Адже саме там починається річка Крошенка, звідки вода з нафтопродуктами може потрапити до Тетерева. 

Депутати Оліївської селищної ради та члени громадської ради створили робочу групу, того ж дня звернулися за допомогою до громадської ради при голові Житомирської обласної державної адміністрації Віталієві Бунечку і одразу ввечері провели зустріч з очільником ОДА та спільну нараду робочих груп обох громадських рад.

Віталій Бунечко тоді також підтвердив, що землю привезли з території колишньої нафтобази, де мають побудувати будівельний гіпермаркет «Епіцентр». Раніше цю інформацію підтвердив заступник міського голови Сергій Кондратюк.

Голова Житомирської ОДА пообіцяв максимально посприяти припиненню екологічної катастрофи у Житомирі. Але наступного дня почався Другий форум регіонів України та Республіки Білорусь, який тривав 3-4 жовтня. Всі зусилля були направлені саме на зустріч двох президентів. 

А у місті тим часом почалося вже непоправне лихо. 

Голова громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації Наталія Волинець вважає, що це – екологічна катастрофа: «Наша група спочатку виїхала до району аеропорту. До того часу ми чули коментар власника Малинського ринку про те, що він буде прибирати отруєний ґрунт. Але навіть тоді ми не могли зрозуміти величезні масштаби проблеми».

Як вдалося з'ясувати робочій групі, вже вивезено близько 600 тисяч тонн отруйного ґрунту в район аеропорту, Малинського ринку та на приватну ділянку біля обласної дитячої лікарні у Станишівці.

У понеділок, 7 жовтня, представники робочої групи були на Малинському ринку, де продовжили фіксувати сильний сморід від нафтопродуктів.

Один із мешканців даного житлового масиву зранку у вівторок (8 жовтня – ред.) написав у соціальній мережі пост із закликом про допомогу: «Доброго ранку! Все прогнозовано! Ніхто і нічого не робить! Імітували вивезення пару днів і все! Екскаваторник, який працює на місці, повідомив: "Мені сказали сантиметрів 10 з місця на місце зрушити і більше нічого не чіпати". (пряма мова). Їм потрібно було відтягнути час і знизити градус – вони це зробили!»

Активісти також викликали поліцію за адресою: Київське шосе, 4/2, де знаходиться адміністрація нафтобази «Авіас». Також за цією адресою викликали представників СБУ і екологічних служб. 

Прибувши на місце, представники екологічних служб зафіксували, що ґрунт непридатний для використання на глибину майже 70 сантиметрів. Тобто на таку саме глибину він просочений нафтопродуктами. 

Нагадаємо, що раніше ПАТ «Нова лінія», яке входить до групи «Епіцентр», хотіло отримати дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 3,54 га за адресою: Київське шосе, 4/2 у Житомирі. Саме на цій земельній ділянці збираються побудувати торговий центр площею 18 тис. кв. м. Дане питання розглядали на позачерговій сесії Житомирської міської ради 24 липня, але для прийняття рішення не вистачило голосів. Згодом депутати шляхом голосування все-таки дали дозвіл. Зараз за цією адресою ведуться будівельні роботи, і саме звідти вивозиться отруйний ґрунт із залишками нафтопродуктів. 

Як громадськість, так і представники обох громадських рад – при ОДА та районній адміністрації – знову звернулися до голови Житомирської обласної адміністрації Віталя Бунечка, і вже у вівторок мала бути створена робоча група за участю всіх зацікавлених сторін. Перше засідання такої групи повинно відбутися у середу, 9 жовтня.

Голова громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації Наталія Волинець згадує, що після кількох годин перебування на території забруднення вона відчула себе погано після вдихання отруйних випарів. У районі житомирського аеропорту зараз майже 2,5 гектара засипано отруєним ґрунтом. 

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин під час зустрічі громадськості із Віталієм Бунечком пообіцяв не допустити продовження робіт. Але члени робочої групи вважають це справжньою диверсією, адже виконавці робіт відверто відмовилися вивозити отруту. Громада тоді не стала перекривати трасу, зважаючи на проведення Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь у Житомирі, але зараз такі заклики лунають все частіше. Тож погроза перекриття траси Київ-Чоп може бути втілена в життя найближчим часом, якщо жодних заходів для ліквідації екологічної катастрофи не буде здійснено. У неофіційній бесіді із представниками мерії нам повідомили, що «ніхто нічого припиняти не буде – як возили, так і будуть возити далі».

На даний час екологічна катастрофа розгортається у двох місцях Житомира – у районі Малинського ринку і у районі аеропорту, де ґрунт намагаються утилізувати під виглядом будівництва льотної смуги, а також у районі обласної дитячої лікарні у Станишівці. 

Які заходи будуть вжиті для припинення масштабної екологічної катастрофи у місті, ми дізнаємося з часом. Але зараз активісти проводять фото- і відеофіксацію того, як вантажівки з нафтобази продовжують виїжджати з отруєним ґрунтом у супроводі спецавтівок поліції. 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up