Марія Шевченко: Важко звикнути до думки, що додому ти вже не повернешся

Марія Шевченко: Важко звикнути до думки, що додому ти вже не повернешся
За неповних два роки війни на сході України більшість вимушених переселенців навчились жити без ілюзій та марних сподівань. Незважаючи на поневіряння та різні життєві випробування, вони все ж мріють про мир і власний дім. Нові міста змусили шукати нові можливості.Марія Шевченко з Донецька раніше працювала вихователем у дитячому садочку. В Житомирі допомагає «особливим» діткам адаптуватись до повсякденного життя, вчитись самостійно робити буденні для їх однолітків речі. Про відкриті серця, тимчасові труднощі та стимули, які змушують не впадати у відчай, жінка розповіла журналістам газети «20 хвилин».

Допомога прийшла вчасно

- Весною 2014 року, коли на вулицях рідного міста почались перші незрозумілі мітинги, з’явились самопроголошені лідери, зазвучали неприйнятні гасла, все сприймалось, як щось нереальне. Здавалось, що безталанний режисер знімає дурне кіно. І назавтра все це скінчиться, – згадує Марія. – Наша родина від самого початку займала проукраїнську позицію. Чоловік з іншими однодумцями навіть ходив на мітинги-протести, старався донести до інших свої переконання. Я, правда, лишалась вдома, бо меншій донечці тоді було трохи більше року. Сьогодні образливо чути звинувачення в тому, що ми не боролись за наше місто. Та що можуть протиставити мирні громадяни озброєним людям? Ми не мовчали. Але коли відчули, що за власну позицію можна поплатитись життям, зрозуміли – треба рятуватися. Вперше я гостро відчула небезпеку, коли старшу дочку за жовто-блакитний браслет, почали цькувати в школі. З часом зрозуміла: працювати на своїй роботі теж не можу. Просто не уявляю, як би на заняттях з дітками мусила розповідати не про українські державні символи, а про фейкову республіку та її самопроголошених лідерів…

Повірити в те, що почалась справжня війна, не могли довго. В кінці травня перші вибухи пролунали в районі Донецького аеропорту. Вбило студента неподалік від залізничного вокзалу. І ще – літню жінку. Люди завмерли. Куди діватися? Де шукати порятунку? В той час одна з релігійних громад Житомира організувала літній табір для родин з Донецької та Луганської областей. «Поїдемо?» – спитала Марія чоловіка. Той мовчки почав складати валізу.

Відео дня

- Їхали на відпочинок, зовсім ненадовго, – продовжує жінка. – Речей взяли мінімум, адже навіть уявити не могли, що затримаємось тут більше двох тижнів. Та час минав, а війна все не закінчувалась. Восени стало зрозуміло, що повернутись додому неможливо.

Коштів знімати житло у Шевченків не було, вони й погодились жити в готелі «Житомир».

- Наш номер був у жахливому стані, – розповідає Марія. – Та ми не опустили рук. Зробили косметичний ремонт, полагодили меблі.

Сімейний номер родині Шевченко і досі доводиться ділити ще з однією родиною. Та і за ці «апартаменти» родина змушена платити чималу суму – 2400 гривень на місяць. А нещодавно прийшли нові платіжки – 1700 гривень з людини в опалювальний сезон.

- Не уявляю, як би ми вижили без підтримки церкви, волонтерів та просто небайдужих житомирян, – зізнається дончанка. – Чоловік невдовзі знайшов роботу, а мені все не щастило. Єдина вакансія, яку вдалось знайти – вихователь у дитячому садочку, але в спальному районі міста. З маленькою дитиною це був не варіант. Допомогу від держави, так звані «переселенські», почали оформляти в жовтні, а перші гроші отримали лише в грудні. Однак і це було слушно, з’явились кошти, щоб хоч за проживання в готелі заплатити. Рахунки нам почали виставляти, починаючи з вересня.

Робота для душі

Роботу Марія знайшла випадково. Під час екскурсії в одну з благодійних організацій розговорилась з організаторами. Виявилось, що тут потрібні волонтери. Вирішила спробувати. А згодом допомога діткам з особливими потребами стала її професією.

- Порівнювати колишню роботу і теперішню важко, бо діти тут зовсім інші, їм потрібно більше моєї допомоги, співчуття, розуміння, – ділиться своїми враженнями Марія. – Нині я ніби потрапляю в інший світ, сповнений любові і підтримки. Діти стали моїм натхненням. Їх кожен маленький успіх – переконливий стимул для мене.

Про те, що робота по-справжньому надихає Марію Шевченко, свідчить і повна її самовіддача, і вміння находити спільну мову з маленькими вихованцями. А нещодавно ця жінка виграла грант на облаштування кімнати по роботі з дітьми з особливими потребами (шведська стінка, іграшки, меблі, сенсорні доріжки). Старалась заради своїх.

- Я дуже люблю дітей, спілкування з ними це – щоденний позитив. Рада, що в Житомирі маю змогу з ними займатись, – продовжує дончанка.

Потрібно жити далі

- Найважче зрозуміти і прийняти той факт, що додому ти вже навряд чи повернешся, – говорить Марія. – Сидіти на валізах, в постійному очікуванні – нестерпно. Тому ми вирішили: будемо просто жити. Почали облаштовуватись. Хоча готельний номер важко назвати домом, побачили, що і там можна створити майже домашній затишок. Купили шторки на вікна, я знову почала розводити квіти на підвіконні. Життя триває і потрібно рухатись далі. На щастя, старша донечка швидко адаптувалась в новій школі. Так сталося, що родини чотирьох її однокласників з Донецька, також переїхали сюди і тепер хлопчики і дівчатка знову навчаються в одному класі. А на початку нашого переселення, за час перебування у літньому таборі, діти познайомилась зі своїми майбутніми вчителями.

Минуло півтора року. Це ж ціла епоха в житті людини. Поїхати в Донецьк за цей час Марії так і не вдалося. Кожного разу, коли вона збирається відвідати рідне місто, ситуація в Донбасі знову загострюється. Доводиться відкладати подорож до кращих часів.

- Важко відпустити і забути місто, в якому ти народилася, де познайомилась з майбутнім чоловіком, де з’явились на світ діти, – говорить Марія. – Та я впевнена, що повернусь в український Донецьк. А поки що потрібно починати життя спочатку, на новому місці, без нічого. Як кажуть – з нуля. Це важко, але необхідно. Інакше просто не вижити.

Дар’я Гончарова

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up