Лісівники констатують: площі «чорнобильського» лісу зменшуються

Лісівники констатують: площі «чорнобильського» лісу зменшуються

У Житомирському обласному управлінні лісового та мисливського господарства розповідають, що на території нашої області діють два спецлісгоспи: Овруцький і Народицький. Статус «спеціалізованих» вони отримали через те, що до їх складу входять території, забруднені радіонуклідами у 1986 році, внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Зокрема, загальна площа Овруцького спеціалізованого господарства зараз  становить трохи більше 41 тисячі гектарів, третина цієї території вражена радіонуклідами і господарська діяльність там не проводиться. Навіть проживання людей у цій «чорнобильській зоні» заборонено, а в покинутих селах живуть хіба що відчайдухи і самосели.

Однак поступово, рік за роком, лісівники відновлюють життєздатність забрудненого лісу, за останні десять років зменшивши його обсяг від половини до третини. І навіть ці 14 тисяч гектарів «чорнобильського» лісу через десяток років будуть повністю реабілітовані, – переконані лісівники.

– На 2018 рік ми запланували відновити 1,5 тисячі гектарів забруднених угідь і проводити там повноцінну лісогосподарську діяльність, – розповідає головний лісничий ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» Анатолій Хомич. – Але кінцеве слово мають сказати науковці, які після наших реабілітаційних заходів візьмуть зразки грунту і деревини, дослідять вміст радіонуклідів і затим нададуть висновок. В залежності від результату він буде  позитивний, або негативний. І лише при позитивному висновку нам дозволять  ведення господарської діяльності на  вже  очищеній території. З іншого боку охорону і захист лісового ресурсу ми здійснюємо на всій площі і в забрудненій його частині також. І це не дуже проста справа – відправляти людей у рейди, на охорону «чорнобильських» угідь, адже після кожного такого відрядження, лісівники мають пройти ретельний радіологічний контроль. Ми ж повинні гарантувати їм безпечні умови праці. Якщо говорити про економічний бік проблеми, то утримання і охорона «радіонуклідних» угідь для лісгоспу є надто витратною, а простіше сказати, збитковою. Адже держава на ці заходи коштів не виділяє. А це величезні відстані, до 60 – 70 кілометрів і, зрозуміло, що лісівники у рейди пішки не ходять, транспортні витрати стають все більшими. Реабілітаційні заходи також проводяться за кошти підприємства, тому великих прибутків ми не маємо, – уточнює головний лісничий Овруцького спецлісгоспу.

Відео дня

Окрім суто лісогосподарських проблем, лісівникам доводиться проводити постійний моніторинг за екологічним станом угідь, міграцією диких птахів і тварин, контролювати пересування диких свиней, які можуть переносити АЧС. Щорічно на місцевості встановлюються і поновлюються знаки радіаційної безпеки, позначаються межі чистих і забруднених лісових угідь. Проводиться необхідна роз’яснювальна робота серед населення щодо радіаційних ризиків і небезпек, хоча забороняти людям ходити в ліс лісівники не мають повноважень, це вже компетенція поліцейських. Є тут ще одна місцева «географічна» особливість – це кордон із сусідньою Білорусією, цілих два лісництва Овруцького спецлісгоспу перебувають у буферній прикордонній зоні і лісівникам часто доводиться стикатися із митним і прикордонним контролем. Вони стверджують, що відносини у них із прикордонниками добросусідські і взаємовигідні, але про деталі воліють не розповідати.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up