Коли житомиряни побачать втілені проекти минулорічного «Бюджету участі»?

Коли житомиряни побачать втілені проекти минулорічного «Бюджету участі»?

У Житомирі нещодавно закінчився етап подання проектних пропозицій для «Бюджету участі». А тим часом багато містян скептично ставляться до цього, мовляв, де ж проекти минулого року?

 

Тож журналісти «20 хвилин» вирішили поцікавитися, коли житомиряни нарешті побачать перші результати «Бюджету участі-2016» та як змінився проект у цьому році.

Мультиспортивний майданчик біля ліцею № 24

Орієнтовна вартість: 952 528 грн \ 927 голосів

Відео дня

«Цей проект – абсолютний переможець загальноміського голосування», – розповідає один з координаторів проекту Альона Головко. Стосовно ж реалізації, то 15 травня отримано позитивний експертний звіт щодо розгляду кошторисної частини проектної документації і вже розпочато будівництво. До цього взимку зрізали тополі, які розміщувалися навколо майданчику, і провели санітарну різку дерев.

«Історія цього проекту полягає в тому, що автор Сергій Маковський дуже хотів у себе на мікрорайоні Шевченко зробити спортивний майданчик, – ділиться координатор Альона Головко. – Проте мешканці навколишніх будинків виступили проти. Тому автор проекту вирішив, що його можна розмістити на території ліцею, тим більше, що там уже є майданчик, який просто потрібно привести до ладу. Директор школи запевнила, що об’єкт буде загальнодоступним для усіх житомирян”.

Підрядники планують завершити будівництво за декілька місяців. Заплановано будівництво стадіону та спортивного майданчику. Спочатку буде побудовано дренажну систему, потім всі інші елементи. Після виготовлення проектно-кошторисної документації вартість проекту зросла до 1 мільйону 400 тисяч гривень.

Зменшення кількості безпритульних собак у Житомирі

Орієнтовна вартість: 503 тис грн \ 783 голоси

«Реалізацією займається комунальний заклад “Центр захисту тварин”, – розповідає Альона Головко. – Для цього було проведено зустріч і підписано меморандум про співпрацю із засновником міжнародної бази даних “Аnimal-id.info” Віктором Копачем за участі міського голови Сергія Сухомлина».

Собаки стають безпритульними не просто так – зазвичай їх виганяють власники. Проект же полягає в тому, що під шкіру тваринам вживлюється мікрочіп розміром з рисову зернину. Відтепер чіпуванню в Житомирі підлягатимуть як безпритульні, так і власницькі собаки. Беззаперечна перевага чіпу полягає в тому, що на нього наноситиметься вся інформація про тварину – фото, чи стирилізована, яка вакцинація проводилася, власницька вона чи безпритульна (якщо безпритульна – ареал, де виловили). Якщо собака домашня – вказується, хто її власник і його номер телефону, щоб мати можливість повернути тварину додому. Якщо ж власник не захоче її забирати – до нього вживатимуться заходи на підставі його безвідповідального ставлення до тварини.

«Чіпування відбуватиметься абсолютно безкоштовно в рамках реалізації проекту “Бюджету участі”, – розповідає координатор проекту. – Важливим є те, що абсолютно кожен зможе зайти в базу даних “Аnimal-id.info” і побачити всіх зареєстрованих чіпованих тварин і інформацію про них (за винятком адрес проживання). Таким чином кожен зможе контролювати роботу “Центру захисту тварин”».

Наразі проведена процедура закупівлі через систему «ProZorro», визначено переможця і має бути укладено угоду про придбання чіпів. Затримка реалізації проекту спричинена тим, що перший постачальник чіпів, який був визначений аукціоном, не задовольнив умови конкурсу, оскільки його технічна документація не відповідала вимогам Центру. У результаті цей постачальник подав скаргу щодо відхилення його заявки. Попри те, що другий учасник уже визначений, до розгляду скарги укласти угоду з ним не можуть.

«Польський цвинтар» – історико-культурний музей-заповідник у Житомирі

Орієнтовна вартість: 999 тис. грн \ 754 голоси

Чиста річка Кам’янка та благоустрій пляжної території

Орієнтовна вартість: 997 тис. грн \ 676 голосів

Будівництво доріжки з твердим покриттям ФЕМ вздовж річки Кам’янки

Орієнтовна вартість: 999 тис. грн \ 576 голосів

Проект заповідника парку «Замкова Гора Житомира-1100»

Орієнтовна вартість: 950 тис. грн \ 531 голос

«Усі ці проекти знаходяться на розгляді департаменту архітектури і містобудування й потребують детального вивчення для того, щоб виготовити проектно-кошторисну документацію, – пояснює Альона Головко. – Наприклад, на Польському цвинтарі є могили, які віднесені до Реєстру охорони культурної спадщини. Крім того, там межують Лютеранське і Польське кладовища, тому потрібно правильно встановити межі».

Річка Кам’янка – це прибережна зона, де не все можна будувати. Більше того – це яр, де можливі зсуви ґрунту, а тому потрібно провести ретельну дослідницьку роботу. А ще бажання авторів щодо реалізації проекту повинно відповідати Державним архітекрутно-будівельним нормам.

Extrime park для занять Street work out

Орієнтовна вартість: 551 139 грн \ 662 голоси

Островки здоров’я для всіх

Орієнтовна вартість: 241 621 грн \ 497 голосів

Дані проекти на розгляді управління сім’ї, молоді та спорту, виконавець – управління капітального будівництва. Для цих проектів уже виготовлено проектно-кошторисну документацію і зараз очікують на початок будівництва.

«Що стосується острівків здоров’я – нині розроблено проект, укладено угоду з підрядником і сплачено аванс на здійснення будівництва, – ділиться координатор проекту “Бюджет участі”. – По “Extrime park” розроблена проектно-кошторисна документація, яка невдовзі проходитиме експертизу».

Житомир – не смітник

Орієнтовна вартість: 969 100 грн \ 719 голосів

Чистий відпочинок

Орієнтовна вартість: 159 тис. грн \ 540 голосів

Реалізаторами цих проектів є управління житлового господарства, КАТП-0628.

Проект «Житомир – не смітник» передбачає встановлення баків для роздільного збору сміття, а «Чистий відпочинок» – встановлення в зонах відпочинку по 2 баки для збору сухого і мокрого сміття.

«Вже проведено процедуру закупівлі сміттєзбірних урн і баків, які зараз зберігаються на складі КАТП-0628. Розроблена карта, де вони будуть розміщені, була проведена виїзна нарада, – розпоідає Альона Головко. – Наразі на складі КАТП є всі баки, окрім червоних. Невдовзі вони будуть поставлені. Планується, що на Майстерні міста, яка відбуватиметься з 12 до 17 червня, буде презентовано встановлення перших урн на Михайлівській і Майдані Соборному».

Встановлення на зупинках карт-схем із графіком руху громадського транспорту

Орієнтовна вартість: 997 500 грн \ 568 голосів

Проектом займається управління транспорту та зв’язку. Перші конструкції вже встановлені на зупинках «Автовокзал», «Гідропарк» і «Старий Бульвар».

За словами Альони Головко, після тестування цих пілотних конструкцій будуть встановлені решта об’єктів, яких має бути 200. Нині профільним управлінням вже підготовлено проект рішення виконавчого комітету про затвердження переліку місць встановлення графіків руху громадського транспорту.

Затримка реалізації проекту пов’язана зі зміною руху громадського транспорту, а тому не було сенсу встановлювати їх раніше. Очікується, що в жовтні таблички вже з’являться на вулицях міста.

Чому затримується реалізація?

Більшість проектів «Бюджету участі-2016» – це нове будівництво, котре потребує чіткої відповідності всієї документації. Розробка проектно-кошторисної документації займає тривалий проміжок часу, після чого вона проходить ряд експертиз і перевірок. Проекти, котрі втілюються коштом бюджету, вимагають дотримання усіх норм законодавства.

Крім цього, на терміни реалізації впливають непередбачувані форс-мажорні обставини. Наприклад, ті ж зміни графіків руху громадського транспорту щодо проекту встановлення карт-схем, розгляд скарги постачальника чіпів для Центру захисту тварин тощо. Як поділилася один із координаторів проекту Альона Головко, затримка реалізації проектів щодо чистоти міста пов’язана з тим, що КАТП-0628 кілька разів оголошував тендер на закупівлю баків, але ніхто не подавав заявок. І лише на четвертий раз вдалося укласти відповідну угоду.

«Пришвидшити проекти можна за допомогою постійного громадського контролю з боку журналістів і житомирян», – наголошує Альона Головко.

Як подавали проекти цього року?

Як поділилася координатор «Бюджету участі» Альона Головко, станом на 18:00 31 травня в системі було зареєстровано 88 проектів, 82 з яких пройшли модерацію. Однак протягом кількох останніх годин подачі заявок кількість проектів зросла до 99.

«Тобто житомиряни, як справжні студенти, в останню ніч подали 11 проектів», – жартує координатор. Загалом у 2017 році загальна вартість проектів склала понад 81 млн грн. На реалізацію «Бюджету участі» цьогоріч планують витратити близько 12 млн грн, в той час як минулого року ця сума складала більше 9 млн грн.

Якщо розглянути проекти за категоріями, то 38 з них підпадають піж категорію «Комфортне місто»; 20 – «Активне місто», 16 – «Зелене місто»; по 7 – «Ефективне» та «Інноваційне місто», 1 – «Інклюзивне місто» і 10 – «Інше».

Найактивніше подавали проекти житомиряни віком 25-35 років (36,21 %) та 35-50 років (27,59 %). А от молодь 18-25 років, а також люди старше 50 років виявилися меш активними – 18,97 % і 17,24 % відповідно.

Альона Головко поділилася, що перевірка проектів триватиме до кінця липня, а вже з 1 серпня і аж до кінця вересня автори займатимуться промоцією проектів, щоб привернути увагу якомога більшої кількості житомирян.

Проголосувати за найкращі проекти містяни зможуть лише протягом 10 днів – з 1 до 10 жовтня. Однак слід зауважити, що, на відміну від минулого року, цьогоріч голосування відбуватиметься не лише в міській раді, а й в Богунській і Корольовській районних радах і навіть онлайн через мережу Інтернет. Ну а визначення проектів-переможців відбудеться 14 жовтня.

Попри те, що «Бюджет участі» втілюється в Житомирі лише другий рік, координатори проекту вже простежують позитивну динаміку з приводу збільшення кількості учасників. Сподіваємося, після реалізації проектів житомиряни переконаються в тому, що кожен з нас може сам впливати на якісні зміни в місті, і бажаючих долучитися до розвитку Житомира наступного року стане ще більше.

Анастасія Кузьмич

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up