І діагноз, і прогноз у молодіжній політиці Романова стає відомим через спілкування

І діагноз, і прогноз у молодіжній політиці Романова стає відомим через спілкування

Круглий стіл на тему: «Молодіжна політика у нашій громаді: теперішній діагноз і прогноз на завтра» було проведено у Романові з нагоди Дня молоді.

Ініціатором круглого столу стала молодіжна громадська організація СПІЛЬНО. team, яка відома романівчанам багатьма цікавими і корисними справами та ініціативами. 

Сама по собі форма спілкування у вигляді круглого столу дає можливість з’ясувати наявність не вирішених у громаді проблем, отримати кілька пропозицій, а можливо й – критичних зауважень. Варто відзначити, що 26 червня 2021 року, під час круглого столу, організованого активістами СПІЛЬНО.team, всього із вищеперерахованого було вдосталь.

Задля кращого розуміння змісту розмови, яка проходила у форматі круглого столу, варто хоча б коротко розповісти про склад її учасників. По-перше, до Романова для участі у розмові з питань молодіжної проблематики прибуло чимало жителів сіл та селищ Романівської селищної ради. Старшокласники із Врублівки та Биківки, староста із села Булдичева, молоді підприємці, педагоги і психологи із навчальних закладів, державні службовці та журналісти доволі активно (іноді аж дуже бурхливо) обговорювали питання молодіжної політики у межах Романівської селищної ради. Варто зауважити, що учасниками круглого столу стали двоє депутатів Романівської селищної ради: Марина Кулак і Василь Флуд.

Відео дня

У народі побутує думка, що молодь своїми найпершими проблемами вважає питання дозвілля та відпочинку, але під час розмови за круглим столом виявилося, що це якраз і не так. Чи не найпершою проблемою, яка зачепила майже усіх учасників заходу, стала ситуація із прибиранням, вивозом та утилізацією побутового сміття. Виявилося, що молодь уважно стежить за усіма дискусіями, скандалами та всілякими іншими подіями навколо екологічного спрямування. І пропозицій, зауважень у молодіжному середовищі можна акумулювати та назбирати не менше, аніж у середовищі фахівців-екологів.

Ще одна ситуація, на яку має обов’язково реагувати влада. І та, що у Києві чи у Житомирі, але насамперед та, що у Романові. Йдеться про те, що молодь переконана у тому, що влада не вважає молодих людей спроможними вирішувати складні проблеми, наприклад у житті громади. Палітра думок і поглядів, які висловлювали учасники круглого столу, була дуже різною і багатою на пропозиції змістовного характеру. Наприклад, молодь вважає, що поряд із депутатським складом Романівської селищної ради, поряд із виконкомом тієї ж Романівської селищної ради має бути сформована і молодіжна рада. Як дорадчий орган, представники якого мали б правові підстави для участі у сесійних засіданнях Романівської селищної ради. Тобто для початку і насамперед молодь потребує спілкування із керівництвом селищної ради, із представниками депутатського корпусу і, взагалі, молодь прагне бути у курсі подій, які відбуваються у різних галузях господарського життя, у духовному та мистецькому житті місцевої громади.

Ще одна деталь, на яку звернули увагу практично усі учасники круглого столу, приуроченого до Дня молоді. Якщо у Романові молодіжне середовище має хоча б декілька варіантів змістовного проведення свого вільного часу (хоча й тут – маса зауважень), то у сільській місцевості із цим – цілковита біда. Ні спорту, ні культури у системному форматі для молоді на селах вже й не залишилось. В основному – через фактори матеріально-фінансової скрути, а тому, за висловом одного із учасників круглого столу, молодь увесь свій вільний час сидить у телефоні, бо чимось іншим зайнятися немає змоги або ж не вистачає ініціативи, ентузіазму, вміння оцінити ситуацію тощо.

Зрозуміло, що лише проведенням круглого столу вирішити важливі проблеми у житті романівської молоді просто неможливо. Однак розпочинати активізацію у роботі із молоддю слід із пожвавлення  комунікації. Це – шлях до порозуміння і спонукання до активних кроків з обох сторін: і з боку молодіжного середовища (громадських організацій), і з боку влади. І меж для вдосконалення процесу діалогу між владою та молоддю Романівщини немає. Так само немає і не може бути комплексів меншовартості і громадянської незрілості у молодіжному середовищі Романівської громади. Молодь нині розумна, освічена і бажає самореалізації. Саме зараз і тут, у Романові, а не десь там, за кордоном. 

Варто зауважити, що спілкування, яке проходило у форматі круглого столу, сподобалося фактично усім без винятку його учасникам. Подібні круглі столи на будь-яку попередньо встановлену тематику активісти «СПІЛЬНО.team» мають наміри влаштовувати та організовувати і надалі.

Віктор Першко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up