Хто залишиться без субсидії

Хто залишиться без субсидії

В Україні офіційно розпочався процес розрахунку розміру зимової субсидії.

 

У жовтні управління соціального захисту населення автоматично розрахують розмір допомоги на опалювальний сезон усім тих, кому у травні цього року субсидію було перепризначено на новий період – 2017-2018рр. Жодних документів чи довідок субсидіантам повторно не потрібно подавати чи доносити. Програма житлових субсидій максимально спрощена для людей.

Заяву і декларацію про доходи знов необхідно було подати лише сім’ям, які: орендують помешкання; мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався за останній рік; хочуть отримати субсидію на тверде паливо.

Як і минулого року, субсидію нададуть усім, хто потребує реальної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг. Грошей вистачить на всіх – обіцяють в уряді.

Відео дня

Розмір «зимової» субсидії буде відображено у платіжках за опалення, які надійдуть споживачам послуги у листопаді 2017 року.

Пенсіонерам субсидія рахується виходячи лише з розміру щомісячної плати, а не на загальних умовах

Громадяни, які стали пенсіонерами, наприклад у травні цього року, або пенсіонери, які припинили працювати, скажімо у червні цього року, і не мають інших доходів, ніж пенсія, мають змогу оформити субсидію, виходячи лише з одного доходу – пенсії.

Це стосується лише тих українців, які донедавна працювали і отримували заробітну плату, або, скажімо, зарплату і пенсію, а віднедавна – у минулому чи цьому році (І та ІІ квартали) з тих чи інших причин залишили роботу і отримують єдиний вид доходу – пенсію.

Щоб скористатися таким правом, громадянам необхідно звернутися до управління соціального захисту населення лише з декларацією про доходи, в якій зазначити вид доходу – пенсія, наприклад з 1 червня 2017 року. Тоді з 1 жовтня 2017 року таким українцям не враховуватиметься дохід за I і II квартал 2017 року, а братиметься до уваги лише розмір щомісячної пенсії.

Якщо ж людина стала пенсіонером, скажімо з вересня, вона має змогу у грудні звернутися до управління соцзахисту з декларацією про доходи, і субсидію перерахують

Як отримати субсидію у разі наявності заборгованості

Держава, надаючи субсидію, дає можливість сім’ї протягом року вирішити питання з накопиченою в минулому заборгованістю за комунальні послуги. Якщо цього не зроблено, держава знову ж таки йде назустріч і дає змогу оформити договір реструктуризації боргу з постачальником послуги для продовження субсидії на наступний рік (2017-2018 рр.).

Існують непоодинокі випадки, коли громадяни оскаржують у судовому порядку виставлену надавачем послуги суму заборгованості і тому відмовляються сплачувати відповідні кошти або ж укладати договір реструктуризації. Уряд пішов назустріч таким сім’ям: борг за комунальні послуги, який оскаржується у суді, не впливає на субсидію.

У ситуації, коли громадяни не погоджуються із заборгованістю, вони можуть її оскаржити. На підставі рішення суду про анулювання боргу, або до винесення рішення суду розмір заборгованості, що оскаржується, рішенням Комісії з питань призначення житлових субсидій (які працюють при органах виконавчої влади на місцях), дія житлової субсидії відновлюється з моменту призупинення, тобто з травня 2017 року.

Поточна заборгованість, тобто не сплачені комунальні послуги у березні, травні та червні, не впливає на процес перепризначення житлових субсидій на новий період. Береться до уваги заборгованість, накопичена субсидіантом до лютого 2017 року.

Субсидія без «прописки» можлива на підставі договору оренди житла

Безповоротна допомога Уряду у сплаті житлово-комунальних послуг – субсидія – оформлюється виключно на зареєстрованих у житловому приміщенні людей. Однак, Уряд пішов назустріч і тим людям, які не мають офіційної реєстрації, але сплачують комунальні послуги.

Якщо людина не змогла оформити субсидію через відсутність прописки в даному помешканні, але там проживає і сплачує рахунки за тепло, газ, світло й воду, держава забезпечила їй можливість скористатися безповоротною допомогою на підставі договору оренди житла. Рішенням Уряду не визначено жорстких вимог до такого документу: договір не потрібно завіряти нотаріально, достатньо лише двох підписів – власника житла та орендаря.

Такий документ є офіційним підтвердженням права людини на субсидію і повинен братися до уваги місцевими органами соціального захисту населення на користь сім’ї.

Чому отримувачів субсидій стане менше

За словами координатора житлово-комунальних програм громадянської мережі ОПОРА Тетяни Бойко, у цьому опалювальному сезоні українці продовжать отримувати від уряду комунальні субсидії. Однак кількість субсидіантів зменшиться, а правила розрахунку субсидій – зміняться.

Опалювальний сезон розпочався 15 жовтня. У першу чергу опалення почало з’являтися у муніципальних будівлях – школах, дитячих садочках, лікарнях. За правилами, підключення до опалення відбувається, якщо температура в приміщенні нижче за 16 градусів. Житлові будинки підключаються до тепла, якщо середньодобова температура протягом трьох днів становить 8 градусів тепла і нижче. Підключення відбувається за рішенням органів місцевого самоврядування.

За інформацією «Асоціації підприємств теплопостачання», технічно Україна до опалювального сезону голова. Однак, існує ряд серйозних проблем у галузі. Тепломережі на 70 відсотків зношені, не відбувається серйозних капітальних вкладень, тому ймовірність поривів і аварій надзвичайно висока.

«У цьому опалювальному сезоні українці продовжать отримувати субсидії на комунальні тарифи. Однак правила їх нарахування дещо зміняться. Раніше доходи особи, яка хоче отримати субсидію, враховувались за попередній календарний рік. З жовтня цього року у формулі враховуються доходи за перший і другий квартали поточного року. Минулого опалювального сезону кількість отримувачів субсидій сягнула 7,5 млн осіб. У сезоні 2017/2018 – за умови, що ціна на газ залишиться на сьогоднішньому рівні – кількість субсидіантів скоротиться. Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева прогнозував, що кількість субсидіантів зменшиться на третину – до 5 млн осіб. Це відбудеться з двох причин. Перша – підвищення пенсій з 1 жовтня збільшить дохід пенсіонерів і призведе до скорочення кількості отримувачів субсидій. Друга – підвищення мінімальної заробітної плати спричинить аналогічний ефект, але вже на працюючих», – розповідає Тетяна Бойко.

За словами Тетяни Бойко, важливе очікування цього року – старт проекту щодо монетизації частини невикористаних субсидій. Громадяни, які економили в минулому опалювальному сезоні й використали менше газу, аніж «покривала» субсидія, зможуть отримати компенсацію у розмірі, за словами прем’єра, до 700 грн.

Відповідно до даних Мінсоцполітики, за цими коштами до уряду звернулося понад 1,7 млн українців. Сума, яку планують витратити на монетизацію – 1,1 млрд гривень.

Матеріал підготований у рамках співпраці з проектом «VoxConnector».

Алла Гетьман

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up