Хліб від Матата – як приклад, як стимул і як зразок

Хліб від Матата – як приклад, як стимул і як зразок

Про те, що у Романові вже три місяці випікає оригінальний за смаком хліб молодий пекар Микола Матат, знають чимало людей.

Відомо й те, що раніше Микола навчався у Житомирському музичному училищі. Отримав прекрасний фах – вчитель вокалу, співак. Працював у Харкові ведучим, сценаристом святкових заходів. Але 24-го лютого нинішнього року в Україну вторглися російські агресори, і Харків опинився в епіцентрі жахливих обстрілів та руйнувань. Микола Матат змушений був приїхати додому. Він вирішив випікати хліб за старовинними рецептами – бездріжджовий, без барвників, без розпушувачів, без добавок і т. п. Свого часу такий хліб він зустрічав у Харкові і навіть знав майстра-хлібопекаря, який той хліб випікав.

Тут, мабуть, варто зауважити, що одразу декілька чинників співпали і сприяли тому, що Микола Матат з-поміж кількох варіантів налагодження власної справи у Романові обрав саме випікання хліба. Поза сумнівом, справа, за яку взявся молодий підприємець, – дуже непроста. Потрібні не лише суто матеріальні передумови: приміщення, піч для випікання, тістоміс і ще чимало спеціального хлібопекарського начиння. Приміщення для випікання хліба, наприклад, треба оснастити напругою достатньої потужності. Потрібно не просто знати і хотіти випікати хліб певного виду за певним рецептом – треба забезпечити певний санітарний режим і отримати належні дозволи. Все це стосується так званих організаційних клопотів, які займають подекуди кілька місяців. У Миколи вийшло набагато швидше. Щоправда, молодому підприємцю-початківцю допомогли чи стали у нагоді багато людей. Наприклад, старший брат Олександр, який власне і порадив молодшому освоїти хлібопекарське заняття. Він же допоміг із навчанням та коротким стажуванням біля досвідченого майстра. Мабуть, таке нечасто буває, але, як кажуть, світ не без добрих людей, і до Романова на прохання обох братів Мататів приїздить вищезгаданий майстер-хлібопекар із Харкова. Він, до речі, був змушений переїхати до Одеси і вже звідти приїздив до Романова, аби провести найкоротший майстер-клас для хлібопекаря-початківця. Також показовий, у чомусь навіть унікальний вчинок.

Відео дня

Ось так і завершилася історія народження та становлення у Романові наймолодшого у селищі підприємця-хлібопекаря. 

Загалом вже за три місяці хліб від Матата у Романові встиг отримати певне визнання, а хлібопекар – належну і всуціль позитивну репутацію. Асортимент хлібопродукції власного виробництва Микола Матат постійно розширює: окрім сірого, а потім чорного хліба він випікає і білий хліб. У Романові вже зараз хліб від Матата продається у дев’яти торговельних закладах. Як правило, залишки нереалізованої продукції, яку випікає Микола Матат, символічно мізерні і сягають  не більше 5%  від поставленого до магазину хліба. Дедалі частіше виникають ситуації, коли хліб від Матата купляють увесь і залишків практично не виникає.

Для Романова, як і для Житомирщини загалом, приклад підприємницького старту Миколи Матата дуже показовий і вартий найповнішої уваги та сприяння. По суті, йдеться про реальний варіант підприємницької самозайнятості, яку треба завзято і системно пропагувати. Виявляється, і у нас, в Україні, у найскладніший для держави час, можна знайти спосіб не просто виживання, але й перспективного заняття. Так, це вимагає несамовитої самоорганізації, педантичного розрахунку, волі та сили. Але це – перспектива розвитку і вдосконалення, а потім і розквіту. У тому, що у молодого хлібопекаря із душею артиста попереду оптимістичне майбуття, сумніватися просто не хочеться.

Наталка Рисіч

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up