Халатність чи обман: з якими проблемами стикаються житомиряни під час оформлення закордонних паспортів

Халатність чи обман: з якими проблемами стикаються житомиряни під час оформлення закордонних паспортів

Влітку традиційно простежуються ажіотаж навколо оформлення документів на виїзд за кордон. Цього року ситуація загострилася з зв'язку з прийняттям безвізу, що потягнуло за собою затримки, черги і скандали.

 

До редакції газети «20 хвилин» звернулася житомирянка Катерина (ім'я змінено) зі скаргою на ДП «Документ», в якому вона замовила виготовлення закордонного паспорту. Оскільки поїздка мала відбутися вже незабаром, дівчина заплатила півтори тисячі гривень за виготовлення документів у скорочений термін — 7 робочих днів, однак у зазначений день так і не отримала свій паспорт.

“Спочатку я звернулася до міграційної служби, але там я зіткнулася з проблемою величезних черг. Так як у мене не було можливості присвятити стільки часу сидінню під кабінетом, я вирішила звернутися в ДП “Документ”. - розповідає Катерина. - Спочатку все йшло дуже добре — швидкий і якісний сервіс, продумана система черги, завдяки чому я подала всі документи лише за півгодини. На руки мені видали заяву-приєднання до публічного договору і акт виконаних робіт”.

Прикинувши, у який приблизно термін буде готовий паспорт, дівчина не хвилювалася, тим більше, що їй сказали, що документ може бути готовим навіть раніше.

Відео дня

“Спочатку я намагалася перевірити статус документів в електронному режимі, однак спочатку дані не висвічувалися і з'явилися лише через кілька днів. Додзвонитися в ДП “Документ” теж вийшло не одразу, а коли там таки взяли слухавку — виявилося, що паспорт не готовий і коли буде — невідомо”, - розповідає Катерина.

У результаті заявлений семиденний термін сплив, а в ДП “Документ” лише розводять руками й прогнозують, що, можливо, паспорт буде готовий аж десь за тиждень.

Здавалося б, такі дії підприємства буде легко оскаржити, якби не одне “але”: під час оформлення документів Катерині сказали поставити підпис на акті виконаних робіт, де прописаний пункт “замовник претензій до об'єму, якості та строків виконання робіт (надання послуг) не має”. Таким чином дівчина автоматично “авансом пробачила” підприємство за свій зірваний відпочинок.

Якщо проаналізувати публічний договір про надання послуг, який укладається між державним підприємством “Документ” і фізичими особами, які виступають замовниками, варто звернути увагу на розділ 3 - “Права та обов'язки виконавця”, пункт 3.1.5: “Надати Замовнику Послуги у порядку та строки, передбачені цим Договором, заявою-приєднанням та Тарифами”.

Юрист Наталія Кравчук коментує:

“Акт виконаних робіт – це документ первинного бухгалтерського обліку, який, насамперед, є підтвердженням того, що господарську операцію здійснено, і зазвичай підписується після надання послуги. У даному випадку акт, як і заява-приєднання, датовані одним числом. Суперечність полягає в тому, що в заяві-приєднання вказано термін виконання – 7 робочих днів. У той же час з поданням заявки на отримання послуги був підписаний акт виконаних робіт, в якому Заявник (Замовник послуг) надає підтвердження про відсутність скарг до об’ємів, якості та строків виконання послуги. Таким чином Виконавець свідомо порушує процедуру, видаючи таке порушення за формальність задля надання послуги, вводячи в оману споживача, в той час коли пересічний громадянин в силу будь-яких індивідуальних факторів приймає таку дію за належне”.

Крім цього, у розділі 4 “Права та обов'язки замовника” чітко прописано: “Прийняти надані відповідно до цього Договору Послуги та особисто підписати в двох екземплярах акт приймання-передачі наданих Виконавцем послуг.

“У Договорі прямо зазначено, що акт підписується в момент прийняття наданої послуги”, - акцентує увагу Наталія Кравчук.

Разом з тим у цьому ж договорі Виконавець убезпечує себе на випадок затримки виконання замовлення:

“6. Відповідальність сторін

6.1. Виконавець не несе відповідальності перед Замовником за виникнення затримок у наданні Послуги, якщо такі затримки знаходяться поза межами контролю з боку Виконавця”.

Нині на сайті ДП “Документ” розміщено оголошення про затримку з друку закордонних паспортів з незалежних від них причин з посиланням на офіційну сторінку Державної міграційної служби України.

“Через поєднання двох факторів - сезонне зростання попиту та ажіотаж, пов'язаний із запровадженням безвізового режиму України з ЄС, починаючи з травня попит на закордонні паспорти різко зростав.

Підвищений попит та різке збільшення кількості оформлюваних документів можуть спричиняти тимчасові затримки у видачі паспортів.

За прогнозами попит на закордонні паспорти має знизитися вже у другій половині липня – на початку серпня (як це відбувається щороку наприкінці туристичного літнього сезону), тому громадянам, які не планують подорожувати за кордон у найближчі місяці, у міграційній службі радять не стояти у чергах, а зачекати кілька тижнів та оформити документи у значно більш комфортних умовах”, - пишуть на офіційній сторінці ДФС України.

Коли саме Катерина та сотні інших житомирян отримають свої довгоочікувані паспорти — наразі невідомо. Ну а ми зі свого боку можемо лише порекомендувати вам уважніше вивчати документи, які збираєтеся підписати й намагатися врахувати всі форс-мажорні обставини, щоб бюрократична тяганина не зіпсувала плани на відпочинок.

Анастасія Кузьмич

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up