Громадські ініціативи: житомирян навчать викидати сміття по-європейськи

Громадські ініціативи: житомирян навчать викидати сміття по-європейськи

Кожен житомирянин за рік «створює» і спокійно викидає у довкілля аж 500 кілограмів сміття. Для порівняння: за рік людина споживає 100 кілограмів хліба і 100 кілограмів м’ясних продуктів, а відходів утворює у 3 рази більше.

«Проект “Житомир – не смітник!” – це наша соціальна ініціатива, яка має на меті за 3 роки скоротити мінімум у 5 разів обсяги твердих побутових відходів (скла, пластику, металу, паперу), що вивозяться на загальноміське сміттєзвалище і там лежать та розкладаються десятиліттями, сторіччями, – відзначає голова громадської організації “ХХІ покоління” Віталій Сівко. – Відходи житомиряни викидають у, здається на перший погляд, звичайні поліетиленові пакети, але вони розкладаються в природі більше 200 років, а металеві банки з консервів та напоїв отруюють нашу землю та воду 500 років.

Нещодавно було оприлюднено великий звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), згідно з яким забруднене навколишнє середовище є однією з найголовніших причин високої смертності у світі. Так, за даними організації, майже чверть населення планети помирають саме через погані екологічні умови: екологічні ризики зумовлюють виникнення понад 100 найнебезпечніших хвороб, і щороку саме вони вбивають 12,6 мільйонів людей, а це – 23% усіх смертей, які трапляються у світі.

У доповіді ВООЗ визначено цілий ряд екологічних причин, а саме: на першому місці – забруднення навколишнього середовища побутовими відходами та вплив хімічних речовин призводять до більш ніж 100 захворювань».

Відео дня

Знайшлися люди, в яких вистачило сміливості зізнатися собі, що так більше не можна. Цим людям не байдужа доля міста та суспільства, саме завдяки ним 15 червня 2017 року на вулиці Михайлівській та майдані Соборному було розміщено сортувальні баки для сміття. Вони чудово «вписалися» в різнобарв’я міста. «Житомир – не смітник!» – саме такою є назва пілотного проекту в рамках проекту «Бюджет участі» Житомирської міської ради 2016-2017 років, авторами якого є виконавчий директор Агенції Регіонального Розвитку «Молодь України» Ірина Мороз та голова громадської організації «ХХІ покоління» Віталій Сівко.

Організаторів даного проекту хвилює той факт, що за останніми підрахунками Житомирське сміттєзвалище переповнене вже на 35%. За площею воно становить 21 гектар (щоб було зрозуміліше, за розмірами можна прирівняти до площі 22-х футбольних стадіонів «Олімпійський»). Вражає, правда ж?

Згідно з планом проекту, влітку у місті буде встановлено 192 контейнери на 48 локаціях: Соборна площа, майдан ім. С.П. Корольова, вулиця Велика Бердичівська, вулиця Київська, Новий бульвар, Старий бульвар, центральний міський парк, житлові масиви району Польова, район Соколівського кар’єру, вулиця Чеська Крошня (Крошня).

«Завдяки злагодженій роботі Житомирської міської ради та команди комунального автотранспортного підприємства 0628 вдалося придбати майже на 50 контейнерів більше від запланованого, завдяки чому збільшили кількість місць розміщення майданчиків для роздільного збирання відходів у Житомирі. Висловлюємо особливі слова вдячності за підтримку спеціалістам Житомирської міської ради Сергію Гаращуку, Миколі Костриці, Борису Пахолюку, Ігорю Задорожньому, Андрію Кудаку, Сергію Намєсніку, Андрію Шелестюку, Альоні Головко та небайдужим житомирянам.

Ми маємо плани розширення проекту у 2018 році, зокрема передбачаємо придбання 620 контейнерів і їх розміщення на 155 локаціях: райони – Богунія, Крошня, Корбутівка, Польова, Хмільники, Мар’янівка, площа Перемоги, на вулицях Вітрука, Саєнка, Чуднівська, Шевченка, поряд із ОСББ. І розраховуємо на підтримку усіх житомирян» – розповіла Ірина Мороз.

Комунальне автотранспортне підприємство 0628 організовує процес подальшої вторинної переробки роздільних відходів, щоб зменшувати обсяги бездумного складування на міському сміттєзвалищі мільйонів кілограмів пластику, металу, скла і паперу.

Ми крокуємо до чистоти, ми створюємо екологічно чисте місто, яким повинні пишатися, адже тут живемо, народжуємо та виховуємо дітей. Привчайте себе та дітей викидати сміття, сортуючи його. Не складно викинути паперову філіжанку з - під кави до контейнеру з підписом «Папір», а пластикову пляшку від напою – до контейнеру «Пластик». З таких простих дрібниць і складається наше життя. Запам’ятайте: ніхто, окрім усіх нас, не винен в наших проблемах, так само ніхто, окрім нас, не виправить цих страшних помилок.

Дар’я Бабікова

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up