Екологія, яка нас вбиває... А хто відповість?

Екологія, яка нас вбиває... А хто відповість?

Багато років жителі нашого міста живуть в умовах тихого геноциду. Немає пострілів, немає поранень, немає явних жертв, тому що їх не видно. А люди гинуть від хвороб, причини яких ніхто не може і не хоче пов'язати з екологічною катастрофою у Житомирі.

Крім загальносвітової трагедії на Чорнобильській АЕС, додається отруєння хімічними речовинами при викиді відходів з промислових підприємств, розробка родовищ у місцях компактного проживання людей і просто небажання встановлювати елементарні очисні споруди з метою економії. Ми гинемо. Вмираємо тихо і непомітно від того, що не бачимо. Але на відміну від нашої свідомості, наше тіло неможливо обдурити.

Поки ви це читаєте, наш ліс у районі паперової фабрики продовжують нещадно знищувати! Фото, які зробив житель району Микола Москальчук зі свого вікна, – це яскравий приклад того, що відбувається з повітрям у нашому місті. Казали й казати будемо: подумайте, чим ми дихаємо! Дим від спалювання невідомо чого стелиться між житловими будинками.

Відео дня

Найближче всього розташований Житомирський картонний комбінат. Його керівник вже більше 13-ти років має конфлікти з місцевими жителями. В санітарній лісовій зоні, в якій картонний комбінат знищив більше двох гектарів без документів з метою розширення виробничих потужностей, стан дерев жахливий. Вони також гинуть. За фактом самоправства порушено кримінальну справу ще у 2017 році. Керівництвом картонного комбінату було куплено два акти на землю. І просто на підставі цих двох папірців було вирізано 40 соток лісу та вибудувалася капітальна споруда з фундаментом. Хоча в актах земля за цільовим призначенням спрямована під садівництво. За фактом корупційної схеми приватизації відкрито два кримінальні впровадження.

А викиди в атмосферу продовжуються безконтрольно і без фільтрів, очисних споруд для очистки води також немає. Відпрацьована вода після вторинної переробки картону не очищується, і вся гидота йде на очисні споруди водоканалу, які не в змозі належним чином впоратися з їх кількістю. Все, що не потрапляє до очисних споруд, з дощем йде в ґрунт, а за декілька метрів – озеро Селецьке, де люблять купатися багато житомирян.

Жителі району неодноразово зверталися в усі можливі інстанції. Але тему навколишнього середовища повністю ігнорують. Заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Олексій Ясюнецький ігнорує всі звернення. Декілька наших звернень до ЖОДА з метою отримання коментаря з цього приводу теж залишилися без відповіді. Все марно...

Ми писали про забруднення в районі річки Крошенки викидами з міського колектору. Ще на сорок шостій позачерговій сесії Житомирської міської ради 27 лютого 2019 року відбувся виступ громадських активістів в зв'язку з екологічною катастрофою в районі річки Крошенки. Тоді громадськість була обурена тим, що центральний колектор практично відсутній на десятки метрів, звідси течуть до Крошенки фекалії, бруд. Потім все це потрапляє в річку Кам'янку, звідти – в Тетерів, де місто проводить забір води для міського водопроводу. Робоча група міськради 21 березня 2019 року виїжджала на місце та зафіксувала незаконне втручання до системи водопостачання міста Житомира. Тоді директор Житомирського водоканалу Андрій Нікітін надав коментар з цього приводу: «Дійсно, під час виїзного обстеження робочою групою району річки Крошенки було знайдено об'єкт, зареєстрований за ФОП Євгенія Волинець, який був незаконно приєднаний до системи водопостачання міста Житомира. Ми одразу від'єднали цей об'єкт від нашої системи водопостачання. Нам також не було надано жодної проектної документації, за якою виконані роботи. Тому взагалі ми анулювали всю проектну документацію щодо підключення комплексу «Волна» до системи водопостачання міста. Труби, з яких стікали води з брудом саме з комплексу «Волна», були заблоковані».

Наскільки нам відомо, ніхто не поніс відповідальності за цей випадок. Тоді ми отримали коментар від юристів системи первинної юридичної допомоги: «На жаль, відповідно до діючого законодавства, реально притягнути до відповідальності в разі втручання до мережі водопостачання можливо, тільки якщо будуть якісь наслідки цього. Закони України передбачають відповідальність за втручання в газорозподільну мережу, мережі електропостачання, а про системи водопостачання всі якось забули».

Тобто порушення є, але притягти до відповідальності за це майже неможливо.

Громадський діяч Ігор Малі прокоментував дану ситуацію наступним чином:

«Ситуація в районі річки Крошенки залишається дуже серйозною. Проблема в тому, що розташований там колектор має багато пошкоджень, звідки відходи потрапляють в річку і повертаються нам у вигляді води з міського водопроводу. Поруч знаходиться звіроферма, звідки також відходи йдуть у річку.

Ви зверніть увагу на Гідропарк. Там ситуація взагалі катастрофічна. Крім того, що в річку Тетерів час від часу здійснює скидання своїх хімікатів водоканал, туди скидає без всяких очисних споруд свої води хлібозавод. Ми щороку фіксуємо випадки масової загибелі риби в тому районі.

Можу ще згадати про гідроспоруди в районі бердичівського моста. Там рівень води постійно гуляє «вгору-вниз». Це вбиває всю ікру під час нересту. Період нересту до 20 травня, скиди води в цей період заборонені. Але зараз там вся ікра практично знищена.

Брали аналізи з третього спуску, це нижче за течією від паперової фабрики. Там теж стирчать труби, які, як визначили, йдуть від льонокомбінату, який, правда, від них відхрещується. Але аналізи показують наявність отрутохімікатів у цих скидах. До цих пір ніхто це припинити не може».

Можна також згадати загибель риби в річці Случ. 25 квітня 2019 року місцева влада ухвалила рішення направити звернення з приводу забруднення річок Случ та Хомора. Було направлено звернення до голови Верховної Ради, прем'єр-міністра, керівника СБУ та Генпрокурора. Але все це виявилося марним. Безсилою у цій ситуації виявилась і обласна Державна екологічна інспекція. Начальник обласного відомства Максим Железняк тоді розповів, що перемогти у суді не виходить, всі рішення вважаються законними, а небезпека викидів залишається в межах граничної норми. Але риба чомусь гине... Вдалося тільки з'ясувати, що загибель риби виникає від речовини Понінківської картонно-паперової фабрики.

Як зазначили у Державній екологічній інспекції Поліського округу у Facebook, їх теж непокоїть стан річки Хомори.

«Річка забруднюється зі сторони Хмельницької області стоками ТОВ «Понінківська картонна-паперова фабрика – Україна». 27 лютого 2019 року члени комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Житомирської обласної державної адміністрації спільно з представниками Державної екологічної інспекції України побували на очисних спорудах вищезазначеного підприємства, але висновок один – варто очікувати подальшого забруднення річок Житомирщини», – зазначили в інспекції.

Стосовно ситуації в районі «Бумажки» нам надав коментар житель цього району Дмитро Антонець:

«За тринадцять років паперова фабрика перетворилася в комбінат, з'явилися додаткові потужності. Для прикладу, якщо раніше була одна велика труба з цегли, звідки йшли вихлопи від згоряння газу, то зараз з'явилася ще одна металева і з 2-х труб вже йдуть продукти від згоряння деревної тріски або, можливо, ще чогось. У всякому разі від цього весь мікрорайон паперової фабрики постійно в чорній сажі, люди не можуть відкрити нормально вікно, аби провітрити свою квартиру, скаржаться на погіршення стану здоров'я... Саме тому і змушені в черговий раз піднімати скандал на всю Україну, щоб звернути на себе увагу і змусити місцевих чиновників реагувати».

Люди змушені знову і знову просити допомоги. Це один з найяскравіших прикладів того, що відбувається по всьому місту! На жаль, на сьогодні міські та обласні чиновники не звертають належної уваги на навколишнє середовище, хоча в законодавстві написано, що це має бути на першому місці при прийнятті управлінських рішень.

У той же час важливо відзначити, що ростуть радикальні настрої як у суспільстві, так і в конкретному районі. Коли ти просиш, звертаєшся безліч разів, а у відповідь тиша – це засмучує.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up