Дорога безкоштовна освіта: скільки грошей потрібно батькам школяра протягом року

Дорога безкоштовна освіта: скільки грошей потрібно батькам школяра протягом року

Безкоштовна освіта (як і медицина) існує лише на папері. Батьки вже давно оплачують з власної кишені не лише ремонти й підручники.

 

Газета «20 хвилин» разом із нашою постійною читачкою провели експеримент і з’ясували, скільки протягом року витрачають батьки першокласника на навчання і святкування.

На початку навчального року ми підрахували, скільки потрібно грошей, аби повністю зібрати учня до школи. Так, щоб одягти школярку, потрібно було позбавитись від 2000 до 3150 тисячі гривень, школяра – 1800-2690 тисячі гривень. Проте, на цьому всі витрати не закінчуються, адже кожного місяця до школи потрібно нести ще додаткові кошти. Тож нині ми вирішили підрахувати, якою буде повна сума витрачених коштів протягом усього року. Для цього ми звернулись до однієї з наших читачок – житомирянки Аріни, її донечка Єва закінчила 1 клас. Саме вона розповіла, скільки її родина витратила за рік на «безкоштовну освіту».

Найбільше, за словами Аріни, цього року довелось витратити на харчування – 2800 на рік. Тут хоч не хоч, а дитині потрібне повноцінне харчування, (а у Житомирі безкоштовно годують школярів лише сніданками).

Відео дня

Якщо ви бажаєте, щоб ваша дитина ходила на факультатив, наприклад, з польської мови, разом з посібниками доведеться викласти 300 гривень. Окрім цього, потрібно здати 180 гривень на фонд класу. Ці гроші розраховуються помісячно і витрачаються вони на засоби гігієни для учнів початкової школи, а також на різні додаткові потреби.

У фонд школи витрачається 180 гривень з однієї дитини на рік. Ці гроші відповідно мають йти на потреби школи. Але ж, окрім цього, є фінансування державне. Також, варто зазначити, на ремонти класів інколи батьки здаються окремо. Як зазначила ще одна житомирянка Катерина, пластикові вікна вони ставили теж власним коштом, а ще шафи і таке інше.

Якщо ви бажаєте перевірити знання своєї дитини, то можете взяти участь в одному з інтелектуальних конкурсів. Це буде коштувати 17 гривень. Попередньо до цього, добровільно-примусово ви можете купити своїй дитині різні розвиваючі книги чи журнали. На це доведеться витратити як мінімум 200 гривень.

Протягом року у шкільному процесі святкуються різні свята. Так, на свято науки з вашої кишені зникне 50 грн.; на Новий рік – 100 грн.; Святого Миколая – 25 грн.; День Букваря – 35 грн. та на подарунок вчителю – 20 грн.

Звичайно, коли ви постійно на роботі, з вашою дитиною проводите менше часу, й вам хочеться, щоб вона більше ділилася з вами своїми враженнями. Так, на пару походів на рік до театру виймайте з кишень 65 гривень. А чи не найчарівнішими спогадами від першого класу у майбутньому будуть, звичайно, фотографії. Але нині за них потрібно віддати 85 гривень.

Як бачите, потреб навіть для «першачка» чимало. Здається, суми невеликі, але якщо все додати, то вийде як мінімум чотири тисячі тридцять сім гривень на рік. Проте, ця сума виглядає мізерною, якщо прорахувати суму за проїзд, додатковий одяг та інші витрати. Отож набирайтеся терпіння і починайте готуватися до витрат у наступному році.

Марина Михальчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up