До Землі вперше за 50 тисяч років наближається зелена комета

До Землі вперше за 50 тисяч років наближається зелена комета
Викладач природничих наук на пенсії Ден Бартлетт зробив це фото біля свого будинку поблизу національного парку Йосеміті в Каліфорнії

Яскраво-зелена комета вперше за 50 000 років пролетить повз Землю та може затриматися у навколоземному космічному просторі протягом місяця.

Представники NASA заявили, що цю крижану гостю вперше помітили в березні 2022 року, коли вона перебувала на орбіті Юпітера.

У Північній півкулі, починаючи з четверга, її можна буде побачити у бінокль - виглядатиме вона як невеликий зелений відблиск.

"Комети, як відомо, непередбачувані, але якщо ця збереже поточну тенденцію яскравості, її буде легко помітити, - повідомила NASA у своєму блозі. - Цілком можливо, що у темному небі її можна буде побачити неозброєним оком".

Відео дня

Крижане небесне тіло під назвою C/2022 E3 (ZTF), за даними NASA, максимально наблизилася до Сонця 12 січня. А до Землі найближче буде 2 лютого.

За даними Планетарного товариства, у цей момент комета перебуватиме за 42 мільйони кілометрів від нашої планети.

"Я був зворушений"

Вчитель природничих наук на пенсії й астрофотограф Ден Бартлетт робив знімки комети зі свого будинку поблизу національного парку Йосеміті в Каліфорнії та сказав, що був зворушений тим, що побачив.

"Я вам кажу: бінокль, темне місце - і ви щось обов'язково побачите. Приводьте друзів, і ви всі побачите видовище, яке буває раз на життя", - сказав Бартлетт BBC.

З ґанку свого будинку на озері Джун у ясні ночі він робить вражаючі фотографії.

"Коли біля вас є озера чи океан, вони спричиняють плавніший потік повітря. Це означає, що зірки не так сильно мерехтять, тому ви бачите більше деталей", - пояснює він.

Для спостерігачів у Північній півкулі без телескопа комета виглядатиме як "невеличка зеленувата пляма в небі", тоді як ті, хто має телескоп, зможуть побачити вражаючий видимий хвіст комети, повідомляє Planetary Society.

Яскраво-зелене світіння буде видно у Північній півкулі на нічному небі, коли комета рухатиметься на північний захід протягом січня. Ті, хто живе в Південній півкулі, зможуть побачити її в лютому, повідомили в NASA.

Очікують, що комета не буде настільки ж видовищною, як Neowise 2020 року - найяскравіша комета, яку можна було побачити у Північній півкулі з 1997 року, заявили в NASA.

Але це все одно "чудова можливість налагодити особистий зв'язок із далекою крижаною гостею", заявили в NASA.

Кометі потрібно близько 50 000 років, щоб обернутися навколо Сонця, тому "можливість побачити її буде лише раз у житті", заявили в Planetary Society.

Джерело: BBC News

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Андрій Бичков

    Курви. Хоч би координати сузірь дали. Для орієнтиру.

keyboard_arrow_up