«Дежавю» по-житомирськи: звіт мера у «камерному варіанті»

«Дежавю» по-житомирськи: звіт мера у «камерному варіанті»

12 грудня 2018-го року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин порадує городян своїм щорічним звітом за проведену роботу.

У службовій кар`єрі мера Житомира це буде вже третій звіт Сергія Сухомлина, хоча попередні два його «звітні» приклади можна віднести до відверто невдалих. Це якщо по формі. Для житомирян можемо нагадати, що вперше Сергій Сухомлин звітувався про перший свій відрізок перебування на посаді очільника Житомира у грудні 2016-го року. Щоправда, свідками його звіту стало близько двох десятків житомирських журналістів, які почули та побачили розповідь Сергія Сухомлина, грунтовно оснащену так званою «презентацією» слайдів, схем та ілюстрацій. Для журналістів у доповіді мера Житомира все начебто було зрозумілим, але громада міста, численний загал активістів і громадських діячів опинилися поза можливістю споглядати або ж навіть і почути розповідь міського голови про конкретні звершення і такі ж конкретні помилки чи прорахунки.

Вже за рік, врахувавши певні зауваження, отримавши відповідні пропозиції від колег чи помічників, Сергій Сухомлин звітувався у невеличкому залі Будинку української культури. Знову ж таки – за присутності півтора десятка журналістів і двох десятків пенсіонерів, які дивовижним чином «вчасно» дізналися про звіт міського голови за попередній рік своєї роботи. Однак головною вадою минулорічного звіту Сергія Сухомлина перед міською громадою також стала певна засекреченість важливої для житомирян події, коли мало хто зміг вчасно і заздалегідь дізнатися про саму подію звіту мера Житомира.

Нинішнього року звіт Житомирського міського голови призначений на 12 грудня і пройде у залі Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування. Власне кажучи, коли читач прочитає рядки цього матеріалу, звіт Сергія Сухомлина вже стане історією і (очевидно) розпочне активно обговорюватися у середовищі житомирян. Щодо представництва громади міста, то воно очікується незначним, оскільки можливості залу вищезгаданого центру розвитку місцевого самоврядування стосовно спроможності розмістити потужну аудиторію є дуже скромними: всього-на всього 30-40 осіб. Вже сам факт вибору місця для розмови із громадою житомирян неабияк дивує, оскільки у Житомирі є вдосталь залів та приміщень, куди без проблем змогли б прийти і вміститися сотні активних житомирян. Варто зауважити, що ті громадяни, які цікавляться діяльністю влади, часто відвідують засідання міськвиконкому чи сесії Житомирської міської ради, сподівалися, що сам факт звіту мера Житомира, як винятково важливої події у житті громади міста, мав би бути активніше анонсований та рекламований у міському середовищі. Адже можливості для цього у міської влади також величезні. Проте жоден із житомирських інтернет-ресурсів (сайтів) так і не розмістив хоча б короткого анонсу-повідомлення про місце і час звіту міського голови. Тому висновок напрошується сам по собі: як і у минулі роки, Сергій Сухомлин не бажає звітувати перед якомога більшою аудиторією житомирян. А тому немає реклами, повідомлень, а саме приміщення для звіту вибране із таким розрахунком, щоб туди потрапило не більше декількох десятків охочих почути виступ мера Житомира.

Відео дня

Чому Житомирський міський голова знову, як і торік (і позаторік), не бажає прозвітуватися перед житомирянами в умовах великої аудиторії з можливістю отримати від городян хоча б із десяток запитань? Можливо, не зовсім зручних, можливо – неприємних, які стосувалися б не перемог і здобутків, а проблем, негараздів та прорахунків міської влади? Звісно, меру буде важко пояснити житомирянам, чому, наприклад, більшість його підлеглих отримує щомісяця премії, двократно більші за посадові оклади. Цілком логічно, що жителі вулиці Параджанова, які заздалегідь знали б про місце і час звіту міського голови, могли б прийти на зустріч із Сергієм Сухомлиним і запитати  у нього про те, що саме за реконструкція здійснюється на шляху, який став непридатним для проїзду транспорту. Можливо, мер Житомира зміг би відповісти людям, чому у жовтні та листопаді 2018-го року у школах та дитсадках міста піднялася справжня «буря» невдоволення навколо довідок про місце реєстрації школярів. І таких запитань, які стосуються логіки дій та результативності міської влади, у житомирян – хоч відбавляй. Але ж це нормально. Навіть куди краща і ефективніша влада, аніж та, що у Житомирі, завжди може і обов’язково отримає від населення міста (селища чи села) багато запитань, які засвідчують певні проблеми, негаразди чи навіть зловживання. Але ж, власне, для цього й влаштовуються звіти міських (чи сільських, селищних) голів. Аби почути народ! Аби знати про те, що людей хвилює найбільше і на що звернути найбільшу увагу. Якби міський голова прагнув насправді розповісти громаді міста про те, що вдалося зробити у місті упродовж 2018-го року, а ще більше – чого не вдалося, тоді його звіт можна було провести у залах телецентру, драмтеатру, конгрес-холу інституту медсестринства. Та що там театр чи філармонія! Мер міг би прозвітуватися перед працівниками бюджетної сфери у актовій залі будь-якої школи Житомира. Адже напередодні виборів, аби переконати людей, що він, і тільки він, може очолити міську владу, Сергій Сухомлин виступав у десятках малих і великих аудиторій. А сьогодні, коли минуло три роки, мер все ще не може (а, швидше за все, не бажає) прозвітуватися перед житомирянами так, як того вимагає не лише законодавство, але й здоровий глузд. Тому й проходять звіти міського голови у напівтіньовому, або, як кажуть театрали, у камерному варіанті. Звісно, після таких звітів у житомирян запитань не поменшає. Так само, як і претензій до влади!

Микола Корзун

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up