Дешево і екологічно: у Житомирі ялинку можна взяти «напрокат»

Дешево і екологічно: у Житомирі ялинку можна взяти «напрокат»

На Новий рік і Різдвяні свята живі ялинки можна взяти «напрокат». Таку послугу з початку грудня пропонує «Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства», аби зберегти якомога більше лісових красунь від вирубування.

 

Перед настанням новорічних свят люди готують всі необхідні атрибути для цього: шампанське, святковий стіл, подарунки і, звичайно ж, новорічну ялинку. З приводу останнього традиційно розгораються дискусії про доцільність масового вирубування хвойних дерев і такого ж масового викидання їх після закінчення свят.

Спеціально до Нового року в Житомирі з’явилася послуга «ялинка напрокат».

Місцеві лісівники, щоб зберегти дерева від вирубування, пропонують купити «зелену красуню» в горщику. Така практика давно існує в багатьох країнах світу. Адже в такому випадку і екологія не страждає, й святкування проходять з живою, що пахне хвоєю, лісовою красунею. А щоб залучити покупців, дерева в горщиках продають дешевше, ніж зрубані.

Відео дня

За оренду деревця висотою від одного до півтора метра доведеться заплатити 100-300 гривень. Здавалося б, дорогувато, адже ціна двометрової новорічної ялинки в лісгоспах становить всього 70-90 гривень, а святкової ялиці – 120-140 гривень. Але виходить, послуга з суцільними плюсами: можна відсвяткувати новорічно-різдвяні свята з живою ялинкою, заощадити на новорічному деревці, ще й привнести свій внесок у збереження житомирських лісів. А «ялинки напрокат» після свят, за словами лісників, висадять на спеціальних плантаціях.

Як повідомила керівник прес-служби «Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства» Наталія Горай, цього року таку ялинку можна взяти «напрокат» в Коростишівському лісовому господарстві. Та за умовами угоди, треба відразу заплатити повну вартість святкового дерева. У суму входить доставка. По завершенні терміну угоди половину коштів повертають. Але тільки за умови, якщо на дереві немає зламаних або сухих гілок і не пошкоджений стовбур.

Лісівники сподіваються, що такі акції збережуть не один десяток ялинок. Адже щороку перед новорічними святами в Житомирі вирубують приблизно 50 тисяч святкових дерев.

«У світі, враховуючи нездорову екологічну ситуацію, вже діє така практика, коли люди беруть живі ялинки «напрокат», прикрашають ними свої оселі, а потім повертають їх назад. Дерево може зустріти свято навіть на вулиці, адже це природне середовище», – сказала Наталія Горай.

Також вона наголосила, що за незаконне вирубування святкових дерев можна понести адміністративну відповідальність.

«Відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення за незаконну рубку одного дерева на громадян накладається штраф в розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 гривень), а на посадових осіб від 7 до 12 неоподаткованих мінімумів (119-204 гривень)», повідомила Наталія Горай.

Юлія Довбня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Таня Happy Everyday

    А де є придбати новорічну красуню? Контактів не залишили (
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up