Держпідтримка фермерів у планах та в реальності

Держпідтримка фермерів у планах та в реальності

В Україні діє близько 45 тисяч фермерських господарств, які розводять худобу і птахів, вирощують зерно, овочі, ягоди і фрукти.

Більшість із цих ферм є невеликими, і саме їхній розвиток є одним із ключових пріоритетів держави. Цього року Міністерство аграрної політики та продовольства збільшило видатки для малих та середніх фермерів. Чи отримали селяни обіцяні кошти і як розподіляється допомога, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

Понад мільярд на розвиток

На підтримку фермерських господарств у цьогорічному держбюджеті, як і торік, закладено 1 млрд 44,5 млн гривень. З-поміж цих коштів 244,5 млн грн передбачено на кредитну програму для фермерів.

Державна допомога включає субсидії, дотації та різного роду грошові компенсації. Наприклад, фермерам можуть відшкодувати частину витрат на сільськогосподарську техніку або ж на дорадчі послуги з агрономії, ветеринарії, бухгалтерського обліку, юридичних питань тощо. 

Відео дня

Новинкою цього року є те, що один член господарства може скористатися субсидією 12 тис. грн на 1 га угідь (загалом до 40 тис. грн на ферму). Якщо власнику ферми до 35 років, підприємству можуть автоматично нарахувати максимальну субсидію. 

Також цього року уряд ухвалив постанову, за якою члени сімейних ферм як застраховані особи зможуть отримати додатковий фінансовий ресурс. Йдеться про сімейні господарства, які не мають статусу юридичної особи та належать до 4-ої групи платників податків. Вони отримуватимуть доплату до єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Крім того, зросла сума компенсації вартості придбаного насіння вітчизняного виробництва. Якщо торік за цією програмою фермеру могли максимально повернути 60 тис. грн, то цьогоріч – уже 80 тисяч. 

«Попит на нішеву фермерську продукцію з кожним роком зростає. Для забезпечення цього попиту як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках уряд продовжує розглядати розвиток малого та середнього агробізнесу як один із пріоритетів і надавати державну підтримку для фермерів за багатьма напрямами», – наголосив заступник міністра агрополітики Віктор Шеремета.

Перші отримувачі 

За даними Мінагрополітики, за перше півріччя фермерським господарствам загалом нараховано 81,4 млн грн компенсацій. Із цих коштів фермери вже отримали 18,6 млн грн. А решта 62,8 млн грн – підготовлені до виплат.

Зокрема, фермерам нараховано 46,1 млн грн компенсації за придбану агротехніку та обладнання українського виробництва. У рамках здешевлення кредитів вже виділено 22,3 млн грн держдопомоги. Ще 46,7 млн грн компенсації нараховано фермерам за програмою «Надання кредитів фермерським господарствам» від Укрдержфонду.

Крім того, уряд частково компенсує 16 фермерам витрати на сільськогосподарські дорадчі послуги (142 тисячі грн). Субсидію на одиницю оброблюваних угідь призначено 386 фермерським господарствам. Разом їм нараховано 12,8 млн грн, серед яких 2,3 млн грн отримає 41 новостворена ферма.  

Найактивнішими учасниками програм держпідтримки є виробники Волинської області: вони подали 250 заявок. Найменше зацікавились державними коштами  фермери Дніпропетровщини (4 заявки), Чернігівщини (5 заявок) та Київщини (12 заявок).

Чому фермери не поспішають?

Торік лише близько 13 % фермерів подали заявки на державну допомогу, цьогоріч ситуація видається не набагато кращою. У профільному відомстві таку поведінку аграріїв пояснюють тим, що чимало господарств працюють у тіні, а держава надає гроші лише легально зареєстрованим підприємствам. 

«Коли ми говоримо про держпідтримку, то право на неї мають ті підприємства, які працюють абсолютно легально. Фермер повинен збувати свою продукцію не за готівку. Він повинен декларувати всі свої доходи і витрати, вести елементарну бухгалтерію», – пояснив директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Тарас Висоцький.

Низька активність фермерів, на думку фахівців, викликана також браком знань про доступні програми компенсацій. Тому цього року у кожному регіоні Мінагрополітики започаткувало інформаційну кампанію про підтримку розвитку фермерства. Місцева влада і фахівці зустрічались із аграріями та відповідали на питання фермерів. 

Водночас самі сільгоспвиробники вважають, що умови державних програм для них є заскладними. 

«Річ у тому, що для мене видалася доволі складною сама система отримання допомоги. Є багато умов, яким новоствореному підприємству потрібно відповідати. З одного боку, все логічно і потрібно, аби уникнути зловживань, з іншого ж – занадто важко їм відповідати. Не можу сказати, наскільки цей баланс оптимальний», – розповів фермер із Харківщини Євген Твердохлібов, який торік подав документи на компенсацію від держави.

Крім того, за словами аграріїв, суми компенсацій для фермерів-початківців є недостатніми. Найсерйознішим викликом для них є придбання власної сільськогосподарської техніки. Але державної субсидії вистачає лише на поточні витрати – купівлю насіння, пального, добрив тощо. Крім того, кошти від держави більшість фермерів отримує вже восени, коли основні аграрні роботи, на які вони потрібні, вже минули. 

Втім, попри недосконалість механізму держпідтримки, і фермери, і урядовці не стримують оптимізму. Адже детінізація агроринку і розвиток нішового фермерства – справа не одного року. І початок для неї уже закладено.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up