Держава оплачує послуги «професійних батьків» - понад 9 тис грн за місяць

Держава оплачує послуги «професійних батьків» - понад 9 тис грн за місяць

В Україні активно розвивається послуга «професійних батьків». Це нова форма виховання дітей – патронатна родина або патронатний вихователь.

Інформує Житомирська ОДА.

Патронатна родина або вихователь можуть брати на виховання до себе додому дітей в середньому на 3 місяці. На кожну дитину держава виплачує соціальну допомогу, а батьки отримують кошти за оплату праці патронатних вихователів.

Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування. Сім’я патронатного вихователя – це подружжя, в якому один із членів на професійній основі виконує обов’язки патронатного вихователя.

Відео дня

 Патронатним вихователем може бути - повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні, уклала договір про надання послуг патронату з відповідним органом опіки та піклування.

Кандидат у патронатні вихователі повинен мати відповідне житло (власне, орендоване чи на правах користування), у якому є кімната для дітей.

За інформацією служби у справах дітей ОДА, до родини патронатного вихователя може бути влаштованоодночасно кілька дітей віком від народження до 18 років, які є братами або сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Це принципово, тільки так можна здійснювати індивідуальний догляд, який відповідає потребам дитини.

Оптимальний термін перебування дитини в патронатній сім’ї визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані:

  • новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
  • підкинуті, знайдені діти;
  • безпритульні діти;
  • діти з сімей, у яких існує загроза їх життю та здоров’ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки (або особи, що їх заміняють) яких померли, безвісно відсутні;
  • діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО;
  • інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги праці патронатного вихователя, а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат.

Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Так, з 1 липня 2018 року така соціальна допомога становить для дітей віком від 0 до 6 років 3118 грн (1559х2), а для дітей віком від 6 до 18 років – 3888 грн (1944х2).

Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи (9205 грн). Також установлена система надбавок у розмірі 10% за кожну наступну дитину, а також за складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної.

Таким чином мінімальна сума грошового забезпечення в місяць може складати понад 12 тис. грн. Соціальна допомога на дитину до 6 років  - 3118 грн та оплата послуг за патронат над дитиною – 9205 грн.

 Основні завдання патронатних вихователів:

  • забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;
  • соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;
  • створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю й здоров’ю дитини;
  • підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Якщо ви не байдужі до долі дітей, які потрапили у складні життєві обставини, і маєте бажання стати патронатним вихователем, більш детальну інформацію ви можете отримати за телефоном: (0412) 47-44-07.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up