Депутати підтримали урядову ініціативу захисту бізнесу ві д «маски-шоу»

Депутати підтримали урядову ініціативу захисту бізнесу ві д «маски-шоу»

Сьогодні, 17 листопада, Верховна Рада 312 голосами підтримала законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (№7275). 

Законопроект входить в пакет законодавчих актів, ухвалення яких сприятиме пожвавленню ділової активності в Україні та розвитку підприємництва, що дозволить досягти показників зростання економіки на рівні 5-7%. Напередодні голосування урядові ініціативи підтримали представники ділових кіл України. Бізнес-асоціації визнали законопроект вкрай актуальним і здатним стати ефективним інструментом поліпшення умов ведення бізнесу в Україні та роботи з інвесторами.

Новий закон зупинить вал незаконних обшуків бізнесу силовиками, детально регламентує процедуру досудового розслідування і посилює відповідальність представників силових структур за порушення встановлених правил.

Як буде зупинено «маски-шоу»

Запроваджується обов’язкова звуко- та відеофіксація  під час розгляду питань слідчим суддею

Відео дня

Законопроект встановлює нове правило: визнаються недійсними докази, отримані під час виконання ухвали про обшук без технічної фіксації. Цим запроваджується контроль за судами: це рішення унеможливлює використання суддів для тиску на бізнес.

Гарантований захист адвоката під час обшуків

Будуть визнані недопустимими докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника. Це попередить можливі фальсифікації і порушення з боку правоохоронців.

Підприємства, що потрапили під слідство, зможуть працювати в нормальному режимі

Законопроектом встановлюється заборона на вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів, мобільних телефонів СПД. Таким чином діяльність підприємств, проти яких проводять слідчі дії, не буде паралізована і це не зможе використовуватись як інструмент тиску на них.

Ліквідовується такий інструмент тиску, як відкриття кримінальної справи

Забороняється повторно порушувати закриті кримінальні провадження. Якщо слідством не знайдено порушень і звинувачення зняті, ніхто не зможе повторно їх вносити і цим «кошмарити» бізнес, який довів свою невинуватість. Особам, чиї права обмежуються, надаються права оскаржувати бездіяльність слідчого, вносити клопотання про застосування розумних строків провадження. Це захистить бізнес від навмисного затягування справи.

Посилюється захист прав громадян

Заявник має право отримати підтвердження реєстрації кримінальної справи (витяг з ЄРДР). Таким чином, постраждалий може переконатися, що справа дійсно відкрита, а відтак надалі зможе контролювати хід слідства. Нова норма має припинити надумані відмови у внесені відомостей до ЄРДР.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up