Чого вимагають ФОПи від влади і чи почує їх влада?

Чого вимагають ФОПи від влади і чи почує їх влада?

По Україні пройшла акція представників малого та середнього бізнесу «Право на працю» проти припинення їх роботи під час карантину: якщо ми зачинимось, то вже назавжди - ми загинемо! 

У Житомирі акція ФОПів проти закриття відбулася в понеділок, 9 листопада 2020 року на майдані Корольова. Під час акції було нетривале перекриття руху по Великій Бердичівській.

В акції взяли участь майже дві – дві з половиною тисячі осіб. В основному це власники та працівники малого бізнесу. У Житомирі підприємці, які взяли участь в акції протесту «Право на працю», висловили свою незгоду з обмеженнями або припиненням роботи їх закладів через запровадження «червоної зони» на території Житомирської області з понеділка.

Відео дня

Однією з вимог також було, щоб Верховна Рада України прийняла закон про скасування касових апаратів для спрощеної системи оподаткування. За словами активістів, сьогодні вони вийшли на короткочасне перекриття, так як це їх попереджувальна акція. Однак вони будуть перекривати дороги і надалі, поки їх не почують і Рада не прийме відповідний закон.

В акції протесу взяли участь представники малого та середнього бізнесу Житомира з Житнього, Малинського, Сінного та інших ринків міста, власники і працівники кафе, магазинів. Були й представники ресторанного бізнесу.

«Якщо нас не почують, то будуть більш радикальні форми протесту»: мітингувальники були налаштовані досить рішуче. Адже за час вимушеного простою навесні цього року малий бізнес зазнав руйнівного удару. Дехто не зміг почати знову працювати. Тому, за словами протестувальників, якщо вони зачиняться цього разу, то вже ніколи не зможуть знову відкритися – вони просто загинуть. 

Присутні нагадали, що саме вони є основним джерелом доходів місцевих бюджетів. До цього також додалось незадоволення «карантином вихідного дня». Також, за словами митінгувальників, саме вихідні дні надають основну виручку при продажі продуктів та товарів першої необхідності.

Причому обмеження працювати в ці дні не скасовує зобов’язання сплачувати податки, оренду та інші видатки за ці дні. Опалення на ці дні також вимкнути неможливо, але за нього приходиться викладати солідну суму грошей. Тому для бізнесу заборону на роботу в вихідні дні багато хто не витримає - простіше закрити бізнес, ніж платити оренду і податки.

Під час виступів на акції було наголошено на нерівному відношенні влади до малого та великого бізнесу. Якщо малий бізнес повністю припинив роботу навесні, то великого бізнесу ця заборона не тільки не торкнулася, навпаки, під час жорсткої фази карантину відкрився гіпермарткет «Епіцентр». До того ж після закриття точок реалізації товарів малого бізнесу мережі супермаркетів підняли ціни до астрономічних величин. Так всі пам’ятають, що кіло імбиру, який коштував біля 120 гривень, в супермаркетах продавали по 600 гривень. Це ж стосувалося інших товарів та продуктів першої необхідності. 

Обурення присутніх також викликало рішення уряду перерахувати кошти, які були виділені на боротьбу з короновірусною інфекцією, на будівництво доріг перед виборами. Тобто, на думку мітингувальників, за ці кошти фактично була проведена передвиборча кампанія. 

Присутні дуже різко та негативно висловлювалися стосовно неспроможності уряду після початку карантину створити нормальні умови в лікарнях для хворих на COVID-19. Більше того, постійні заяви очільників медичних установ та Міністерства охорони здоров’я про безкоштовне лікування хворих не тільки не відповідає дійсності, а навпаки, свідчить про неспроможність та профанацію самої медичної реформи, яку проводять вже багато років, але так й не змогли довести до ладу.

Представники протестувальників розповсюдили звернення до влади та уряду з вимогами дотримуватися здорового глузду та не знищувати остаточно малий бізнес в Житомирі і Україні.

"Всі мають усвідомлювати, що у разі закриття роботи нашого бізнесу, більшість підприємців уже не відкриються ніколи", - говорять організатори.

«Ну що, колеги-підприємці, влада вирішила остаточно на догоду великим мережам під приводом карантину знищити малий та середній бізнес в Україні, заборонивши роботу всім, окрім великих мереж, як це було весною». 

«Чи винні підприємці, що влада не спромоглася за 7 місяців збільшити кількість ліжкомісць, налагодити роботу медичних працівників через їхню мотивацію та перепідготовку, забезпечити вчасне тестування, зробити все, щоб хворі з підозрою на COVID-19 годинами не стояли в черзі в лікарнях із загальним доступом? Думаю, ні. Але чомусь влада вимагає закрити всіх, окрім великих мереж, бо там є всі без виключення товари: від продуктів до одягу і ніякої конкуренції їм непотрібно. А потім, як було весною, підняти ціни і отримати надприбутки за рахунок пересічних українців», - наголосів один з виступаючих під час акції.

До честі обласної влади, треба зауважити, що до мітингувальників одразу вийшов голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, яких вислухав пропозиції та вимоги учасників акції та відповів на основні питання. Також очільник області прийняв від учасників акції звернення-резолюцію з вимогами до міської та обласної влади. 

Зокрема в зверненні наголошено:

«Ми, підприємці Житомирської області вимагаємо:

  • Недопущення будь-якого закриття бізнесу під час карантину, гарантоване Конституцією України через право на працю статтями 42-43;
  • Ми не сприймаємо «карантин вихідного дня» без повної компенсації зі сторони держави збитків підприємців;
  • Ми вимагаємо прийняття законопроєктів 3853-1, 3853-2, 3993, які дозволяють зберегти спрощену систему оподаткування, в якій задіяно (близько 5 мли. працівників по всій країні;
  • Ми вимагаємо впродовж 3 днів створити від голови ЖОДА за його розпорядженням постійно діючу робочу групу з представників мікропідприємниців та представників комісії ТЕБ та НС».

Сам Віталій Бунечко на власній сторінці в соціальній мережі Facebook розмістив пост наступного змісту:

«Сьогодні мав відверту розмову з підприємцями Житомирщини. Головне, що турбує малий та середній бізнес, - це ризик припинення роботи через карантинні обмеження. 

Епідеміологічна ситуація у Житомирській області та країні в цілому дійсно дуже складна і вимагає оперативного прийняття відповідних рішень. Житомирська обласна державна адміністрація, зі свого боку, завжди намагається знайти розумний баланс та мінімізувати як ризики поширення коронавірусу серед населення, так і втрати, які може понести бізнес та економіка області через карантинні обмеження. 

Так, минулого тижня нам вдалося відстояти перед Кабінетом Міністрів України можливість для підприємців продовжувати працювати, суворо дотримуючись жорстких санітарних норм. Я вдячний усім, хто відповідально поставився до цього і не наражає на небезпеку ані своїх працівників, ані відвідувачів. 

З огляду на те, що ситуація з епідемією COVID-19 постійно змінюється, домовилися з представниками бізнесу про створення спільної робочої групи, яка надаватиме свої рекомендації для прийняття відповідних рішень обласною комісією ТЕБ та НС».

Знову нагадуємо, що подібні акції відбулися в багатьох регіонах України. Підприємці блокують дороги і вимагають прийняти закон про скасування касових апаратів та не забороняти працювати під час карантину. У Дніпропетровській, Львівській, Херсонській, Закарпатській і Миколаївській областях люди ходили по дорогах назад-вперед, не пропускаючи нікого, крім швидкої допомоги і поліції.

Але поки представники малого бізнесу та місцевої влади намагалися почути один одного, президент Зеленський повідомив в понеділок під час наради про введення в Україні карантину вихідного дня. Але, за словами представників уряду, остаточне слово - за обласними комісіями ТЕБ та НС.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up