Чи залишаться міста Житомирщини взимку без тепла?

Чи залишаться міста Житомирщини взимку без тепла?

Теплопостачання або соціальні програми і зарплати – саме такий вибір може постати перед місцевими бюджетами багатьох міст України в опалювальний сезон 2019-2020 рр. 

Зазвичай щороку 15 жовтня в Україні традиційно стартує опалювальний сезон. Проте цього року він почався значно пізніше, адже у кожному регіоні органи місцевого самоврядування самі визначають дату подачі тепла залежно від погоди.

Приємною новиною для українців стало ухвалене 26 червня рішення уряду за № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг», яким було встановлено граничні ціни/тарифи на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води. Але наслідком цього рішення стануть додаткові витрати місцевих бюджетів у сумі 7 млрд грн. Отже, зниження граничного тарифу на постачання тепла, яке уряд прийняв 26 червня, ляже додатковим навантаженням на місцеві бюджети.

Асоціація міст України звернулася до прем’єр-міністра України О. Гончарука з проханням скасувати постанову уряду від 26.06.2019 року № 560, якою пропонується встановити граничні тарифи на: 

Відео дня

- послугу з постачання теплової енергії для населення 1400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку);

- послугу з гарячого водопостачання становитиме 83,66 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за умови підключення рушникосушильників, та 75,74 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за відсутності рушникосушильників.

За попередніми підрахунками, для бюджету Житомира це буде близько 70,4 додаткових мільйонів гривень втрат за опалювальний сезон 2019-2020 рр.

Асоціація міст України наголошує, що для абсолютної більшості міст такі видатки є непосильними, а впровадження таких змін призведе до повного припинення надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню.

 Офіційна позиція КП «Житомиртеплокомуненерго»:

«26 червня 2019 року КМ України було прийнято постанову №560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг», згідно з якою: мають бути встановлені граничні тарифи на послуги з постачання теплової енергії для підприємств, тарифи яким встановлюються органами місцевого самоврядування тільки для міст обласного значення на опалювальний сезон 2019 – 2020 рр. при оснащеності приладами обліку на рівні 1400 грн/Гкал з ПДВ., у разі відсутності приладів обліку на рівні 35,21 грн/м2

З 1 травня 2019 року набув чинності ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», яким визначено нову класифікацію житлово-комунальних послуг та передбачено різні моделі договірних відносин зі споживачами, змінено підхід до формування тарифів.

КП «Житомиртеплокомуненерго» не може застосовувати дану постанову. У прикінцевих положеннях Закону передбачено, що до дати набрання чинності договорів, укладених відповідно до даного Закону, договори про надання комунальних послуг, які укладені до введення в дію (тобто до 01.05.2019 р.), зберігають чинність до моменту укладання нових.

Тарифи та назва послуг є однією з істотних умов договору, тому внести зміни в існуючі договори не виявляється можливим, а саме змінити розміри тарифів та назву послуги.

Крім того, органами місцевого самоврядування затверджені тарифи в розмірі 1636,96 грн/Гкал, тому зменшення розміру тарифів призведе до виникнення додаткових збитків і, як наслідок, виникнення різниці в тарифах. За розрахунками дана різниця буде складати за опалювальний сезон 2019 – 2020 рр. – 70 407,8 тис. грн. Компенсація даних додаткових витрат ляже на місцевий бюджет.  

На підставі вищевикладеного вважаємо виконання постанови КМ № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» неможливим, бо вона суперечить нормам чинного законодавства. Просимо вирішити питання скасування даної постанови».

Нагадуємо, що газовий монополіст також не став заспокоювати: ціни таки підуть вгору, – запевнили керівники «Нафтогазу». «До кінця опалювального сезону ціна для кінцевого споживача, за прогнозами експертів, збільшиться з 6 до 8,5 грн за кубічний метр газу – на це вказують поточні біржові прогнози, – попередив глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв. – Якщо буде переривання транзиту російського газу (з 2020 року), то через кризу поставок ціни можуть зрости ще більше».

Раніше ЗМІ повідомляли, що кінцева мета монополіста – вже з 1 листопада продавати газ населенню по 9,7 тис. грн за тисячу кубометрів – це на 50% вище, ніж коштував газ у вересні (6,4 тис. грн за тис. куб. м).

Аналогічні прогнози робить і міністерка фінансів Оксана Маркарова: «Тарифи на житлово-комунальні послуги в Україні знижуватися не будуть! Питання в ринковому утворенні тарифів. Якщо ціна на газ є ринковою, то уряд тим, хто потребує допомоги, повинен надавати субсидії. А люди, які живуть у великих будинках, мають платити чесну ціну, а не бути теж субсидійованими».

«Уряд працює над тим, щоб на комунальні послуги витрачалось не більше 15% від доходів сім’ї», – також пообіцяла Маркарова.

Платити не більше 15% – привабливо, але це лише обіцянка, а от щодо субсидій, то їх вже давно всім, хто потребує, не вистачає, а тепер у проєкті державного бюджету на 2020 рік обсяг цих виплат урізали до 47,6 млрд грн (у 2019-му — 55 млрд). І це при тому, що коштів на оплату газу навіть при нинішніх цінах споживачам бракує. Свідченням цьому є обсяги боргів перед газовим монополістом.

Руслан Мороз

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up