Чи стане прикордонниця з Луганська новим очільником культури в області?

Чи стане прикордонниця з Луганська новим очільником культури в області?

Кількість осіб, що бажають посісти крісло начальника культури та спорту області, просто вражає. 

На Житомирщині, за даними управління культури та туризму ЖОДА, діє 1 тис. 877 закладів культури, серед яких 779 бібліотек, 994 клубних установи, 2 театри, 2 концертні організації, 39 шкіл естетичного виховання, 34 музеї. В установах культури і мистецтва області працює 5 тис. 725 осіб, з них 1 тис. 996 у сільській місцевості.

За останні роки у Житомирській області склалася досить парадоксальна та складна ситуація у галузі культури та мистецтв. Це обумовлено, з одного боку, складними політичними процесами в Україні, військовими діями на сході, тривалим ігноруванням необхідності розвитку культури взагалі і відсутністю всеукраїнської стратегії розвитку культурної спадщини. З іншого боку, до керівництва галуззю культури прийшли люди, які не мають достатніх фахових здібностей переломити ситуацію як в області, так і у країні.

Більшість керівників підрозділів навчалися заочно або ж взагалі не мають не тільки галузевої освіти, а взагалі навіть базової вищої освіти. Інші працівники мають дипломи вишів, яки не можуть підтвердити здобутими у них знаннями. Тож не можуть продемонструвати достатній рівень знань відповідно до фахової кваліфікації, вказаної у дипломі. Наприклад, влітку цього року проводився конкурс на заміщення вакантної посади начальника культури Житомирської міської ради. Претендентами було зареєстровано шість осіб, яки мають досвід роботи у різних закладах культури області та міста. Декілька осіб навіть є викладачами навчальних закладів культури міста. Проте при проходженні першого ж іспиту майже всі не змогли його скласти успішно, адже робили елементарні орфографічні помилки при написанні тестів. Тотальна безграмотність претендентів, за наявності у всіх по кілька дипломів, була підставою вважати конкурс таким, що не відбувся. 

Відео дня

У зв’язку із реорганізацією структури Житомирської обласної державної адміністрації, 13 листопада 2019 року було завершено прийом заяв на участь у конкурсі на вакантну посаду нового очільника культури та спорту області. 

Звертаючи увагу на те, що 17 осіб подали документи на участь у конкурсі на керівну посаду у новоствореному структурному підрозділі Житомирської облдержадміністрації – директора департаменту культури, молоді та спорту, редакція газети «20 хвилин» не може відсторонитися від проблем у галузі культури та спорту у Житомирській області. Тому ми вирішили проаналізувати фахові якості претендентів.

У службі управління персоналом апарату Житомирської ОДА повідомили, що учасниками конкурсу будуть 17 кандидатів: Антонюк О., Балюрко В., Гінгізов О., Грибук В., Дідківська О., Дротенко О., Калінін В., Кучеренко Н., Лебідь В., Мазуркевич С., Малиновський О., Оржехівська О., Рябенко Н., Тепенчак Т., Українець Л., Череднік І., Севрук Ю.

Ми можемо зробити припущення, що Калінін В. – це ексначальник обласного управління освіти ОДА Вадим Калінін, який зараз працює у комунальному закладі «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Житомирської обласної ради та взагалі не має відношення до галузі культури або спорту. Але це не заважало йому подавати протягом цього року декілька разів свою кандидатуру на різноманітні посади – від керівника управління Державної служби якості освіти України в Житомирській області до начальника відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та цивільного захисту населення Любарської районної державної адміністрації. 

Леонід Українець є досить відомим спортсменом у Житомирській області, але чи зможе він керувати розвитком саме культури? Те ж стосується Олега Малиновського, який зараз більше займається власним бізнесом. Питання без відповіді…

Стосовно кандидатури Неоніли Кучеренко, то одразу згадується низка скандалів, пов’язаних із сумнівними діями співробітників обласного краєзнавчого музею, які разом зі спеціалістом управління культури та туризму ЖОДА Н. Кучеренко (саме вона зараз подала свою кандидатуру до конкурсу на заміщення вакантної посади директора департаменту культури, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації) намагалися неодноразово змусити інвесторів та забудовників сплатити кошти нібито за роботи по охороні та збереженню історичних артефактів. Останні скандали пов’язані з будівництвом сміттєпереробного заводу, з інвесторів якого була спроба стягнення 7,5 млн гривень за зняття історичної охоронної заборони, та з фермою по вирощуванню хутрових тварин, де після початку будівництва були нібито знайдені старовинні монети.

Наступним кандидатом є Ніна Рябенко, яка з 14 листопада 2016 року до 29 травня 2019 року працювала на посаді начальника управління культури Житомирської міської ради, але була звільнена за згодою сторін після неодноразових зауважень щодо непрозорості фінансових документів та відмови представити міськвиконкому детальні кошториси на проведення різноманітних заходів. 

Найбільш досвідченим та авторитетним керівником у галузі культури є Віктор Балюрко, ексначальник управління культури Житомирської обласної державної адміністрації (вересень 1998 – лютий 2005 років) та ексзаступник міністра культури. Віктор Балюрко також є претендентом на посаду директора департаменту культури, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації, але незважаючи на досвід та необхідний кваліфікаційний рівень, він підпадає під дію закону про люстрацію. Тому незрозуміло, чи збираються скасовувати закон про люстрацію, чи будуть знайдені інші шляхи до посади.   

Більшість решти кандидатур взагалі є «темними конячками», які не мають керівного досвіду у галузі культури. Дехто неодноразово також подавав свою кандидатуру на різні вакантні посади, але жодного разу не був призначений на них. До того ж у більшості претендентів взагалі відсутній достатній кваліфікаційний рівень, тому немає сенсу взагалі про це говорити.

Але цікаво було знайти серед претендентів прізвище Ю. Севрук. Можемо припустити, що це Юлія Леонідівна Севрук, яка працювала на посаді начальника відділу по роботі з ЄДДР департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби України у м. Києві. Цікаво, що вона зареєстрована за місцем проживання у місті Луганську. Якщо наші припущення справедливі, то виникає питання, чи зможе прикордонниця з Луганська стати очільником культури у Житомирській області. Питання про досвід, відповідну фахову кваліфікацію та інші дрібниці ми навіть не розглядаємо.

До речі, після нашої публікації та статей в інших ЗМІ про призначення нової очільниці Черняхівської РДА на засадах повної анонімності кілька працівників цієї РДА повідомили нам, що, за чутками, за посаду голови Черняхівської ОДА пропонувалося 100 тисяч доларів США. На питання, в яку ж суму може обійтися призначення кандидатури на посаду начальника управління, нам відповіли, що, найімовірніше, від 40 до 50 тисяч доларів.

На даний час ми не можемо підтвердити чи спростувати ці чутки, але після скандалу в Офісі Президента з хабарем начальниці одного з підрозділів констатуємо факт, що початок реорганізації не дуже оптимістичний. Тож ми можемо зробити висновки, що жоден із претендентів не може бути призначеним на посаду директора департаменту культури, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації. Житомирщині потрібні нові кадри, мають відповідну освіту, досвід і бажання щось змінити.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up