Чи справді ми про це пам'ятаємо? До Дня пам'яті жертв політичних репресій

Чи справді ми про це пам'ятаємо? До Дня пам'яті жертв політичних репресій

Традиційно в День пам'яті жертв політичних репресій державні керівники всіх рівнів покладають квіти до пам'ятних знаків по всій країні, відбуваються жалобні віче і церемонії. Тільки чи дійсно ми про це пам'ятаємо або більше говоримо, що пам'ятаємо?

Практично мало хто з молодого покоління може назвати імена репресованих співгромадян, навіть якщо вони є серед родичів, друзів, знайомих. Те, що сталося у 1937-38 роках минулого століття, все частіше стає просто історією для тих, хто народився у цьому столітті. Тому поряд з офіційними заходами дуже важливо пам'ятати імена жертв не тільки по траурних днях. З цією метою ще у 2006 році вийшла перша книга з серії «Реабілітовані історією. Житомирська область».

Тоді відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.09.1992 року № 530 та обласною Програмою підготовки і випуску серії книг «Реабілітовані історією. Житомирська область» на 2003 – 2015 роки в Житомирській області була створена науково-редакційна група з підготовки та випуску серії книг «Реабілітовані історією». З того часу було вивчено та оброблено більше 50 тисяч архівних справ в УСБУ області та більше 18 тисяч в обласному УМВС.

У підсумку було підготовлено та надруковано сім книг у восьми томах, куди були включені відомості про 48 518 персоналій, 28 аналітичних статей «Як це було», надруковано 50 нарисів «Наші видатні земляки», опубліковано 208 документів, 55 спогадів репресованих, 1095 фотографій, а також був оприлюднений науково-довідниковий апарат на 497 сторінок.

Відео дня

Першою в Україні науково-редакційна група серії книг «Реабілітовані історією. Житомирська область» приступила до публікації матеріалів із архівів УМВС, оприлюднивши тисячі персоналій на літери А, Б, В, Г.

Але у липні 2015 року діяльність наукової редакції була припинена, єдина в Україні. В інших областях робота таких груп продовжується. І це незважаючи на те, що, за висновками Головної редколегії книги, житомирська книга – найкраща в Україні, об'єктивна, науково повністю достовірна.

Ми зверталися до управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації за коментарем, чому саме була припинена робота житомирської групи. Отримали відповідь, що було рішення розробити проект програми стосовно випуску книг «Реабілітовані історією. Житомирська область» та здійснити відбір кандидатів до складу редакційної колегії на конкурсній основі. Це було рішення Житомирської обласної ради, запропоноване гуманітарною комісією облради за підписом депутатки від партії «Самопоміч» Олени Галагузи. Також є доручення за підписом начальника управління культури та туризму ЖОДА Т.Парфентієвої щодо виконання цього рішення.

Але, як завжди, рішення виконано не було. А причиною припинення роботи наукової редакції стало особисте ставлення депутатки Олени Галагузи до членів редколегії. Таким чином, можна з трибуни облради говорити багато про патріотизм, а насправді намагатися знищити історію.

Ми зв'язувалися з Романом Подкуром, відповідальним секретарем Головної редакційної колегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією». Він досить різко прокоментував дії депутатів, особливо щодо того, що найкваліфікованіші кадри були вигнані з редакції і випуск такої серії в Житомирській області був припинений. Напевно, найстрашніше те, що багаторічна робота наукової редакції руками тих же депутатів була знищена. Картотека редакції перевезена в Центр народної творчості Житомирської обласної ради та просто скинута на підлогу. На даний час картотеки не існує, є тільки набір карток, які змішані в довільному порядку, частину карток втрачено.

Загалом, це все, що потрібно знати про патріотизм тих, кого ми вибрали в депутати, щоб не зробити таких помилок на наступних виборах. Говорити про патріотизм може багато хто, і достатньо красномовно, а ось реально щось роблять тільки одиниці.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up