Чи є дискримінацією та порушенням прав цькування людини за її вагу?

Чи є дискримінацією та порушенням прав цькування людини за її вагу?

Дискримінація - це не тільки про расу, стать, національність, релігію та гендерну самоідентифікацію.

Не тільки про вакцинацію, колір волосся та сімейний стан.

Це ще й про зайву вагу.

Особливо це стало розповсюджуватись з набуттям популярності Instagram, TikTok та інших соціальних мереж. 

Відео дня

Фетшеймінг — це акт критики\критика людини за її вагу; це вплив на людину таким чином, щоб вона відчувала сором і незручність за свою повноту. Дослівно в перекладі з англійської – це «сором за жир».

Наприклад, дії лікарів можуть сприйматися пацієнтами як мікроагресія (очевидне небажання медичного працівника доторкнутися до пацієнта з зайвою вагою або «цокати», відзначаючи вагу пацієнта в таблиці). Мікроагресія з часом викликає стрес і може сприяти відчуттю стигматизації.

Чи ось ще один приклад:

«В мене був досвід такої роботи і відповідна кваліфікація, але вони сказали моєму другові, що не візьмуть мене, бо я надто велика».

І якщо дискримінація працівників щодо статі, віку, раси, етнічної приналежності, сексуальної орієнтації, релігії або інвалідності заборонена в більшості країн, то багато компаній й досі вважають цілком прийнятним відмовляти кандидатам із надлишковою вагою. Роботодавці часто недооцінюють здібності людей з ожирінням, припускаючи, що їм важко справлятися з фізичним навантаженнями або працювати тривалий час. Утім, деякі люди з надмірною вагою можуть бути досить сильними та витривалими. 

Механізму правового захисту практично не існує. Дехто намагався оскаржити дискримінацію за вагою через норми про дискримінацію за ознаками здоров’я (інвалідність), проте самі захисники ображених в такому випадку називали зайву вагу інвалідністю, що є неправдою. ЄСПЛ постановив, що захищатиме працівників із зайвою вагою тільки в разі їхньої непрацездатності.

Хоч українське законодавство не згадує заборону дискримінації через вагу, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в своєму листі від 07 травня 2014 року вказав, що «при розгляді спорів, що виникають у сфері трудових відносин, судам необхідно враховувати, що перелік ознак, за якими не може бути привілеїв або обмежень у реалізації трудових прав громадян, не є вичерпним. Зокрема, недопустимим є порушення рівності трудових прав громадян не лише на підставі ознак, зазначених у частині 2 статті 24 Конституції України, статті 2-1 КЗпПУ, пункті 2 частини 1 статті 1 Закону, а й за ознаками віку, кольору шкіри, іншими фізичними ознаками (вага, зріст, вади мовлення, вади обличчя), сімейного стану, сексуальної орієнтації тощо.

Юридичний Телеграм канал адвоката, к.ю.н., Головіна Д.В. «Адвокат Права»

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera 12:40 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі залучалися для надання допомоги населенню та службам photo_camera 12:20 Дощове і неспекотне: синоптик розповіла, яким буде цьогорічне літо 12:00 Вночі у Житомирі виявили літню пані, яка загубилася 11:40 5 аргументів про необхідність щеплення від кашлюку 11:20 У Коростені відбувся ХІV відкритий Всеукраїнський конкурс юних баяністів-акордеоністів імені Анатолія Білошицького
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up