Часи кріпацтва по-житомирськи: влада продала готель «Житомир» разом з людьми?

Часи кріпацтва по-житомирськи: влада продала готель «Житомир» разом з людьми?

Під час засідання виконкому Житомирської міської ради 7 серпня  буде вирішуватися питання «Про зняття з обліку громадян, які потребують надання житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання».

На сорок восьмій позачерговій сесії Житомирської міської ради, яка відбулася 6 червня 2019 року, розглядалося декілька питань. Але всі розуміли, що основним та найважливішим було питання продажу майнового комплексу готелю «Житомир» за адресою: м. Житомир, майдан Перемоги, 6. Також всі дуже добре усвідомлювали, що переможцем аукціону та єдиним претендентом є приватне акціонерне товариство «Фаворит Компані», яке належить родині народного депутата Борислава Розенблата. 

Немає сенсу нагадувати про неймовірну швидкість прийняття даного рішення. Менш ніж за дванадцять хвилин був проданий величезний комплекс, який роками доводили до банкрутства. Питання щодо цього були, є та ще  постануть у майбутньому. Ми зараз не будемо чіпати таємничу площину цього питання, а зупинимося на морально-етичному боці. Продали готельний комплекс із зареєстрованими та тими, які проживають там, людьми, це нагадує трішки часи кріпацтва. 

Відео дня

Про те, що готель буде проданий, стало відомо досить давно, але ніхто нічого не робив до останнього. Здається, влада намагалася це питання залишити для когось іншого, хто прийде після... Але вийшло так, що люди зараз залишились без даху над головою. Завтра (6 серпня – ред.) на виконкомі буде остаточно вирішено питання про виселення переселенців з готелю. Куди? Та хоч на вулицю...

Минулого тижня відбулася чергова зустріч із виконуючим обов'язки голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярославом Лагутою та очільницею департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторією Краснопір. Переселенцям було запропоновано для переїзду приміщення старого гуртожитку по вулиці Старовільській, яке до цього навіть встигло побути свого часу краєзнавчим музеєм. У жахливому стані, без будь-яких умов для проживання сімей з дітьми, пристосована тільки для проживання суто хлопців, будівля не придатна для використання. Запропонована для ремонту сума занадто мала навіть для косметичного ремонту. Виходу майже немає... 

От і буде 7 серпня за номером 32 на засіданні міськвиконкому розглянуто питання «Про зняття з обліку громадян, які потребують надання житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання». Доповідачем зазначено Надію Ігорівну Сидун – начальника відділу по обліку та розподілу жилої площі міської ради. 

Мешканці готелю неодноразово звертали увагу на нецільове використання коштів, які Євросоюз виділяв на ремонт і придбання житла для переселенців. Так свого часу були виділені кошти для реконструкції та ремонту готелю «Спортивний», розташованого по вулиці Адмірала Щасного. Ремонт готелю під переселенців був завершений на гроші Євросоюзу, також була облаштована територія біля готелю. Але з'ясувалося, що переселенцям там жити не можна. Готель «Спортивний» взагалі не пристосований для тривалого проживання будь-кого. 

Складається враження, що переселенців виганяють з готелю «Житомир» також через байдужість міської влади до громадян. Як жартують зараз в Інтернеті, «Житомирський міський голова хотів ще «впарити» задешево і переселенців, але Борислав Соломонович відмовився від такої слушної пропозиції, пояснивши, що кріпацтво відмінили ще у 1861-му році». Було б смішно, якщо б не було так гірко. П'ятсот тисяч гривен бюджетних грошей на «ремонт» без проєкту та без надання будматеріалів ситуацію взагалі не рятують, а, навпаки, погіршують. Репліка з вуст представниці міськради: «Невже ви не в змозі, отримуючи зарплатню, платити за оренду квартири», звучить просто як знущання. Це ще раз нагадує, наскільки далекі можновладці від потреб та сподівань пересічного житомирянина. 

Дві тендітні активістки Олена і Ірина навперебій пояснюють ситуацію, в якій вони опинилися:

«Ми прибули сюди після початку військових дій. Наші чоловіки побували в полоні, багато хто отримав каліцтва і став інвалідами. Повертатися нам нікуди. Навіть якщо у багатьох там залишилися будинки і квартири, повернутися ми все одно не можемо».

На питання, як вони уявляють собі подальше майбутнє в Житомирі, відповідають:

«Будемо починати життя спочатку. Ми працюємо, у нас є діти. Дітям легше. Але проблему з житлом ми самостійно вирішити не можемо. Житло дороге. Знімати квартиру теж дуже дорого. При наших зарплатах не всі можуть собі це дозволити. На ремонт житла і на його покупку різні закордонні організації регулярно виділяли гроші. Але вони просто зникали. Потім ці організації просто припинили фінансування в безодню».

Нагадуємо також про те, що в.о. голови ОДА Ярослав Лагута також не спромігся надати відповідь на прохання покинутих всіма переселенців з санаторію «Тетерів», що під Коростишевом. Там люди взагалі готують їжу на вогнищах, як у середньовіччі. На початку весни їм вимкнули електроенергію. Немає також води. Люди написали листа до Президента України, але чи вдасться їм його вручити особисто, питання не з легких.

Тож чи потрібні люди владі або чи потрібна така влада людям – відповідь однозначна.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Dmytro Khomyak

    Що не так з автором заголовка?
  • Darya Vakulyuk

    Пускай притензии эти люди к своей "отдельной республике" предъявляют, Житомир не причём, у нас АТО ветераны инвалиды, пенсионеры, дети есть больные, пускай в России убежище просят, они сами свободно 5 лет назад голосовали быть отдельно и в России, люди откройте глаза, какие к черту квартиры.. Пускай едут заграницу на заработки как все, здесь своим людям в зимний сезон квартиры оплатить с такими зарплатами тяжело, а им государство ещё наше должно оплатить "новую жизнь", вам это не смешно????
  • Andrei Evin

    Так и крепостные идут с землей ))) Её вроде не продавали ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up