Бути чи не бути Україні новим гравцем на енергоринку ЄС?

Бути чи не бути Україні новим гравцем на енергоринку ЄС?

Створення ринкових та прозорих правил гри в галузі електроенергетики наближує Україну до стандартів країн ЄС. Хоча поки що український ринок електроенергії скоріше нагадує систему чіткого розподілу ролей, ніж справжній ринок, на якому має бути конкуренція та боротьба за клієнта.

 

В Україні ринок електроенергії працює так. Спочатку електроенергія виробляється на атомних, теплових, гідроелектростанціях, а також в невеликій кількісті на сонячних та вітрових електростанціях. Альтернатива звісно має перспективу, але на відміну від Європи, в Україні цей напрямок ще не в пріоритеті. Далі вся електроенергія продається ДП «Енергоринок», яке продає її компаніям-постачальникам (обленерго), а ті в свою чергу – кінцевому споживачу, зокрема, населенню.

У країнах ЄС по-іншому. Там існує модель ринку електроенергії, за якої всі виробники продають електроенергію по різним договорам, різним постачальникам або кінцевим споживачам, які в свою чергу мають вибір і можуть купувати електроенергію у певного виду генерації. Саме для впровадження цієї моделі спеціалісти Міністерства енергетики та вугільної промисловості, державної компанії-оператора об’єднаної енергосистеми України «Укренерго» та ряд народних депутатів підготували закон «Про ринок електричної енергії», який був прийнятий у квітні цього року. За словами фахівців, закон суттєво змінить ринок електроенергії.

«Укренерго» виступає активним лобістом ще однієї євроінтеграційної ініціативи – повної синхронізації роботи української енергосистеми з ринком електроенергії країн ЄС.  Це досить складне технологічне завдання. Але, якщо його вдасться в повній мірі реалізувати, то Україна стане повноцінним гравцем на європейському енергоринку. Іншими словами - наша електроенергія зможе продаватись до країн ЄС, а українські споживачі – за бажання та по вигідній ціні зможуть купувати електроенергію на ринку Європи.

Відео дня

Український ринок природного газу почав розвиватися раніше, ніж ринок електроенергетики. З листопада 2015 року Україна відмовилась від купівлі «блакитного» палива у російського газового монополіста «Газпром». З тих пір НАК «Нафтогаз України» імпортувала газ виключно з країн ЄС реверсним (зворотним) маршрутом. Більше того, деякі українські та світові компанії-трейдери енергоресурсами долучились до цього бізнесу і почали імпортувати газ в Україну.

Нашій країні вдалось збільшити ціну на газ внутрішнього видобутку. Це дозволило суттєво наростити інвестиції у галузь і в 2016 році видобути майже 20 млрд куб. власного «блакитного» палива (+0,5% у порівнянні із показниками 2015 року), а в першому півріччі 2017 року – 10,3 млрд куб. м (+3% у порівнянні з першим півріччям 2016 року).

Незважаючи на досягнення останніх років, багато викликів залишається ще попереду. Закон «Про ринок електричної енергії» - дуже складний для його впровадження та потребує серйозної підготовки. Ринок газу теж не до кінця лібералізований. Залишається ще багато невиконаної роботи, проте в нагоді стане досвід організації ринків енергоносіїв у країнах Євросоюзу, який активно використовує Україна.

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up