Будинок військовослужбовців залишають без світла через борги Міністерства оборони

Будинок військовослужбовців залишають без світла через борги Міністерства оборони

Мешканці будинку особового складу 1\304 уже кілька років у списку боржників «Житомиробленерго», хоча регулярно сплачують за світло. А нещодавно до них почали застосовувати санкції – протягом кількох годин мешканці сиділи без світла. У домоуправлінні розводять руками  рахунки арештовані, в обленерго погрожують: не буде грошей – не буде і світла.

 

До редакції газети «20 хвилин» звернулися мешканці БОС (будинку офіцерського складу) 1\304 зі скаргою на те, що у четвер, 8 червня, в їх будинку протягом 5 годин було вимкнене світло через несплату. І це при тому, що люди регулярно сплачують за електроенергію.

Військовослужбовець Оксана, котра проживає у БОСі на період військової служби, розповідає, що за день до відключення, 7 червня, їх попередили про припинення енергопостачання у зв’язку із заборгованістю.

«Нас попередили, що будуть відключати світло за заборгованість. Але заборгованість не мешканців будинку, а домоуправління і КЕЧі (КЕЧ – квартирно-експлуатаційна частина – прим.ред.), бо вони не проплатили в РЕМ. У будинку все працює на електриці, стоять електроплити. Світло було відсутнє з 4 до 9 вечора, – ділиться мешканка БОСу Оксана. – Наш будинок у підпорядкуванні Міністерства оборони. Кажуть “укладайте договір з РЕМ і платіть”, але ми не маємо права укладати з ними договір. Я не власник, а квартирозйомщик, оскільки я віськовослужбовець і це моє помешкання лише на час військової служби».

Відео дня

Жінка розповіла, що з відчаю люди збиралися йти перекривати дорогу, тому що, на їх думку, по-іншому «достукатися» до влади неможливо. Люди побоюються, що подібна ситуація може повторитися знову.

Найбільше військовослужбовців і їх родини обурює те, що мешканці справно сплачують за комунальні послуги, мають на руках усі квитанції, але через заборгованість домоуправління у будь-який момент ризикують лишитися без світла, а значить – і без можливості банально приготувати їжу.

На домоуправління «повісили» борги всієї області, а рахунки заморозили

Для того щоб з’ясувати, чому люди стали заручниками ситуації та куди діваються гроші, сплачені за електроенергію, ми звернулися до начальника будинкоуправління № 3 Житомирської КЕЧ району Леоніда Шпаківського.

«Будинкоуправління № 3 є правонаступником розформованого будинкоуправління на території Житомирської області. Будинки передавалися на місцеві територіальні громади. Ми – єдине будинкоуправління Міністерства оборони на Житомирщині, тому всі борги, які були на території області, передали нам, як правонаступнику», – пояснює начальник будинкоуправління Леонід Шпаківський.

Враховючи колосальну заборгованість, у 2010 році рахунки будинкоуправління були арештовані.

«Зараз ми не можемо розрахуватися з жодною організацією, бо є порядок черговості виплат: усі підприємства, яким ми були винні гроші, подали на нас до суду. На підставі цього рахунки арештували», – розповідає Леонід Шпаківський. Нині виконавча служба всі кошти, які є на рахунках будинкоуправління, перераховує згідно своїх законодавчих актів.

За словами начальника домоуправління, мешканці БОСу 1\304 досі розраховуються за спожиту енергію через будинкоуправління, як у 80-х роках минулого сторіччя. Тому виходить, що мешканці сплачують на рахунки будинкоуправління, які арештовані, і перерахувати кошти постачальній органіації не можна, бо розпорядником цих коштів є виконавча служба.

Леонід Шпаківський нарікає, що вже більше трьох років з ПАТ «ЕК “Житомиробленерго”» ведеться переписка з проханням прийняти на прямі розрахунки мешканців, оскільки будинкоуправління неспроможне розраховуватися зі своїми постачальними організаціями.

«Для того, щоб населенню перейти на прямі розрахунки і платити безпосередньо тій організації, яка надає дану послугу, потрібно встановити лічільники згідно з правилами – вони мають бути доступними для перевіряючих, тобто розміщуватись у коридорі, лічільники мають пройти держперевірку. Тобто ті лічільники, які зараз стоять у мешканців, не підходять. Оскільки будинок у власності Міністрества оборони України, то фінансувати всі ці заходи мають там, однак наразі у зв’язку з ситуацією в країні вони не мають на це коштів, оскільки у них є першочергові завдання», – пояснює начальник будинкоуправління № 3 Житомирської КЕЧ району.

За словами Леоніда Шпаківського, 8 червня ситуацію вдалося врегулювати лише завдяки особистому зверненню начальника домоуправління до голови ОДА Ігоря Гундича.

Стосовно ж нинішньої ситуації щодо оплат, начальник домоуправління розповів, що мешканці БОСу отримують субсидію, й усі пільги, які приходять, перераховуються на Житомирський РЕМ, а це складає близько 54 тисяч на місяць.

«У нас заборгованість 650 тисяч, але на даний момент уже 400 тисяч. Однак це – централізовані проплати, гарантовані державою. Решту проплат я не можу здійснити через арешт рахунків. Тож сказати, що ми зовсім не сплачуємо, не можна. Єдиний вихід з ситуації – перевести мешканців на прямі розрахунки з постачальником. Наскільки мені відомо, з мешканців ні у кого немає заборгованості за електроенергію», – підсумував пан Шпаківський.

Немає грошей – немає світла

У «Житомиробленерго» погляд на ситуацію категоричний: у будь-якому випадку за електроенергію потрібно платити і безкоштовно її надавати не збираються.

«Прямих договорів немає. Є КЕЧ, є Міністерство оборони, яке заборгувало за електроенергію і, відповідно, підприємство (в даному випадку КЕЧ) було обмежене до рівня фактичної оплати. А чи проживають там люди, чи ні – у мене такої інформації немає», – пояснив директор з енергозбутової політики ПАТ «ЕК “Житомиробленерго”» Таранюк. На його думку, шлях вирішення проблеми тільки один: КЕЧ має заплатити за спожиту електроенергію, і поки не буде оплати – відключення триватимуть.

Поки в Україні йде війна і Міністерство оборони зайняте забезпеченням територіальної цілісності держави, тут, в тилу, військовослужбовці та їхні родини опинилися заручниками бюрократичних перепетій, щодня ризикуючи залишитися без електропостачання, а значить – без можливості приготувати їжу. Скільки ще разів людям доведеться звернутися до вищого керівництва, щоб влада нарешті звернула увагу на їх проблему і позбавила цього «дамоклового меча»?

Анастасія Кузьмич

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up