Без паніки: що робити, якщо надійшла інформація про замінування

Без паніки: що робити, якщо надійшла інформація про замінування

У Житомирі продовжується серія псевдомінувань. Але якщо раніше отримували повідомлення про нібито замінування здебільшого торгових центрів, то цього разу коло розширилося.

У неправдивих анонімних повідомленнях почали зазначати, що заміновано суди, лікарні, дитячі садочки і навіть аеропорт. 

Статистика, яку наводить Служба безпеки України, свідчить, що кількість завідомо неправдивих повідомлень про мінування росте. Якщо у 2021 році було зафіксовано більше 1100 таких повідомлень, то лише у січні поточного року їх вже було понад 300. Акцентуємо: жодне з них після ретельних перевірок не підтвердилось.

У силових структурах заявляють, що серія псевдозамінувань є нічим іншим як елементом гібридної агресії та спланованою інформаційною операцією. 

Відео дня

«Мета спецслужб країни-агресора очевидна – створити умови додаткового тиску на Україну, посіяти тривогу та паніку в суспільстві. На жаль, такі інформаційно-психологічні спеціальні операції – реалії сучасних гібридних воєн, і ми маємо чітко це усвідомлювати.

За попередньою інформацією, до поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян України, які діють з хуліганських мотивів чи заради розваги, не усвідомлюючи до кінця всі можливі наслідки», – зазначають у Службі безпеки України. 

Отримано повідомлення про замінування: план дій

Під час засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради 25 січня одна з журналісток попросила прокоментувати повідомлення, яке отримали днями батьки учнів і вихованців ДНЗ на месенджер: «Шановні батьки! Останнім часом до екстренних служб країни надходять повідомлення про замінування закладів освіти. В таких ситуаціях усі навчальні заклади діють згідно з протоколом дій. У разі отримання повідомлення про замінування закладу освіти можлива евакуація учасників освітнього процесу. Після проведення евакуації з метою недопущення переохолодження дітей ви маєте бути готовими забрати дітей додому, про що буде повідомлено у групі Viber». 

Мер розповів, що розроблено чіткий план дій у такій ситуації і забирати дітей потрібно буде лише у крайніх випадках, а учнів чи вихованців ДНЗ, батьки яких не зможуть це за якихось причин зробити, розмістять у пункті безпечного перебування. 

«Йде перевірка бомбосховищ і укриттів. Нині у нас 521 приміщення», – розповів мер і зауважив, що наразі не всі вони готові. Щодня планують перевіряти по 20 таких приміщень. Також у планах міської влади промоніторити свердловини поблизу міста для запасу питної води у разі потреби, а також придбати додатковий запас медикаментів. Сухомлин зауважив, що не потрібно нагнітати паніку, але варто бути готовими до будь-якого розгортання сценарію з боку Російської Федерації.

До речі, на сайті Житомирської міської ради розміщено новий алгоритм дій у разі отримання повідомлень про замінування об’єктів з масовим перебуванням людей: 

Що загрожує анонімним терористам згідно з Кримінальним кодексом України: 

• ч. 1 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності): карається позбавленням волі від 2 до 6 років, а за повторний такий дзвінок може бути засуджено на термін від 4 до 8 років;

• ч. 1 ст. 258 (терористичний акт): у разі загрози вчинення вибухів та інших дій, які будуть створювати небезпеку для життя та здоров’я людей або настання інших тяжких наслідків, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна, за повторний такий прояв – від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Р. S. Доки Житомирський виконком проводив своє засідання, стало відомо про «замінування» ЗОШ № 22. Зловмисника швидко знайшли. «Поліцейські повідомили про затримання ймовірно причетного до інформації щодо замінування ЗОШ № 22. Ним виявився 48-річний житомирянин. У нього вилучили телефон та sim-карту. Діти повернулися до навчального процесу», – поінформували у Житомирській міській раді. 

Анна Сергієнко 

Читайте також:

Мінувальника затримано: поліція виявила причетного до замінування школи № 22.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up