Без ООС: події на Донбасі - серед аутсайдерів новинної інтернет-стрічки Житомира

Без ООС: події на Донбасі - серед аутсайдерів новинної інтернет-стрічки Житомира

Новини щодо перебігу операції об’єднаних сил, розведення військ та шляхів вирішення військового конфлікту на сході України займають трохи більше 1% від усього контенту житомирських сайтів.
 

Інститутом масової інформації досліджувалась чисельність та розподіл тем у висвітленні тематики операції Об’єднаних сил (ООС), а також тональність висвітлення підтеми розведення військ. Моніторинг охопив новинні стрічки п’ятьох інтернет ресурсів області:  «Журнал Житомира», «Житомир.Інфо», «20хвилин.Житомир». «Житомир.Онлайн» та «Рупор Житомира».
Загалом з 4 по 8 листопада на сайтах опубліковали 878 матеріали, з них лише 11 стосувалися тематики переселенців, розведення військ та ООС.

Найбільше, шість новин про ООС, з’явилося на сайті «Житомир.Інфо». По два матеріали вийшли на сайтах «Журнал Житомира» та «20хвилин.Житомир», один – на «Житомир.Онлайн». Жодної згадки про події на Сході не знайшлося у публікаціях інтернет-видання «Рупор Житомира».

Головною тематикою новин про ООС житомирські онлайн-медіа обрали висвітлення конфліктно-вразливих груп населення – тимчасово переміщених осіб, волонтерів, військових і членів їх сімей. За промоніторений період вийшло вісім таких матеріалів або 73 % від усіх новин щодо ООС.
При цьому, часто приводом для їх появи ставала офіційна інформація з сайту Житомирської ОДА. Так новина про купівлю 27 сім’ям військових квартир від управління соціального захисту поширило одразу ж три видання: «Житомир.Інфо» («З початку року в Житомирській області 27 родин військових купили житло за державні кошти»), «20хвилин.Житомир» («На Житомирщині 27 родин учасників АТО/ООС та воїнів-інтернаціоналістів придбали житло за державні кошти») та «Житомир.Онлайн» («На Житомирщині 27 родин учасників АТО/ООС та воїнів-інтернаціоналістів придбали житло за державні кошти»). Для «Житомир.Онлайн» це взагалі була єдина новина з тематики ООС.
В «20хвилин.Житомир» знайшлося місце для публікації про закладені на наступний рік кошти для житло переселенцям та учасникам АТО («300 млн грн на «Доступне житло» та 200 млн грн на іпотеку для ВПО та учасників АТО/ООС»). Цю ж тему взяло онлайн-видання  «Журнал Житомира» - «Кабмин утвердил проект бюджета на 2020 год: новые цифры».
Унікальним контентом щодо конфліктно-вразливих груп найбільше побалував своїх читачів «Житомир.Інфо». Окрім згаданого вище матеріалу інтернет-ЗМІ підготувало ще три публікації: «У Житомирі завершились міжнародні навчання «Кленова арка - 2019», «Депутати облради проситимуть Міноборони залишити танковий батальйон ДШВ в Овруцькому районі для економії бюджетних коштів», «У Житомирі хочуть встановити меморіальні дошки двом загиблим АТОвцям з 72-ї бригади та в’язню Майданека».

Відео дня

Дві новини, або 18% від кількості матеріалів на тему ООС, стосувались висвітлення ситуації у прифронтових населених пунктах. Приводом для їх появи став один фейсбук пост волонтерки. В результаті в «Житомир.Інфо» опублікували новину «Житомирська волонтерка збирає іграшки та речі «під ялинку» дітям із зони ООС»   а в  «Журналі Житомира» «Житомирский волонтер собирает подарки для детишек, живущих в зоне боевых действий».

За моніторинговий тиждень жоден з досліджуваних житомирських онлайн-видань  не поширив щоденні зведення про поточну ситуацію на фронті від штабу операції Об’єднаних сил чи інших структур Збройних Сил України. Не зацікавили ЗМІ Житомира й новини з непідконтрольних Україні районів Донецької і Луганської областей та урегулювання конфлікту як на міжнародному рівні, так і в межах країни.


Попри активне обговорення в суспільстві, тема розведення військ у районі Петрівського та Богданівки на Донеччині виявилася не надто важливою для локальних інтернет-ЗМІ. За п’ять днів моніторингу з’явилася тільки одна така новина. Про позитивну оцінку процесу розведення військ йдеться в матеріалі«Житомир.Інфо», який можна вважати таким, що має ознаки замовності: «Нардеп від Житомира у складі моніторингової групи їздив у Золоте-4 перевіряти розведення військ». Про виїзне засідання комітету з нацбезпеки, до якого входить Ігор Герасименко, інформацію подали чимало всеукраїнських сайтів. Однак інтернет-видання використало лише інформацію з фейсбук сторінки нардепа і фото прес-служби партії «Слуга народу». За участь в поїздці нардепа з Житомира Михайла Забродського онлайн-ЗМІ і не згадало.

У підсумку слід відзначити дуже низьку увагу місцевих житомирських інтернет-ЗМІ загалом до тематики ООС, тисяч військових та вимушених переселенців, проживаючих на теренах Житомирщини.

 

Боросовський Тарас,
регіональний представник Інституту масової інформації в Житомирській області


Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up