Андрій Рева: Центральним завданням Міністерства соціальної політики України є підвищення добробуту наших людей

Андрій Рева: Центральним завданням Міністерства соціальної політики України є підвищення добробуту наших людей

Центральним завданням Міністерства соціальної політики України є підвищення добробуту наших людей.

Так почав свій виступ Міністр соціальної політики України в рамках звіту Уряду на Комітеті Верховної Ради з питань економічної політики.

Поліпшення становища усіх соціальних груп населення безперечно визначається підвищенням розвитку економіки. Від цього, на думку Андрія Реви, залежить рівень соціальних виплат і функціонування соціальної сфери.

Дорожня карта реформ

«До формування соціальної сфери ми підійшли не за принципом пристосування до економічних умов, а поставили завдання провести комплексні реформи, сформувати таку систему соціального захисту, яка б набагато глибше, органічніше поєднувала економічну ефективність і соціальну справедливість та створювала стимул для трудової активності, - зазначив Міністр. - Основними інструментами такої політики було визначено: реформу у сфері оплати праці, реалізацію трудових відносин, пенсійну реформу, запровадження адресної соціальної підтримки вразливих верств населення.

Відео дня

Насамперед, ми накреслили дорожню карту завдань в умовах економічного зростання: стимулювати підвищення ціни робочої сили та зростання оплати праці – встановити мінімальну заробітну плату на рівні вартості споживчого кошика. З 1 січня 2017 року ми запровадили новий підхід до встановлення мінімальної заробітної плати, підвищивши вдвічі її розмір, що дало можливість збільшити фонд оплати праці в Україні на 212 мільярдів гривень та підвищити добробут мільйонів працюючих громадян, зокрема, бюджетних установ.

У 2018 році розмір мінімальної заробітної плати зріс ще на 16,3%, і, наразі, ми розглядаємо можливість подальшого підвищення мінімальної зарплати до 4200 гривень. З огляду на традиції на ринку праці, посилення міграції робочої сили за кордон сьогодні можна стверджувати, що підвищення мінімальної заробітної плати - це своєчасний крок до вирівнювання диспропорцій на ринку праці і підвищення вартості робочої сили. Середньомісячна заробітна плата в 2017 році зросла на 37,1% і становила по року 7104 гривні. Реальна заробітна плата зросла за рік на 19,1%. У цьому році спостерігається подальша позитивна динаміка. За шість місяців 2018 року середня заробітна плата збільшилась ще на 28,4% і становила 8101 гривню – реальна заробітна палата зросла ще на 11,3%. Уряд і надалі проводитиме політику підвищення рівня оплати праці, зокрема працівникам бюджетної сфери».

Зростання пенсій за формулами, а не за суб’єктивним рішенням політиків

Збільшення офіційних зарплат, з яких сплачуються податки й соціальний внесок дало змогу отримати фінансовий ресурс для підвищення рівня соціальних гарантій у системі соціального страхування.

«У 2017 році власні надходження до Пенсійного фонду України становили 158,9 мільярда гривень, що на 47,2 млрд гривень більше порівняно з 2016 роком. Це дало змогу в рамках проведення пенсійної реформи в жовтні 2017 року підвищити пенсії для 10,2 млн пенсіонерів у середньому на 560 гривень, - сказав Андрій Рева. - У рамках запровадження справедливої формули нарахування пенсій було диференційовано виплати для 6 мільйонів осіб, які раніше отримували пенсії на рівні мінімальної, та зменшилась чисельність пенсіонерів, у котрих страхова пенсія є меншою за мінімальну - до 3 млн 100 тисяч осіб.

Середній рівень пенсії на перше січня 2018 року в Україні складав 2518 гривень, що на 37, 4% більше, ніж у 2017 році. Тобто заробітна плата зросла на 37%, і на таку ж цифру приблизно зросли й наші пенсії. З 1 січня 2018 року здійснено перерахунок та підвищення пенсій військовослужбовцям, це майже 500 тисячам осіб. У середньому підвищення пенсій склало 1500 гривень. Згідно з прийнятими в 2017 та 2018 роках рішеннями подальше зростання пенсійних виплат здійснюватиметься щорічно, зокрема вже в 2019 році за чітко визначеними формулами, а не в залежності від суб’єктивних рішень. Пенсійна реформа – серйозний крок вперед, який дозволить досягти тієї мети, яку ми перед собою ставимо, а це  справедливі трудові пенсії».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up