7 серпня в історії України та світу

7 серпня в історії України та світу
У 1970 році 7 серпня народилася Влада Литовченко, українська модель. Відома насамперед як "Міс Україна-1995".

У 1782 році у Санкт-Петербурзі відкрили пам’ятник Петру I "Мідний вершник".

1840 рік — у Великій Британії заборонили використовувати дітей у ролі сажотрусів.

1907 року — російський фізик Борис Розінг одержав патент на винахід першої системи отримання телевізійного зображення.

Відео дня
> У 1932-му в СРСР за крадіжку державної й колективної власності у великих розмірах запроваджена смертна кара — "закон про три колоски".

1993 року у Лондоні вперше відкрили для туристів частину Букінгемського палацу.

2010 рік — у Москві - пік сезонного кліматичного загострення.

На тлі аномально високих температур місто впродовж тижня живе в умовах суцільного густого смогу, що насунувся з лісових пожеж у навколишніх областях. Упродовж місяця згоріли сотні тисяч гектарів лісу, знищено тисячі будинків, деякі села - повністю. вогні загинуло 52 особи. У Москві концентрація угарного газу перевищила норму у 6,5 раза. Люди ходять у медичних масках. Нова послуга - пересувний автобус із кондиціонером: посидіти 10 хв. - 300 руб. (). Евакуйовано низку іноземних посольств. Ходять чутки про підвищену радіацію, викликану пожежею на атомному дослідницькому центрі в Сарові. Рекорд спеки в Москві було зафіксовано 29 липня - 38,2 оС. Очікувалося, що в серпні температура зашкалить за 40 градусів, але прогріти повітря ще більше завадив смог.

Народилися:

У 1819 році — Пантелеймон Куліш, український письменник, поет, фольклорист, етнограф, перекладач, критик, редактор, видавець, громадський діяч - член Кирило-Мефодіївського товариства.

Творець "кулішівки" - однієї з ранніх версій української абетки. Куліш - один із найбільших діячів українського просвітництва ХІХ ст., за популярністю він суперничав зі своїм давнім другом Тарасом Шевченком. Однак помірніші позиції Куліша з політичних питань, його москвофільство та досить негативне ставлення до козацького руху, виражене в історичних працях, призвели до втрати популярності серед українофілів. Найвідоміші романи – "Чорна рада", "Михайло Чарнішенко, або Малоросія 80 літ назад". Автор "сторичних оповідань" - своєрідних науково-популярних нарисів із історії України - "Хмельниччина" і "Виговщина", а також промосковської "Истории воссоединения Руси". Панько Куліш переклав Біблію, майже всього Шекспіра, Гете, Байрона (зокрема, поеми "Чайльд-Гарольдова мандрівка", "Дон-Жуан"), балади Міцкевича "Русалка", "Химера", "Чумацькі діти".

1901 рік — Юлія Солнцева (Пересвєтова), російська радянська акторка й режисерка ("Аеліта", "Поема про море", "Зачарована Десна", "Повість полум'яних літ"). Дружина кінорежисера Олександра Довженка.

У 1947 році — Софія Ротару, українська співачка.

1954-го — Віктор Медведчук, український політик і бізнесмен, адвокат (був "захисником" на процесі Василя Стуса).

1958 рік — Лариса Карлова, українська гандболістка. Дворазова олімпійська чемпіонка у складі збірної СРСР (1976, 1980), бронзова призерка Олімпіади-88, багаторазова чемпіонка СРСР у складі київського "Спартака", володарка численних світових та європейських трофеїв.

У 1966 році народився Джиммі Уейлс, американський інтернет-підприємець. Ідеологі концепції Вікі, засновник вікіпедії, президент Фонду Вікімедіа.

У 1970-му народилася Влада Литовченко, українська модель. Відома насамперед як "Міс Україна-1995". Надалі - президент агентства моделей "Karin MMG", засновниця благодійного фонду. Була дружиною президента "Київстар" Ігоря Литовченка
 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up