5 жовтня: яке сьогодні народне свято та погода у Житомирі

5 жовтня: яке сьогодні народне свято та погода у Житомирі

5 жовтня 2022 року – середа. 224-й день війни Росії проти України. До Нового року залишилось 87 днів. 

Свята і події

5 жовтня - Всесвітній день вчителя. Запроваджене свято було 1994 року, воно популярне в більшості країнах світу. В Україні є своє окреме свято, яке завжди припадає на першу неділю жовтня.

Також 5 жовтня - Всесвітній день церебрального паралічу (Всесвітній день дитячого церебрального паралічу). Припадає щороку на першу середу жовтня. Подія допомагає висвітлити проблеми, з якими можуть стикнутися люди та діти з цим захворюванням. 

А ще 5 жовтня - Міжнародний день Джеймса Бонда. Саме цього дня 1962 року в Лондоні відбулася прем'єра першого фільма про агента 007. Він відразу припав до душі глядачам, а тому на 50-ту річницю виходу на екрани першого фільму започаткували навіть окреме свято.

Відео дня

5 жовтня - Міжнародний день "В школу пішки або на велосипеді". Припадає щороку на першу середу жовтня. Захід вперше відсвяткували в США 1997 року, а згодом його підтримали понад 40 країн.

5 жовтня в церковному календарі – день пам'яті священномученика Фоки. Він був єпископом міста Синоп (Мала Азія) та ранньо-християнським святим. 117 року за часів правління імператора Траяна його ув'язнили за віру в Христа. Спочатку піддали Фоку неймовірним тортурам, а потім втопили.

Іменини

 Андрій, Олександр, Іоан, Веніамін, Кузьма, Мартін, Макар, Петро, Микола, Фока, Федір.

Талісманом людини, народженої 5 жовтня є нефрит.

Що не можна робити

  1. Наші предки вважали, що 5 жовтня не можна їсти рибу з поваги до покровителя цього дня, оскільки святий Іон загинув у шлунку кита.
  2. Невдалий день для приготування вина з домашнього винограду. Напій навряд чи вийде смачним.

Прикмети погоди

  • Якщо багато павутини літає, то осінь буде теплою, а зима - пізньою.
  • Якщо черемха і клен вже стоять без листя, то зима буде ранньою і морозною.
  • Сойки голосно співають - до швидкого потепління.
  • Мало шишок на сосні - до теплої зими.

Погода у Житомирі

Незважаючи на ясну ніч, ранок у Житомирі - похмурий. Хмари займатимуть своє місце під сонцем до самого вечора. Без опадів. +9+14 градусів.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up