5-а сесія восьмого скликання Житомирської обласної ради – майже 50 питань за півтори години

5-а сесія восьмого скликання Житомирської обласної ради – майже 50 питань за півтори години

Сесія Житомирської обласної ради восьмого скликання відбулася 29 липня 2021 року.

У залі було зареєстровано 59 депутатів. Разом з тим більшість питань вже було розглянуто на профільних комісіях, тому сесія встановила певний рекорд. 

Усього на розгляд сесії обласної ради внесено 49 питань, які були узгоджені та затверджені на засіданні президії. Розпорядження про скликання сесії голова обласної ради підписав 12 липня. Під час роботи постійних комісій розглянули усі проєкти рішень, які після узгодження на президії внесли на розгляд сесії. Тож майже 50 питань, винесених на сесію, розглянули та проголосовали за півтори години. 

Відео дня

На початку сесії голова обласної ради Володимир Федоренко повідомив, що на території області перебуває Президент України Володимир Зеленський, тому голова ЖОДА Віталій Бунечко супроводжує його, а на сесії присутня заступниця голови облдержадміністрації Наталія Остапченко.

Традиційно перед початком сесії відбулося нагородження представників області, які отримали державні нагороди. Також відзнаки та нагороди отримали дев'ять випускників, які цього року отримали максимальну кількість балів із ЗНО. Потім депутати проголосували за порядок денний і почали працювати.

Народні обранці розглянули питання комунальної власності, зокрема затвердили розпорядження голови Житомирської обласної ради, погодили кандидатури для нагородження грамотами Верховної Ради, надали згоду на розроблення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки, надали згоду на списання медичного обладнання тощо. 

Депутатський корпус погодив зміни у рішенні Житомирської обласної  ради від 24.12.2020 № 28  «Про обласну цільову Програму запобігання, протидії домашньому насильству та торгівлі людьми на 2021 рік».

Серед питань, що були проголосовані, внесені зміни в діючі програми, зокрема в обласну комплексну Програму розвитку фізичної культури і спорту на 2021-2024 роки. Депутати підтримали зміни, що дозволяють надати грошову виплату провідним спортсменам області та їхнім тренерам за участь в Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх у розмірі 10 000  грн. 

Депутати підтримали проєкт рішення щодо доцільності здійснення державно-приватного партнерства у формі концесії щодо об’єкта КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради. 

Це рішення передбачає утворення комісії з питань організації та проведення концесійного конкурсу щодо об’єкта КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради для придбання лінійного прискорювача. Ще 29 березня питання придбання лінійного прискорювача для Житомирського обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради розглянули на засіданні робочої групи. Спільне розпорядження про її утворення 25 березня підписав голова обласної ради Володимир Федоренко та голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко.

Потім це питання пройшло усі комісії у ході підготовки до 5-ї сесії обласної ради. На засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів Ігор Сабадаш, директор  КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер», доповідав: «Питання лінійного прискорювача давно вже підіймали серед громадськості та депутатів. Як відомо, 60 % хворих на онкологічні хвороби потребують променеву терапію, нині є гамма-апарати, але не всі діагнози можуть лікуватись гамма-променями. Лінійний прискорювач – це сучасні методи лікування та сучасний апарат. Ми вже підготували бункер під лінійний прискорювач, засідали багато разів робочі групи, де детально розглядали різні варіанти. Один із варіантів – це державно-приватне партнерство у формі концесії. До обласної ради надійшла пропозиція щодо цього партнерства. Якщо зараз підтримується цей проєкт рішення, то буде створена конкурсна комісія, яка і визначить подальшого переможця, а затвердить його сесія. Від інвесторів ми отримали пропозицію з розрахунками, де будуть інвестовані солідні суми коштів. Загальна сума інвестицій запланована у сумі 13 970 млн євро».

Під час сесії також було підтримано ще 7 звернень депутатського корпусу Житомирської обласної ради до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та профільних міністерств. Звернення стосувались пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та ветеранів силових структур; фінансування закладів охорони здоров’я вторинного та третинного рівнів; відкликання законопроєкту від 11.06.2021 № 5651; реформування податкової системи України; недопущення погіршення бізнес-клімату в Україні в зв’язку з прийняттям у першому читанні законопроєкту № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів».

Депутати одноголосно підтримали усі запропоновані проєкти рішень. Особливу увагу приділили зверненню до Кабінету Міністрів України щодо електрифікації залізниці, що проходить територією Житомирської області. Житомирщина має добре розвинуту мережу залізниць, яка цілком придатна для того, щоб стати основою для створення високоякісної мережі приміського сполучення як у межах області, так і з суміжними регіонами (Київщина, Вінниччина, Хмельниччина, Рівненщина).

Всі питання були проголосовані без суперечок. Традиційно виступили представники громадських організацій Житомирщини. Так, виступ представника громадської організації «Поліський щит» стосувався пропозиції щодо захисту пересічних громадян від беззаконня, яке чинять монополісти у сфері енергопостачання. Але депутати в підсумку обмежилися протокольним дорученням голові обласної ради зробити запити щодо цього питання. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up