31 січня: свята, що не можна робити, погода у Житомирі

31 січня: свята, що не можна робити, погода у Житомирі

Сьогодні, 31 січня, своє професійне свято в світі святкують ювеліри. Віряни моляться до святителів Афанасія і Кирила, архієпископів Олександрійських. 

Свята

31 січня святкують Всесвітній день ювеліра. Ця професія вважається однією з найдавніших у світі і вимагає від людини поєднання математичного складу розуму та досконалого художнього смаку. Ювелірні вироби означають набагато більше, ніж просто прикраси. З їхньою допомогою людина демонструє свій гарний смак та високий рівень фінансової забезпеченості. Але перед тим, як вони потрапили в магазин, з ними працював справжній професіонал.

 А ще 31 січня День скотча. Сьогодні його можна знайти практично в кожній оселі. Цю липку стрічку на целофановій основі застосовують у побуті, при ремонті, на виробництві, щоб склеїти будь-які предмети з різних матеріалів.

Скотч винайшов Річард Дрю. Цей молодий чоловік працював на підприємстві, яке виготовляє целофановий матеріал та наждачний папір. А надихнуло його на створення скотчу відвідування автосервісу. Коли Річард перебував на одному з них з перевіркою, то побачив, що на автомобілях під час фарбування різними кольорами з’являються нерівні лінії. А папір, який працівники використовували, не допомагає і не захищає від підтікань.

Відео дня

Тоді Річард придумав, що можна використовувати липку стрічку шириною не більше 5 см з пластиром по краям. Спочатку така інновація була сприйнята робітниками скептично, але Дрю все ж таки вирішив запатентувати винахід. А сьогодні скотч відомий в усьому світі.

Також 31 січня Міжнародний день зебри. Запровадили це свято природоохоронні організації, які виступають за збереження цих унікальних смугастих тварин. Смуги є природним пристосуванням, яке допомагає зебрі захищатися від диких тварин. Також вона може розвивати швидкість до 80 км/годину. Але жадібні люди, яких цікавить лише нажива, готові знищувати цих прекрасних тварин. Тому і було створене це свято. Завдяки ньому можна привернути увагу політиків та громадських організацій до проблеми знищення зебр.

31 січня в церковному календарі – день пам’яті святителів Афанасія і Кирила, архієпископів Олександрійських. Все своє життя вони боролися з єретиками і несли до людей віру в Христа.

Афанасій народився в Олександрії в родині християн. В молоді роки став дияконом Олександрійської Церкви. Ще будучи зовсім молодим чоловіком Афанасій бачив, що в церкві немає справжньої благочесті. Адже надто багато людей є послідовниками Арія, який заперечував той факт, що Христос має в собі божественну природу. Коли помер патріарх Александр Афанасій зайняв його посаду і почав розвінчувати вчення аріан. Через це вони святого обмовили і навіть приписали йому зґвалтування і вбивство. Кілька разів патріарха виганяли з Олександрії.

Кирило також був відомим борцем за справедливість та віру в Христа. Коли він отримав посаду патріарха, то вигнав єретиків з Олександрії, освятив капище язичників та навіть побудував великий храм на його місці. Найважчою ж була боротьба Кирила з несторіанською єрессю, Кирило зміг добитися скликання Вселенського Собору. Саме там вчення Несторія визнали єретичним, а самого Несторія позбавили сану і вигнали у Лівійську пустелю.

Іменини

Володимир, Афанасій, Олександр, Дмитро, Вольдемар, Іларіон, Євген, Кирило, Михайло, Микола, Максим, Сергій, Омелян, Оксана, Марія.

Що не можна робити в цей день

  • 31 січня забороняється лаятися, лихословити та сваритися.
  • Не варто їхати на рибалку чи полювання самотужки.
  • 31 січня намагалися не викидати сміття після заходу сонця.
  • Наші предки цього дня не хрестили хлопчиків, тому що вірили, що це принесе чоловіче безсилля.

Народні прикмети і традиції на 31 січня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо у місяця видно “сережки”, скоро буде сильний мороз;
  • якщо 31 січня заметіль чи завірюха – весна буде пізньою;
  • на Афанасія відлига, значить літо буде непогожим та неврожайним;
  • 31 січня ворони зграями кружляють до тривалого похолодання;
  • сонце визирнуло лише опівдні, весна прийде рано.

В народі 31 січня називали “Гусячим святом” та “Ломоносом”. Остання назва пов’язана з тим, що цього дня часто бувало настільки холодно, що “ломило ніс”. А ще існувала прикмета: “На Ломоноса ніс легко відморозити”. 31 січня намагалися позбутися від нечистої сили. Для цього селяни проводили різні обряди, які допомагали відігнати злих духів.

Погода у Житомирі

З ранку до самого вечора небо у Житомирі буде вкрите хмарами. Уночі розпочався сніг, але він припинився ще до ранку. До пізнього вечора опадів більше не очікується. від 1 градуса морозу до 1 тепла.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up