11 областей України не мають публічного доступу до містобудівної інформації

11 областей України не мають публічного доступу до містобудівної інформації

Житомир в числі міст, де приховують схеми містобудування.

 

Відсутність у публічному доступі містобудівної інформації регіону відштовхує інвесторів.

Івано-Франківська, Донецька, Волинська, Сумська, Полтавська та Дніпропетровська області стали лідерами з оприлюднення даних про схеми планування.

Такі висновки зробили експерти проекту рМАР за результатами дослідження якості та відкритості даних про схеми планування областей,  наголошує керівник сектору "Будівництво" Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олена Шуляк.

Відео дня

Дослідження проводилось шляхом моніторингу офіційних ресурсів обладміністрацій. На основі отриманих даних сформовано регіональний рейтинг областей. Основними критеріями при рейтингуванні були легкість пошуку матеріалів, підтвердження їх офіційного статусу та узгодженість із стратегією розвитку області. Сумарно ці три критерії впливали на показники в рейтингу на 25%.

Так, 11 обласних рад із 25 територіальних одиниць, які потрапили до рейтингу, отримали найнижчий, нульовий, показник. Житомирщина теж в числі областей, які приховують публічну інформацію містобудування.

«Open city» — це сайт, де є викладені матеріали містобудування у публічному доступі. На сьогодні проводиться встановлення спеціального обладнання, якє допоможе швидше орієнтуватись в тих документах, ця технічна можливіть відповість на всі запитання на рахунок містобудування. На це виділено кошти міста, тому якщо наразі ми є в переліку закритого доступу до інформації про містобудування, то це питання часу» –, наголошує головний архітектор Житомира Юрій Безбородов.

Оприлюднення схем планування областей – необхідний крок для наведення ладу в сфері містобудування.

Хаотичні забудови міст, природоохоронних та зелених зон, управління земельними ресурсами в ручному режимі, а також корупція при виділенні земельних ділянок під забудову. Це лише частина проблем, які є результатом того, що в Україні містобудівна документація, яка складається з генеральних планів населених пунктів, схем планування територій та планів зонування територій міст не покриває всі адміністративно-територіальні одиниці та не знаходиться в повному обсязі у публічному доступі.

Така ситуація не стимулює зовнішніх інвесторів звертати увагу на регіон, а також обмежує інвестиційні плани внутрішніх.

Для прикладу, інвестор знайшов земельну ділянку, на якій планує побудувати завод.

За чинним законодавством і логікою, йому достатньо зайти на ресурс із відкритими даними про цю ділянку і вже за декілька хвилин отримати інформацію про можливість реалізувати проект з огляду на містобудівні обмеження.

В реальності інвестора чекає сто кіл пекла, сумнівні перемовини з посередниками, купа запитів на отримання копій та інше. І ніхто не може спрогнозувати, скільки часу, грошей та нервів майбутній інвестор витратить на все це. Як ви думаєте, буде інвестор цим займатись? Певно, що ні.

За даними Мінрегіону, на сьогодні оприлюднено 24% від містобудівної документації на всю Україну, в якій за даними офіційного звіту Державної служби статистики станом на 1 січня 2017 року налічувалося: 460 міст, 885 селищ міського типу, 28377 сіл.

Така ситуація неприйнятна, адже містобудівна документація, яка регламентує правила забудови, має бути опублікованою за всіма адміністративно-територіальними одиницям. Вона має бути відкритою та доступною.

Аліна Бойко

Матеріал підготований у рамках співпраці з проектом «VoxConnector»

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up