Тихе знищення чи реорганізація: як у Житомирі хочуть об`єднати дві школи на Польовій

Тихе знищення чи реорганізація: як у Житомирі хочуть об`єднати дві школи на Польовій

Нещодавно на сайті Житомирської міської ради з`явився проєкт рішення, в якому йдеться про бажання влади міста об`єднати дві школи, що знаходяться на Польовій. 

Мова йде про об`єднання гімназії № 1 та загальноосвітньої школи № 22 імені Василя Кавуна. У департаменті освіти міської ради пояснюють: поки що проект не затвердили. Планують проводити зустрічі з представниками вказаних шкіл:

«Ми тільки опублікували рішення, це проект, він на обговоренні, ще нічого не прийнято. Ми обов`язково будемо проводити зустрічі з працівниками школи № 22 та гімназії № 1, щоб пояснити, наскільки їм буде краще, якщо вони об`єднаються. Вони будуть першими, хто змінить загальноосвітню школу на гімназію. Ми побачили, що гімназія № 1 дуже потужна, об`єднання підсилить роботу і гімназії, і 22 школи», – пояснила у коментарі заступник директора департаменту освіти Світлана Ковтуненко.  

Відео дня

Під час зборів педколективу школи № 22

В той же час ні депутати по округу мікрорайону, ні викладачі ЗОШ №22, ні батьки не знали про те, що подібний проект рішення є. Дізналися вони про це зі ЗМІ, і, безумовно, це викликало чимало обурення. У департаменті освіти наголошують, що «так буде краще», проте реорганізація матиме такі наслідки, як зменшення педагогічного складу, відбір дітей до навчального закладу за рейтингом, не всі діти матимуть можливість навчатися в елітній гімназії. 

На сьогодні ЗОШ № 22 має все необхідне для повноцінної роботи: повний педагогічний склад – 58 працівників, близько 800 учнів школи, також є вся необхідна матеріально-технічна база для надання якісних освітніх послуг. За словами вчительки української мови і літератури ЗОШ № 22 Світлани Софіюк, дана новина була ударом для викладачів школи.

«У нас у п`ятницю вранці була педрада, ми обговорювали робочий розклад на рік, канікули, навчальні плани, програми, і тут через декілька днів ми дізнаємось, що гімназію № 1 і ЗОШ № 22 хочуть об`єднати. Ми дуже обурені, наш колектив проти цього об`єднання, і, наскільки нам відомо, гімназія №1 теж проти».

Гімназія № 1 – це невеликий заклад, який не зможе вмістити всіх учнів ЗОШ № 22. Крім того, в гімназії є чіткій відбір учнів за рейтингом, а для якісного і повноцінного освоєння знань пропонують репетиторів та факультативи, які, безумовно, небезкоштовні. ЗОШ № 22 навчає дітей різного соціального статусу, рівня знань і фінансової спроможності, через що, найбільш вірогідно, більшості учнів ЗОШ № 22 не буде де навчатися. Ситуація зі школами на Польовій – не дуже позитивна. Для прикладу, та сама школа № 14 також переповнена. Отож діти з середнім рівнем знань та низькою фінансовою спроможністю втратять можливість отримувати якісні знання:

«Ніхто не думає за тих дітей, що не мають можливості платити великі кошти за навчання. Всі діти, навіть ті, що мають низький рейтинг, всі вони хочуть бути рівними, бути як інші, отримувати знання. Кожна дитина по-своєму засвоює матеріал, всі ж різні. Ми не хочемо, щоб ці діти втратили можливість навчатися», – пояснила вчителька ЗОШ № 22 Світлана Софіюк.

Що стосується скорочення кадрів, то в департаменті освіти наголосили, що ніякого скорочення педагогічного складу – не буде.

«Кількість викладачів не зменшиться. Під час об`єднання йде об`єднання і учнів, і вчителів. Єдине – буде ліквідація загальноосвітньої школи як назви, але все інше буде шляхом приєднання. І буде потужна школа згідно з реформами. Завдяки об`єднанню шкіл на Польовій виграє тільки район, учні і їх батьки», – наголосила Світлана Ковтуненко.

Проте постає питання: як в одній школі може бути два директори, два вчителі математики? Відповідь – ніяк. Скорочення педагогічного складу при реорганізації – очевидна процедура, яку не підтримують викладачі ЗОШ № 22, оскільки деякі педагоги працюють у школі з самого початку її існування. Вони вклали у розвиток навчального закладу не лише свої кошти, а й сили, час, буквально душу. 

Іронічно, що заступник директора департаменту говорить про те, що ніякого скорочення не буде, і в той же час у рішенні, опублікованому на сайті міськради, вказується наступне: «7.1. Взяти під контроль вивільнення працівників Житомирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 22 імені Василя Михайловича Кавуна, штатні одиниці яких у зв’язку з реорганізацією підлягають скороченню». Тобто скорочення все-таки буде?

Під час засідання вчителів школи неодноразово звучало, що педагогічний склад категорично проти об`єднання. За їх словами, краще створити окрему гімназію № 22 ім. Кавуна, ніж знищувати заклад:

«Ми хочемо бути незалежними від гімназії №1. Ми – проти цього об`єднання, нас ніхто навіть не питав. Це – ненормально», – зазначили під час засідання.

Наразі педагогічний колектив ЗОШ № 22 підготував колективне звернення до міського голови Сергія Сухомлина. Вчителі сподіваються, що хоч таким чином зможуть зашкодити реорганізації. 

Депутат Житомирської міської ради Олександр Рибак також був запрошений на засідання. Він наголосив, що буде сприяти і всіляко допомагати ЗОШ № 22 у вирішенні цього питання: «Що означає, за словами Світлани Ковтуненко, це лише проект рішення? Він вже на сайті, ми от-от його маємо розглядати, через два тижні сесія, а всі дізнаються про реорганізацію зі ЗМІ, а не від департаменту. Зараз вже треба починати діяти, бо треба зрозуміти, навіщо ця реорганізація, для чого вона, лише в цю середу буде комісія з цього питання».

Депутат пояснює, що за нормальною процедурою департамент мав провести громадські слухання, педагогічні засідання і там обговорювати це питання. І лише після того, якщо школи і батьки згодні на реорганізацію, – виносити це рішення на сайт міської ради. 

Невідомо, чому це питання постало на початку навчального року. Якщо зараз почнеться реорганізація, буде зірвано навчальний процес. Також невідомо, під що хочуть використати приміщення закладу, адже, за словами депутата Рибака, за законом його можна використати лише під заклад освіти. Можливо, заклад тримають для створення платної приватної школи? Невідомо. 

Логіка департаменту освіти поки що незрозуміла нікому, тож вирішуватимуть дане питання на найближчому засіданні гуманітарної комісії. Можливо, там представники департаменту освіти зможуть пояснити необхідність реорганізації.

Валерія Наумова

Коментарі (4)
  • Владимир Владимирович

    Які там розмови про об'єднання... ?!!!  Це  банальне захоплення великої будівлі і великої території під виглядом об'єднання!!! Якщо дитина хоче вчитися то вона буде вчитися в будь якій школі. Й не потрібно ніяких платних гімназій... А якщо не хоче то вибачте ви її за вуха тягнути не будете навіть в гімназії.... Хіба щр будуть ставити оцінки за бабло.... Ось і вся різниця....   На сьогоднішній день наші всі ВИШі є великою машиною для заробляння бабла на охочих отримати пластикову корочку з назвою ДИПЛОМ... А толку з того 0 бо 90% випускників не працюють по своїй проіесії.... А грошики тютю....
  • Наталия

    О какой школьной реформе говорит Ковтуненко? В чем она выражается эта реформа? Лично я не верю ни единому слову замначальника управления образования. И на это есть множество причин!
  • Mila Bohan

    такое ощущение, что автор статьи собрала об этом деле все самые грязные сплетни из разряда "сарафанного радио" и, не проверив ни слова, выложила данный материал
    не профессионально, знаети ли

    Наталия reply Mila Bohan

    Если Вы осведомлены, то выкладывайте свою версию.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up