Що чекає на абітурієнтів у 2017-му: найважливіші питання стосовно ЗНО

Що чекає на абітурієнтів у 2017-му: найважливіші питання стосовно ЗНО

За всі роки існування системи ЗНО до програм вносяться удосконалення з метою пристосування текстів екзаменів до постійно змінюваної програми освіти. Саме з цієї причини актуальним є питання про особливості складання зовнішнього оцінювання у 2017 році.

 

Зміни для абітурієнтів

Перш за все, нововведення торкнулись терміну дії сертифікату. У минулі роки за одноразово складеним тестом можна було вступити до ВНЗ протягом п’яти років, тепер же результати оцінювання діють лише рік. Тобто якщо абітурієнт склав іспити й не вступив цього року до навчального закладу, йому доведеться перескладати кожен з предметів, щоб повторно підтвердити свій рівень знань. У контексті цього ще більш важливим моментом стає те, що кожного року конкурс на ті чи інші спеціальності зростає, а державне замовлення, яке забезпечує кількість бюджетних місць на факультетах, зменшується. Це означає, що шанс вступити на безоплатне навчання теж мінімізується.

Раніше плани стосовно того, що ЗНО має стати необхідним для випускників усіх років, були визнані недоцільними, проте наразі вже підтверджено, що складати його будуть навіть випускники дев’ятого класу, які мають намір вступати до навчальних закладів середнього рівня. Нагадаємо, що у минулі роки у дев’ятикласників не було необхідності складати тестовий екзамен, оскільки вони мали право вступу до навчального закладу за результатами складання внутрішніх екзаменів у школі. Ця практика визнана корисною і буде діяти з 2017 року, а програми ЗНО для випускників дев’ятих класів будуть складені за моделями оцінювання в одинадцятих класах минулого року.

Відео дня

У планах Міністерства освіти було також уведення тестів декількох рівнів складності, щоб забезпечити більш щільну перевірку знань випускника з обраних предметів. Оскільки наразі ця програма знаходиться на етапі розроблення, то дворівневі тести, передбачені ЗНО у 2017 році в Україні, будуть складені лише з двох предметів, кожен з яких входить до трьох обов’язкових для складання кожному випускнику, незалежно від того, яку спеціальність він потім буде обирати: українська мова та література; математика (змістовні тести з алгебри та геометрії за весь період навчання у школі).

Дізнайся першим: що чекає при вступі до ВНЗ?

Зміни відбулись також у системі зарахування студентів на спеціальності. Раніше це відбувалось за схемою вибірки, тобто в декілька хвиль, кожна з яких могла забезпечити проходження студента на бюджетне місце в разі, якщо з першої хвилі він туди не потрапив. Наприклад, якщо бюджетних місць на факультеті було 12, а абітурієнт займав 13 і перше контрактне місце у списку, то він мав шанс бути прийнятим на бюджет, якщо хтось із дванадцяти абітурієнтів віддав перевагу іншому навчальному закладу і не став подавати оригінали документів на цей факультет. В такому разі одне місце залишилось б вакантним, список би посунувся на одне місце, і його б зайняв абітурієнт з номером 13. Проте у 2017 році такої можливості більше не передбачатиметься.

Зі старої системи залишиться наступне: як і раніше, документи можна буде подавати у п’ять вищих навчальних закладів на три спеціальності. Також додасться можливість розподілити свої шанси іншим чином: подати документи на одну спеціальність, проте у п’ятнадцять різних навчальних закладів. Ця система є дуже складною і поки що не випробуваною, і випускникам 2017 року доведеться тестувати її на собі. Всі бали будуть внесені до загального реєстру централізованої бази через особисті кабінети абітурієнтів. Шляхом автоматичного аналізу майбутній студент отримає перелік навчальних закладів та спеціальностей, на які він може пройти згідно з загальними балами свого атестату та сертифікату ЗНО. Вже на основі цього переліку абітурієнт може відправляти документи в ті чи інші заклади. Ця електронна система визнана коректною та зручною не тільки в України, але й в інших країнах світу.

Перелік предметів ЗНО також зазнав змін. У 2016 році Міністерство освіти планувало ввести як обов’язкову ще англійську мову, проте тоді суспільство було вкрай невдоволене цим нововведенням, і через петицію ця ініціатива урядовців була скасована. Проте це було лише тимчасовим рішенням, і за прогнозами, предмет все ж таки повернуть до списку обов’язкових. Таким чином, обов’язкові предмети в ЗНО у 2017 році такі: англійська мова, українська мова, історія України або математика.

Марина Михальчук

 
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up