Рік після запуску реформи освіти

Рік після запуску реформи освіти

Наприкінці травня в Україні пролунали останні дзвоники. Навчальний рік, що завершився, став першим роком освітньої реформи – першокласники навчались за програмами «Нової української школи».

Що саме змінилось і які враження про нову школу склались у батьків і вчителів, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Самостійний першокласник

За даними Міністерства освіти, понад 460 тисяч учнів перших класів стали «піонерами» реформи освіти. Уже рік вони відучились за абсолютно новими стандартами, які передбачають інтеграцію предметів та ігровий підхід до навчання. Кожен день для першокласників починається з ранкових зустрічей, на яких діти обговорюють певну тему, наприклад, якою була дорога до школи. Такі обговорення у колі однокласників розвивають соціальні навички дітей, вміння вислуховувати інших та не боятися висловити свою думку. Головна мета такого підходу – навчити учнів спілкуватися та мислити критично.

«У школі маємо не просто давати дитині вміння самореалізовуватися, а й справлятися зі складними проблемами, радіти життю, захищати своє емоційне здоров’я. Ми це починаємо з початкової школи», – зауважує міністр освіти Лілія Гриневич.

Відео дня

Психологи запевняють, що для шестирічних дітей природно навчатися через гру і зовсім неприродно сидіти 45 хвилин, не рухаючись та не розмовляючи. Завдяки новим стандартам початкової школи діти впродовж уроку кілька разів змінюють активності, наприклад, частину уроку слухають вчителя, потім обговорюють тему в групах, далі займаються самостійними проектами.

Батьки першокласників зізнаються, що спочатку критично ставились до навчання через гру, але впродовж року побачили переваги.

«Мені дуже подобається підхід, коли дітей навчають пізнавати світ та самостійно працювати», – ділиться враженнями мама першокласника Олена.

Зміна навчального процесу вимагає і нової системи оцінювання. Тепер у «першачків» немає щоденників, замість них вони мають учнівське портфоліо.

«У першому класі кожен вчитель створює для дитини папку – учнівське портфоліо. Його формують абсолютно по-різному, це залежить вже від вчителя. Наприклад, викладач може складати в це портфоліо роботи, які виконує дитина, аби було видно її ріст. Це робиться для того, щоб батьки, відкриваючи цю папку, бачили, що дитина вміла станом на початок року та на кінець року», – пояснює директор Львівського ліцею №66 Оксана Трущак.

Мобільність і свобода

Нова українська школа потребує нового освітнього простору. Задля його облаштування у 2018 році з державного бюджету виділили 1,3 млрд гривень. За ці гроші провели тренінги для вчителів, придбали мультимедійну техніку та одномісні парти для першокласників.

За словами освітян, головна перевага нових класів – це мобільність. З легкими одномісними партами можна хоч щодня пересаджувати дітей і змінювати розташування меблів у кімнаті. Отже, малечу простіше згуртовувати у групи та створювати інтерактивний простір. 

За стандартами «Нової української школи» кожен клас має бути поділений на декілька зон. Серед них – творчі зони, де розміщені доробки малечі, природничі зони, де розташовані рослини, ігрові зони, зони тиші і читальні зони, де учні можуть сидіти на м'яких пуфах та проводити час за книжкою. 

«Ми робимо класи зручними для учнів. Наприклад, зробили відкриті полички для дітей, де вони можуть залишати свої речі, бокси з конструкторами LEGO тощо. Чому саме відкриті полички, а не закриті шафи? Тому що так ми реалізовуємо правило «Повага. Довіра. Відповідальність». Тобто кожна дитина поважає свої речі, своє місце роботи й місце роботи іншого учня. Довіра полягає у тому, що ці полички є відкритими. І тут діє принцип: я не беру чужих речей – ніхто не бере моїх. Також у дітей з'являється і відповідальність, бо потрібно стежити за порядком на цих поличках», – розповіла вчителька Марія Кіндрат.

Самі освітяни зізнаються, що нові підручники та парти – це тільки елементи реформи. Найважче реформувати свідомість вчителів, адже вони звикли працювати по-старому. Через збільшення інтерактивної частини уроків у рази ускладняється робота вчителя. Новий підхід вимагає більше часу на підготовку до уроку, зокрема, розробку навчальних матеріалів. Водночас з’являється більше викладацької свободи. Адже тепер учителям пропонують рамкову програму викладання предмета, а вчителі на її основі можуть створювати власний план уроків.

У 2019 році реформа нової української школи триватиме далі. Початкові класи отримають ще 1,2 мільярда гривень на обладнання і підвищення кваліфікації вчителів. Перший етап реформи освіти завершиться через три роки, коли всі класи початкової ланки (1-4 класи) почнуть вчитись за новими стандартами. Наступний етап реформи освіти розпочнеться 2022 року, коли торішні першокласники підуть у п'ятий клас.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку 15:20 З початку року Патрульна поліція Житомирщини отримала понад 80 завідомо неправдивих викликів 15:00 Студенти Житомирської політехніки висадили понад 2400 сіянців дуба та сосни на території Коростишівського лісового господарства photo_camera 14:43 Ракета «Циркон» долітає до Житомира за шість хвилин 14:23 У Житомирі викрили наркодилерів: ділки мали "лабораторію" на Крошні, а обладнання переносили у рюкзаку популярної служби доставки photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up