Чи реально записати дитину в міську школу, якщо у неї інша прописка?

Чи реально записати дитину в міську школу, якщо у неї інша прописка?

Подача документів для зарахування першачків у школи розпочалась 1 квітня. Багато житомирських шкіл проводять онлайн-реєстрацію, проте прийти до школи і записатись також є можливість. 

Щороку у Житомирі виникає проблема у тому, щоб записати дитину в перший клас. У соціальній мережі Facebook Ірина Ткачук поділилась своєю історією, як вона не змогла записати свою дитину до школи у місті. За словами пані Ірини, вони вже довгий час проживають у Житомирі, тут її дитина ходила у садочок, проте прописана вона у селі: «Житомирські школи відмовляють дитині піти у 1-й клас через те, що прописка в селі. Це ж відверта дискримінація дітей і порушення прав громадян України на освіту!».

На сайті Житомирської міської ради зазначається, що на першочергове зарахування можуть розраховувати діти, які проживають на території, що закріплена за певною школою (також цим дітям не може бути відмовлено у зарахуванні), та діти, у яких брати чи сестри навчаються у цій школі.

«Забезпечується першочергове зарахування до 1-го класу дітей, які проживають на території обслуговування закладу освіти, що підтверджується офіційним документом, який містить інформацію про місце проживання дитини та/або одного з її батьків чи законних представників. Першочергово також зараховуватимуть  дітей, які є рідними братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому закладі; дітей працівників цього закладу.

Відео дня

Не може бути відмовлено у зарахуванні дітям, які вступають до першого класу закладу загальної середньої освіти з території обслуговування закладу. За якою школою закріплено саме вашу адресу, можна дізнатися, звернувшись до департаменту освіти міської ради, або ж – на вебсайті навчального закладу, тут  можна дізнатися про спроможність закладу освіти та наявність вільних місць», – йдеться на сайті.

Якщо дитина не прописана на території, що закріплена за певним навчальним закладом, її можуть зарахувати лише за наявності вільних місць.

«Батьки мають право подати заяву до будь-якого іншого навчального закладу: до нього дитина може бути зарахована у разі наявності вільних місць. У разі, коли кількість заяв щодо вступу дитини до першого класу закладу загальної середньої освіти не за місцем проживання перевищує кількість вільних місць, проводиться зарахування на вільні місця у 1-й клас дітей, які не проживають на території обслуговування цього закладу, за результатами жеребкування», – зазначається на сайті міської ради.

За словами заступниці директора департаменту Світлани Ковтуненко, діти без житомирської прописки мають можливість бути зарахованими на навчання у міські школи за умови вільних місць, а їх зараз обмаль.

«Є повністю весь перелік можливостей попасти в школу дітей з не житомирською пропискою тільки тоді, коли у нас відсутній набір міських дітей. Такі школи як ЗОШ № 1, 9, 12, школа у Вересах є мало укомплектовані, у них середня наповненість класів до 27 дітей. У нас середня наповненість класів 29,5 – це школи, які розміщені у наших районах, це школа на Богунії, де розміщена одна ЗОШ № 26, і там високий рівень наповненості, ЗОШ № 5, 27, у центральних школах також високий рівень наповненості. Практично нам задовольнити потрібно наші громади, діти не з житомирською пропискою можуть потрапити у міські школи, тільки якщо у нас на це є вільні місця», – говорить Світлана Ковтуненко.

У коментарях під постом Ірини розгорілась дискусія, багато батьків зазначають, що школи не «резинові» і, можливо, скоро настане час, коли й з міською пропискою дітей не будуть брати, бо зараз активно будуються багатоповерхівки, а не школи та садочки. 

«Скоро и с городской пропиской брать не будут. Домов настроили и ни одной новой школы и детского садика. Коллапс впереди!» – написала Наталія Куркчі.

«Школи і садочки, на жаль, не резинові, нові ніхто не будує і не відкриває, а з урахуванням того, як ростуть будинки нові, то скоро взагалі за щастя буде потрапити до школи», – прокоментувала Marina Bober.

«Я все прекрасно понимаю: в селах работы нет, люди выезжают, жилье в городе купить не каждому реально. Это реалии нашей жизни. Но! Чем виноваты дети житомирян? То есть им должны отказать с наличием жилья, прописки и взять ребенка, который прописан в Хмельницкой области, к примеру?» – написала Viktoria Viktoria.

«Контрольний показник на галузь "Освіта" формується, виходячи із статистичних даних, тобто кількості дітей у місті. Якщо дитина у цю статистику не ввійшла, відповідно, кошти на її утримання державою не передбачені», – висловила свою думку Ліана Тарасова.

«Не всі з договорами орендують квартири, і це маячня, коли старша дитина ходить в одну школу, а меншу відправлять у другу», – пише Тетяна Іскра.

Анна Анатоліївна зазначає: «Так дітей приймають до школи вже третій рік. Тільки за реєстрацією».

Марія Кравчук

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків 17:20 Джеря та Кайдаші повертаються? 17:00 Настає сезон кліщів: як вберегти себе 16:40 Екоінспекція оштрафувала підприємців за знищення газонів у гідропарку Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:19 #ПрозороТаПідзвітно: Від початку війни у Житомирській області відновлено 3255 об’єктів 16:00 Смерть у сміттєвому контейнері: у Житомирі чоловік загинув під пресом сміттєзбиральної машини photo_camera 15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up